Da 51-årige Ida Trads voksede op i København, var barndomshjemmet altid fyldt med små og store papirklip i alverdens farver og former. Til enhver fejring hørte der sig sine egne helt særlige klip, ligesom der til alle højtider blev pyntet op med disse. Helt særlig var dog julen, hvor hjerter og kogler, nissemænd og stjerner og meget mere pyntede i hjemmet.
De mange detaljerede og håndklippede papirkreationer er skabt af Idas 79-årige mor, Anni Trads. Anni har lavet papirklip, siden hun gik i tredje klasse. Dengang lavede hun små mus, som blev brugt som påklædningsdukker. Siden uddannede hun sig til folkeskolelærer, hvor hun bl.a. underviste i billedkunst, og i en periode solgte hun sideløbende sine papirklip fra en lille butik i København.
– Jeg har kigget på min mors papirklip gennem hele min barndom, så for mig er der enormt meget nostalgi forbundet med dem, fortæller Ida.
Kreativiteten fyldte i Idas liv allerede før, hun selv kan huske det. Når veninderne tog med deres familier i Bonbonland, besøgte Ida og hendes familie i stedet de lokale museer, og ellers sad hun med sin mor og tegnede og klippeklistrede.
– Allerede da Ida var helt lille, sad hun på mit knæ ved spisebordet med en tusch i hånden og et stort stykke papir foran sig, og lige siden har hun været kreativ, fortæller Anni.
Men foruden sin mors kreative gen har Ida også en skabertrang. Efter gymnasiet uddannede hun sig til markedsøkonom, og når hun besøgte sin mor, kunne hun fortsat beundre de mange unikke papirklip, som havde præget hele hendes barndom. Og en dag fik hun en idé.
– Jeg kunne jo se, vi havde en lille skat liggende. Eller det var ikke en lille skat, det var et gigantisk lager af alle mulige forskellige kreationer. Jeg syntes, det var så ærgerligt, at de bare lå der, når jeg forestillede mig, at mange mennesker kunne få glæde af dem, fortæller Ida.
I 2018 blev AIRes en realitet, da de første små stykker juletræspynt blev skabt, og Annis håndlavede papirklip blev omdannet til solid pynt af metal.
– Vi går ikke efter køb-og-smid-væk. Vi vil hellere lave noget, der er varigt, og som kan samle minder, fortæller Ida.
Navnet AIRes har Idas og hendes mand, Mortens, yngste søn fundet på. Det er sammensat af air og babies med tanke på, at det er små ting, der svæver i luften.
De første forhandlere skaffede Ida selv ved at gå fra dør til dør. Det blev til nogle få lokale forhandlere, men den første store forhandler, Ida landede, var porcelænsvirksomheden Royal Copenhagen.
Den dag, Ida ringede og fortalte sin mor det, blev Anni både glad og stolt. Det kunne, som Anni beskriver det, ”ikke være bedre.”
– Tænk, at det overgår mig. Og tænk, at de synes, det er pænt, og at de kan se værdi i det. Og tænk, at jeg har en datter, der har kunnet se idéen for sig, siger Anni.
I dag har AIRes en lang række af forhandlere, men da Ida også har fuldtidsjob som Brand Manager hos Rudersdal Museer, blev de på et tidspunkt nødt til at få en hjælpende hånd på salgsdelen.
Det løste sig, da familien en aften sad og så DR-programmet Løvens Hule, og her nævnte en af løverne, iværksætter Jacob Risgaard, at han havde en partner med forbindelse til alle detailkæderne.
– Og så nævnte han pludselig navnet på denne her partner, og så skyndte jeg mig at ringe til ham, fortæller Ida.
Idas mod resulterede i, at AIRes fik en partner, som i dag sælger deres julepynt til en lang række lande, som foruden Danmark bl.a. tæller Tyskland, Schweiz og Norge. Sidenhen er sortimentet også kommet til at omfatte påskepynt samt små figurer til barnedåb.
– Det var da godt, jeg startede så tidligt med mine papirklip, for ellers havde jeg aldrig oplevet noget lignende, siger Anni stolt.
Anni er virksomhedens kreative sjæl, som leverer råmaterialet, hvor Ida forfiner det og får det til at passe ned i firmaets skabelon. Herefter hjælpes Ida og manden Morten ad med at få produkterne videre ud i verden.
– Jeg kan jo plukke i den kæmpestore skattekiste af ting og sager, som min mor stiller til rådighed for mig. På den måde er vi et rigtig godt match, siger Ida.
Det er Morten, som sidder med firmaets hjemmeside, med tallene og det administrative. Han er med egne ord ikke kreativ, men arbejder ved siden af AIRes som selvstændig med e-handel og digital markedsføring.
– Ida og Morten laver det, de har lyst til, og jeg laver det, jeg har lyst til. Og jeg har fuld tillid til dem, siger Anni.
– Vi har også enormt stor handlefrihed, tilføjer Ida.
Familien har ikke oplevet nogen konflikter i forhold til at starte virksomhed sammen, og det, tror de, skyldes, at det er helt tydeligt for dem, hvem der sidder med hvilke ansvarsområder. På den måde er de aldrig i tvivl om, hvem der skal gøre hvad, og de blander sig heller ikke i hinandens arbejde.
– Behovet for at skabe ting og være kreativ har min mor og jeg altid delt. Jeg har så bare puttet forretningsdelen ovenpå sammen med Morten. Min mor sprøjter jo alle mulige modeller ud, som stikker til højre og venstre, og der forsøger jeg så at sortere i det og skabe et ensartet look, siger Ida.
De er begge enige om, at det kun har styrket deres relation at grundlægge og drive AIRes sammen.
– Altså man får ikke en gladere partner end min mor. Når jeg ringer og fortæller, at vi har landet en ny kunde, så bliver hun simpelthen så glad, at jeg er nødt til at holde røret lidt væk fra øret. Det er svært at finde samme begejstring andre steder, siger Ida.
Anni blev dermed en del af en virksomhed i en alder af 75 år, men egentlig betragter hun slet ikke AIRes som et arbejde, for sandheden er, at hun slet ikke kan lade være.
– Jeg bliver simpelthen inspireret alle steder, jeg går. Naturen inspirerer mig meget. Det kan være en lillebitte græshoppe med det fineste motiv på sit bagben, mønsteret på et blad eller alle de mange former, der er i naturen, siger Anni.
Samtidig får Anni og Ida en masse gode oplevelser sammen, som de ikke havde fået, hvis de ikke havde skabt AIRes. De har bl.a. været på Formland-messen i Herning, og de har været inviteret i Salling i Aarhus for at pynte juletræ med deres eget pynt.
– Jeg føler mig jo ikke som en gammel pensionist, der sidder og triller tommelfingre. Tværtimod, siger Anni.
Og hun er langt fra en fuldtidspensionist. Udover at være den kreative del af AIRes arbejder hun også som foreviser på Holbergmuseet tæt ved Sorø.
– Min mor er jo et fantastisk eksempel på, at der ikke er nogen grund til at gå i stå, bare fordi man bliver ældre. Men det er selvfølgelig også et spørgsmål om at være åben for det, siger Ida.
– Det er jo også fordi, jeg stadig får idéer, og så er det bare så svært for mig at lade være med at føre dem ud i livet, siger Anni med et smil.