Ølandsbrød
(2 brød) - Dejen æltes i røremaskine el. med håndmikser
20 g gær
7 dl håndvarmt vand
1½ tsk. salt
Ca. 1 kg groft ølandshvedemel
Kom alle ingredienser i skålen og ælt, til dejen er samlet og temmelig blød. Løft dejen op, drys mel i skålen og læg låg over. Hæver 2 timer på køkkenbordet. Brug en gummiskraber og skrab dejen ned fra skålens sider. Stil dejen køligt 4-5 timer eller natten over. Hæld dejen ud på et melet bord uden at ælte. Fold siderne ind til 2 aflange brød. Læg dem på plade med bagepapir. Når ovnen er varmet op til 225°, sprayes brødet med vand, og pladen sættes ind på nederste rille. Bag det 15 min. Skru ned til 200° og bag yderligere ca. 15 min., til brødet er gyldent. Afkøl på bagerist.
TIP
Ølandshvede dyrkes på Øland. Det er groft, men dog finere end grahamsmel, og blandet med 15% vårhvede er det meget proteinrigt, så dejen hæver godt. Aurion pakker melet, og det findes i helsekostforretninger.
Opskrift: Anne Skovgaard-Petersen