Da statsministeren lukkede landet ned 11. marts og sendte danskerne hjem fra skole og arbejde, blev læger og sygeplejersker landet over bedt om at blive i arbejdstøjet. De blev sat til at bekæmpe en virus, ingen havde kendskab til – og med risiko for selv at blive smittet og mangel på værnemidler kæmpede de dag og nat for os og vores kære. Forhåbentligt bliver det husket. Forhåbentligt bliver det værdsat. Forhåbentligt vil mange sige tak.
Læs også: Jeg vil gøre alt for mine børn Gøre en forskel
Den tanke havde 65-årige Mette Aabrink fra Brøndby mange gange, da coronaen var på sit højeste i landet, og en dag fik hun en idé, mens hun sad i sin lænestol. Hun ville starte en indsamling og på den måde give de ansatte i beredskabets frontlinje et velfortjent skulderklap for deres indsats. – Jeg havde lyst til at gøre noget for dem, der gør en forskel og vise, at vi sætter pris på deres indsats. Det ville selvfølgelig være langt nemmere, hvis jeg bare vandt i Vikingelotto, men det kunne jeg jo ikke gå rundt og vente på, og så opstod idéen om en indsamling. Jeg tænkte, at man i løbet af kort tid nemt ville kunne samle tre millioner kroner ind til så godt et formål, fortæller Mette, der udviklede idéen, undersøgte lovgivningen i forhold til at starte en indsamling, og så tog kontakt til sine tre tidligere kolleger fra Hvidovre Hospital, som hun har arbejdet sammen med i over 20 år i administrationen. Hun som personalechef, Erik Brouer som administrationschef, Marianne Fabrin som udviklingschef og Anne-Dorte Andersen som personalekonsulent.
Læs også: Katrine skiftede sang og musik ud Sprang straks til
– Det krævede ikke så meget betænkningstid, da Mette ringede og fortalte om sine planer. Jeg havde godt nok aldrig prøvet at lave en indsamling før, men der var ikke andet at gøre end at kaste sig ud i det. Jeg var enig i, at de fortjener en stor tak for deres indsats, siger Marianne Fabrin. Samme holdning havde også Anne-Dorte og Erik, da de blev ringet op, og kort efter holdt de deres første møde hos Mette. Her gik de i gang med at søge sig frem til, hvordan man i det hele taget laver en indsamling og ikke mindst fik de helt styr på, hvem pengene skal gå til. I begyndelsen ønskede de nemlig også, at plejehjemspersonale og hjemmesygeplejersker fik glæde af indsamlingen, men de måtte med ærgrelse erkende, at rent logistisk ville det blive en uoverskuelig opgave for dem at skulle fordele penge ud til så mange. – Vi var simpelthen nødt til at afgrænse det, selv om der er mange personalegrupper, der bestemt også fortjener et skulderklap. Men vi var bare også nødt til at erkende, at vi fire ikke kunne løfte så stor en opgave alene, lyder det fra Anne-Dorte Andersen. Derfor besluttede de sig for, at indsamlingen skal gå til de hospitalsansatte i Region Hovedstaden. Pengene veksles til gavekort til storcentre, som deles ud via lodtrækning. – Jeg synes, det giver så god mening at veksle pengene til gavekort, som kan bruges i storcentrene, fordi de jo netop også har været lukket ned i en længere periode og er presset økonomisk. Så på den måde hjælper vi også der, siger Erik Brouer.
Læs også: Snydt for 1,7 millioner kroner Håber på fin slutspurt
De fire pensionister er mødtes hver eneste uge under indsamlingen, der har kørt i godt to måneder nu. Hver gang er der skrevet mødereferat og udstukket opgaver til hver især. Det store arbejde har været at gøre indsamlingen synlig. Lokalaviser er blevet kontaktet, der er oprettet en facebookside, og der er lavet små videoer med opfordring om at støtte indsamlingen. Der har været meget arbejde i det, og de er overrasket over, at pengene ikke bare er strømmet ind. Lige nu er der samlet godt 65.000 kroner ind – altså et godt stykke fra ambitionen på tre millioner kroner – og de har mange gange talt om, hvordan det kan være, at ikke flere har bidraget. Måske har de ikke været synlige nok, måske har folk støttet andre i krisen, der også har haft brug for det. – Vi håber alligevel, at der her til sidst er mange flere, der vil støtte indsamlingen. Der er mange, der har ydet en stor indsats under corona, men jeg synes alligevel, at hospitalspersonalet har gjort noget ekstraordinært. De har trodset smittefaren både for dem selv og deres familier. De har desuden også været fleksible og fået helt nye arbejdsopgaver. De har jo ikke kun fået de indlagte gennem sygdommen, men også skulle være pårørende for dem, fordi de ikke har måtte få besøg. Nu håber vi, at vi er mange, der vil sige tak for det, siger Mette Aabrink.
SÅDAN STØTTER DU:
Indsamlingen foregår via hjemmesiden samlind.dk under navnet: Skulderklap og TAK. Her kan alle donere et beløb. Pengene bliver veklset til gavekort til storecentre, som deles ud til de hopitalsansatte i Region Hovedstaden, der har været i frontlinjen i kampen mod corona. Indsamlingen løber frem til 31. juli.