Hvad er det, 57-årige Johnny Hansen kan som entertainer og forgrundsfigur, som gør hans orkester, Kandis, til et af landets mest populære navne med en stor og fortsat aktiv fanklub af dedikerede tilhængere? Ja, vi kan jo prøve at spørge en af dem.
– Han ser sit publikum. Han kender rigtig mange af os trofaste fans ved fornavn. Og hvis en er ked af det en dag, bemærker han det og spørger, hvad der er galt, fortæller 56-årige Bente Sørup, der sammen med sin 51-årige mand, Jan Andersen, oplever dansktopbandet 20-25 gange årligt i sportshaller og på markedspladser.
Kandis var i 2022 på alles læber, da dokumentaren ”Kandis for livet” blev vist på tv. Filmen havde netop fokus på forholdet mellem Johnny og hans fans og afstedkom en bølge af massiv interesse og respekt – også fra danskere, der normalt ikke bryder sig om folkelig popmusik.
Selvsamme interesse har inspireret revy- og showmanden Lucas Birch til talkshowet ”Johnny fra Kandis”, der for tiden kan opleves rundt om i Danmark. Her kan man opleve de to herrer i en snak om Johnnys liv og karriere.
Showet havde premiere på Svendborg Teater, hvor Familie Journal mødte førnævnte Bente og Jan. De er bosat i Assens og var naturligvis mødt op for at se og høre idolet udfolde sine talegaver i det fynske. Interessen for Kandis brænder i øvrigt lige stærkt i begge ægtefæller.
– Faktisk danser jeg mere end Bente, når vi er til Kandis-koncert. Der er som regel flere damer end mænd blandt publikum, så jeg har altid nogen at danse med. Og jeg er en frisk mand i min bedste alder, fastslår Jan, som har kørt rutebil i det fynske i hele 30 år.
Bente, der er pædagogisk assistent i en vuggestue, tager over.
– Kandis’ musik er god for både krop og sjæl. De har en stil, som er helt unik i alt fra rytmen til sangteksterne. Der er meget, man kan relatere til i de tekster. Og når man lytter grundigt efter, får man også en dybere forståelse af Johnnys liv og de op- og nedture, han har været igennem.
”Johnny fra Kandis” er bygget op på præcis samme måde som de talkshows, der normalt kører på tv. Værten og gæsten indtager hver sin stol på scenen, og så kører snakken ellers med Lukas i rollen som nysgerrig interviewer.
Vi begynder i barndommen i Hurup i Thy, hvor lille Johnny meget tidligt får musikken ind i sit liv takket være sin far, Bjørn Hansen fra Bjørn & Okay. Men sangeren beretter også om glade dage på sin morfars og mormors gård på landet.
– Her hjalp jeg blandt andet med at køre mejetærsker og presse halmballer, husker sangeren.
Fra deres pladser på teatrets stolerækker lytter Bente og Jan opmærksomt til idolets guldkorn. Og her er der rent faktisk et aspekt af hans tilværelse, de ikke tidligere har hørt om.
Da de i pausen får mulighed for at hilse på Johnny og Lukas bag scenen, undlader Jan ikke at stille ham et par uddybende spørgsmål.
– Mine forældre var også landmænd. De havde en traktor af mærket Volvo. Hvilken type traktor havde din morfar?
– Det var en Fiat. Men mejetærskeren var fra Volvo, lyder Johnnys svar til de to trofaste følgere, som han gerne benævner ”fynboerne”.
Når han under en koncert får øje på Bente og Jan mellem tilskuerne, kan han finde på at sige i mikrofonen: ”Jeg kan se, at fynboerne er her i dag!”
– Man må sige, han har styr på sine ivrigste fans. En aften var vi til koncert med Fyr og Flamme på Kauslunde Kro uden for Middelfart. Klokken 23, da koncerten var slut, havde vi lige lyst til en lille svingom inden sengetid. Derfor blev vi enige om at køre mod Kolding, hvor vi lige ville kunne nå sidste sæt af en Kandis-koncert. Vi kom i pausen, og den første, vi stødte ind i, var Johnny, der spurgte, hvor vi havde været, griner Jan.
Fra tid til anden bliver samtalen mellem Johnny og Lukas afbrudt af en lille videohilsen fra en person, der har spillet en rolle i sangerens liv. Og flere gange griber Johnny også den akustiske guitar og leverer en populær ørehænger fra Kandis-kataloget. For selv om det er et talkshow, skal publikum naturligvis ikke snydes for glade toner.
I showets anden del bevæger snakken sig naturligt rundt om førnævnte dokumentar, som ikke blot bevirkede, at Kandis i 2022 pludselig med Johnnys formulering blev ”accepteret af kultureliten”, men også gjorde forsangeren til genstand for muntre parodier i de fleste af landets sommerrevyer. Efterfølgende har han fået fremstillet et sæt tøj helt mage til det, Cirkusrevyens Henrik Lykkegaard bar i sit Johnny Hansen-nummer.
– Når han kan kopiere mig, kan jeg jo også med god samvittighed kopiere ham, siger idolet med et listigt smil.
Bente og Jan er ikke begejstrede for filmen, der i deres øjne har for meget fokus på de skæve og yderliggående sider af fankulturen. Bente siger:
– Dyrkelsen af Johnny risikerer indimellem at tippe over og blive en besættelse. Jan og jeg har vores hverdag og vores respektive job at passe. Men hvis man går til 80 Kandis-koncerter om året, er det tegn på, at man ikke har så meget andet at gå op i.
Bente er mor til børnene Lene, Helle og Rasmus på 37, 33 og 27.
– De ser ikke deres biologiske far, men jeg har taget dem til mig og omvendt, fortæller Jan.
Og det var netop, da børnene var fløjet fra reden, at han og Bente for alvor begyndte at dyrke deres favoritmusik.
– Vi begyndte hurtigt at lære andre fans at kende i forbindelse med koncerterne. I begyndelsen talte vi om musik. Siden begyndte vi at snakke familie, ferier og alt, hvad der ellers rører sig i vores liv. Vi besøger også hinanden privat og bytter cd’er. At være Kandis-fan handler kort sagt lige så meget om fællesskab som om musik. Det er alle slags mennesker, der holder af Kandis, og de spiller ikke kun deres egne sange, når de optræder, men også et bredt udvalg af kendte hits.
Bente og Jan har altid store oplevelser at se frem til – og endnu flere at kigge tilbage på.
– To gange om året er der fanfest i Brædstrup, hvor Kandis spiller gratis for fanklubbens medlemmer. Endnu sjovere har det dog været de fire gange, hvor vi har oplevet Kandis i Tyskland. Stemningen på hotelgangen blandt os fans har emmet af hygge, og vi har nærmest følt os som teenagere igen, siger Bente.