Kirsten Siggaard fylder 70 år

Torsdag, 5. september 2024
Anita Lauridsen Banner
Foto: Dan Mariegaard
Kun få danske sangerinder har formået at holde sig aktuelle i mere end fire årtier. En af dem er Kirsten Siggaard, der kan synge et så bredt repertoire, at hun ikke sådan lige er at sætte i bås.
Kirsten Siggaard

Selv om det er 40 år siden, Kirsten Siggaard vandt det danske Melodi Grand Prix for første gang med sangen ”Det’ lige det”, er det nok stadig den musikbegivenhed, de fleste forbinder hende med.

Med ildrødt hår og et frisk smil, der afslørede hendes karakteristiske mellemrum mellem tænderne, sang hun den ørehængende popsang foran en swimmingpool på scenen, og pludselig skubbede hun keyboardspilleren Søren Bundgaard i vandet til publikums store overraskelse og pressens begejstring.

Kirsten Siggaard
Duoen Hot Eyes med deres dansere, da de vandt det danske Melodi Grand Prix i 1984.
Foto: Winnifred Eriksen

Det stunt gav pote og huskes stadig af alle, der så showet dengang. Og selv om swimmingpoolen slet ikke var med til den internationale konkurrence, gik det ganske godt alligevel. For Hot Eyes, som duoen hed, fik en flot fjerdeplads, hvilket var det bedste danske resultat siden Grethe og Jørgen Ingmanns sejr i 1963.

Siden blev det til yderligere to danske sejre i 1985 med "Sku' du spørg' fra no'en" og i 1988 med ”Ka' du se hva' jeg sa", der fik hhv. en 11.-plads og en tredjeplads ved den internationale finale.

To år efter gik duoen i op­løsning, men heldigvis var Kirsten Siggaards sangkarriere langt fra slut.

Sunget fra barnsben

For Kirsten Siggaard elsker at synge og har gjort det, siden hun var barn.

Hun blev født den 7. september 1954 og voksede op i den lille by Kirke Stillinge på Vestsjælland.

Allerede som seksårig sang hun med Jørgen Clevin i en tv-udsendelse, der blev sendt fra Slagelse, som var Kirstens nærmeste storby.

Som niårig kørte hun galt på sin cykel og fik indre blødninger. Det betød, at hun i årene, der fulgte, døjede med mange helbredsproblemer, har hun fortalt til Femina i 2017.

Musikken gav hende et frirum, og hun sang først i kirkekor og havde siden sang og musik som tilvalg på hf.

Da hun var 18 år, sendte hendes musiklærer et bånd ind til Ekstra Bladets Pladechance, og hun kom med i Slagelse-udgaven og fik flotte anmeldelser samt en spådom om en fremtid ved musikken.

Men der kom til at gå over 10 år, før Kirsten Siggaard for alvor fik sit gennembrud.

kirsten siggaard
Kirsten Siggaard for fuld musik til Top Charlie i Parken i 2012.
Foto: Claus Poulsen

Imens indledte hun et musikalsk parløb med Søren Bundgaard i grupperne Pussycats og Hokus Pokus, og hun tog en bankuddannelse for at kunne arbejde som bankassistent i Kalundborg. Så var der noget at falde tilbage på, hvis det med sangen nu skulle glippe. Men det blev slet ikke nødvendigt.

En dansk Edith Piaf

Efter Melodi Grand Prix-årene, som blev til syv i alt inklusive nogle år som solist, fik Kirsten Siggaard tilbud om at optræde i både ind- og udland samt i revyer og musicals.

I 1991 spillede hun Edith Piaf i forestillingen ”Spurven” på Det Ny Teater. Den blev øjeblikkeligt en stor succes og begyndelsen på en helt anden sangkarriere end Melodi Grand Prix, der ellers nemt kunne have sat hende i bås som popsanger i den mere letbenede genre.

I rollen som Edith Piaf viste Kirsten Siggaard, hvor bredt et repertoire hendes vokal kunne bære, og at hun var i stand til at fremmane en helt anden side af sig selv som den sårbare, alkoholiserede og dybt ulykkelige sanglærke.

kirsten siggaard
Rollen som Edith Piaf var som skabt til Kirsten Siggaard. Med sin modne stemme og plagede udtryk tog hun publikum med storm.
Foto: Ulla Aue

Med års mellemrum stod hun på scenen som den franske spurv i tre forskellige forestillinger og høstede hver gang stor respekt og anerkendelse fra både anmeldere og publikum.

Succes med swing

En anden musikalsk sejr vandt Kirsten Siggaard i 1992, da hun sammen med Liselotte Norup og Kirsten Vaupel dannede Swing Sisters.

De var inspireret af bl.a. den amerikanske trio The Andrews Sisters, der var populære i 1930’erne og ’40’erne, hvor swingmusikken var på sit højeste, og selv om det ikke længere var den slags musik, der blev spillet i radioen, var danskerne vilde med den ”nye gamle stil”.

Siden debuten har trioen udgivet fem albums, og i 1995 modtog de Simon Spies Fondens Showpris.

Undervejs har de udvidet repertoiret til også at synge musik fra 1960’erne, bl.a. af The Beatles, og den dag i dag optræder de stadig i hele Danmark.

kirsten siggaard
Swing Sisters har holdt sammen siden 1992 og optræder stadig sammen.
Foto: Jette Ladegaard-Pedersen

Vild med dans

Men selv om om Kirsten Siggaard tilsyneladende er svævet fra den ene succes til den anden, har hendes liv ikke kun været en dans på roser.

Helbredsmæssigt har hun haft nogle udfordringer og bl.a. døjet med dårlige øjne og ryg, der i begge tilfælde krævede operation.

Til gengæld strålede hun som en sol, da hun i 2016 optrådte i ”Vild med dans”. Her beviste hun, at hun foruden en smuk stemme også har en stærk vilje. Hendes 62-årige krop kunne efter rygoperationen gå helt i bro under den ene dans, og dommer Nikolaj Hübbe kaldte hendes rumba for "fremragende".

kirsten siggaard
I ”Vild med dans” 2016 beviste Kirsten Siggaard, at man sagtens kan være smidig og sexet i en alder af 62 år.
Foto: Hanne Juul

Fejres i Knuthenborg

Privat er Kirsten Siggaard single, har hun fortalt til Billed-Bladet i maj 2024. Hun var gift med Jørgen Andersen i 38 år, men parret gik hver til sit i 2017. De har to voksne sønner sammen samt fire børnebørn, og de skiltes som venner, sagde hun til Billed-Bladet tilbage i januar 2018.

At bruddet var fredeligt passer godt til Kirstens liv i øvrigt. For i de godt 40 år, hun har været et kendt ansigt, har hun aldrig været ramt af skandaler, men derimod passet sin sangkarriere og levet et helt almindeligt familieliv ved siden af.

Når hun nu fylder 70 år, har hun besluttet, hvordan hun skal fejres:

– Jeg skal til Knuthenborg Safaripark og overnatte sammen med min familie, siger hun og fortæller, at hun bagefter skal i gang med at planlægge 2025, hvor hun officielt har 50 års sang­jubilæum og skal på turné. Nu mangler hun blot at vælge sange fra sin imponerende karriere.