4 smagfulde hverdagsretter
Spinatsuppe med varmrøget laks og solsikkekerner
(4 personer)
- 500 g frisk spinat
- 1 l grøntsagsbouillon
- 2 dl piskefløde
- 1 spsk. majsstivelse
- Salt og peber
Se også: Grøn spinatsuppe med pesto
Laks og solsikkekerner:
- 1 spsk. smør
- 25 g solsikkekerner
- 150 g varmrøget laks
- 1 håndfuld brøndkarse
Til servering:
- Groft brød
Fremgangsmåde:
Skær eventuelle rodender af spinaten, men lad gerne stilken sidde på. Skyl spinaten grundigt, og læg den i en gryde. Hæld bouillon ved, og kog spinaten uden låg i 10 minutter. Blend til en fin, mørkegrøn suppe. Rør fløden med majsstivelse, rør det i suppen, og kog op under omrøring. Spæd eventuelt suppen op med vand, hvis den er lidt for tyk, og smag til med salt og peber.
Laks og solsikkekerner: Varm smørret op på en lille pande, og rist solsikkekernerne lysebrune. Lad dem køle af på en tallerken. Bryd laksen i små stykker, og fjern eventuelt skind og ben. Anret suppen i dybe tallerkener med stykker af laks, lidt solsikkekerner og klippet brøndkarse på toppen. Servér med groft brød.
Salat med svinekød, mango og karrydressing
(4 personer)
- 2 svinekoteletter
- 1 spsk. olivenolie
- Salt og peber
- 1 mango
- ½ agurk
- 1 lille rødløg
- 1 hovedsalat eller 200 g blandet salat
Se også: Ærte-majssalat med karrydressing
Karrydressing:
- 3 spsk. olivenolie
- 3 spsk. citronsaft
- 1 tsk. karry
- Salt og peber
Tilbehør:
- 8 skiver brød
Fremgangsmåde:
Steg koteletterne i olien, cirka 3 minutter på hver side. Krydr med salt og peber, og læg dem på en tallerken. Skræl mangoen, skær frugtkødet fra stenen, og skær det i tern. Skær agurk og løg i skiver. Byd salaten i grove stykker. Bland salat, mango, agurk og løg på et stort fad. Skær koteletterne i tynde skiver, og fordel dem oven på salaten. Karrydressing: Rør olie sammen med citronsaft og karry, og smag dressingen til med salt og peber. Dryp dressingen over salaten, og servér med brød.
Prøv også: Fire lækre salater
Små kyllingefarsbrød med forårsløg og vinaigrette
(4 personer)
- 400 g hakket
- kyllingekød
- 1 æg
- 1 dl havregryn
- Peber
- 1 tsk. salt
- 1½ dl mælk
- 1 forårsløg
- 4 små portionsforme (eller 1 stor)
Se også: Kyllingefarsbrød med hvidløgskartofler
Forårsløg med vinaigrette:
- 1 lille rødløg
- 1 bundt bredbladet persille
- 2 hårdkogte æg
- 4 spsk. olivenolie
- 4 spsk. vineddike
- Salt og peber
- 2 bundter forårsløg
- 3 dl kogende vand
Tilbehør:
- 1 kg små kartofler
Fremgangsmåde:
Tænd ovnen på 190°. Rør kødet med æg, havregryn, peber og salt. Spæd op med mælken, til farsen er blød. Rør hakket forårsløget i farsen, og fordel den i 4 små smurte portionsforme (eller 1 stor), og glat overfladen med en ske. Bag farsbrødene i cirka 20 minutter, eller til de føles faste.
Forårsløg med vinaigrette: Hak rødløget fint, og persillen groft. Pil æggene, og hak dem groft. Rør olie og eddike sammen i en skål, og vend rødløg, persille og æg i. Smag til med salt og peber. Rens forårsløgene. Læg dem i en pande eller bredbundet gryde, hæld kogende vand ved, og drys med lidt salt. Kog forårsløgene i 4 minutter, lad dem dryppe af, og læg dem på et fad. Dryp dressingen over de lune forårsløg. Servér kyllingefarsbrødene sammen med forårsløg med vinaigrette og kogte kartofler.
Prøv også: Amerikansk farsbrød
Spaghetti med østershatte-flødesauce og mynte
(4 personer)
Østershattesauce:
- 1 løg
- 1 stor gulerod
- 2 spsk. olivenolie
- 250 g østershatte
- 2½ dl piskefløde
- Salt og peber
Se også: Spaghetti med ærter og bacon
Spaghetti:
- 400 g spaghetti
- 4 stilke frisk mynte + lidt til servering
Til servering:
- Groft brød
Fremgangsmåde:
Østershattesauce: Hak løget, og skær guleroden i små tern. Svits det hele i olien i en stor gryde i 5 minutter, uden at det tager farve. Bryd østershattene i mindre stykker, og steg dem med grøntsagerne i gryden ved middelhøj varme i cirka 5 minutter. Hæld fløde ved, og lad det simre, til saucen begynder at tykne let. Smag til med salt og peber.
Spaghetti: Kog spaghettien i en stor gryde efter pakkens anvisninger. Afdryp i en sigte. Hak mynten groft, og vend den og spaghettien i saucen. Vend det hele godt rundt, så saucen ligger cremet omkring spaghettien. Anret maden i dybe tallerkener. Drys eventuelt lidt frisk mynte over, og servér med det samme med brød.
Prøv også: Spaghetti carbonara med forårsløg og spinat