”Hvor hyggeligt at møde dig, og hav nu en god dag”.
Med disse ord blev jeg mødt af en smilende gruppe hjemløse på Christianshavns torv, da jeg som frivillig gik i fodsporene på Ingelise, gadeplansmedarbejder i Hjemløse- og Udsatte enheden, Københavns Kommune.
Ingelise og hendes kolleger i enheden dækker Christianshavn og Amager, og deres arbejde består bl.a. i opgaver som opsøgende arbejde på gaden og væresteder og at tage kontakt til herberger og krisecentre.
Borgerne har brug for hjælp til at få tillid til systemet igen efter at være endt på gaden af forskellige årsager.
Formålet med enheden er at agere som brobyggere mellem de udsatte borgere med tilbud om basale behov, råd og vejledning mv.
– Her er to dage aldrig ens, fortæller Ingelise.
Hun begynder dagen med at gå en runde på torvet og give sig til kende. Der bliver vinket og sagt godmorgen hele vejen rundt.
– Det handler om at opsøge borgerne og at skabe en relation og møde dem på deres præmisser, fortæller hun.
På fredag, 29. oktober, er det Frivillig Fredag. En dag, der opstod i 2011 som en del af det Europæiske Frivilligår, og som siden er blevet markeret hvert år den sidste fredag i september i Danmark.
Hvert år er der et nyt tema for dagen, som har til formål at hylde de mange frivillige og invitere flere ind i de mange gode frivillige fællesskaber. I år er temaet ”Frivillig Fordi’’.
Netop denne dag er der en ny hjemløs på torvet, som Ingelise får skabt kontakt til.
Vi besøger Frelsens Hærs værested, Pakhuset, som ledes af ildsjælen Arno. Her kan gadens folk få morgenmad, en kop kaffe, et bad og komme væk fra gaden for en stund.
Jeg mærker virkelig, at der er en omsorg for de besøgende, og de forsøger at skabe en værdighed for deres ”gæster”, som Arno kalder borgerne.
Vi besøger også værestedet, Fedtekælderen, der ledes af Kirkens Korshær. Fedtekælderen har eksisteret siden 1960 og gør især et kæmpe arbejde for de grønlandske socialt udsatte og har bl.a. etableret en ugentlig grønlandsk spiseklub.
Jeg har fået en øjenåbner. Dels pga. det arbejde, der bliver gjort for at hjælpe og stabilisere de udsatte og hjemløse på gaden. Dette kunne ikke gøres uden NGO’er og samarbejdspartnere i forvaltningen. Men også at få at vide, at nogle faktisk, pga. hjælpen, klarer den og kommer væk fra gaden til egen bolig og tilbage til et værdigt liv.
Du kan læse mere om Hjemløse- og Udsatte enheden på kk.dk