Charter eller gør det selv-ferie?

Mandag, 23. september 2024
Af Puk Elgård
Foto: Birgitte Ahlmann
Efter to meget forskellige rejseoplevelser – en afslappende charterferie med alt arrangeret og en mere udfordrende gør-det-selv-tur – har læseren fundet ud af, hvad hun foretrækker.
Kvinde der ligger på en solseng

Kære Puk

I år har jeg været ude at rejse to gange, en mor/datter-tur til Grækenland med et dansk rejsebureau og en forlænget weekend til Prag med vores kortklub. Og jeg må blankt indrømme, at turen med rejsebureauet med danske guider var det mest afslappende.

Den største ”anstrengelse” var at betale de mange penge, som turen kostede, for selvfølgelig koster det noget at blive serviceret på det niveau.

Vi blev bragt fra og til lufthavnen, havde dejligt hotel med fuld pension, og de sightseeingture, vi ønskede at deltage i, var også arrangeret. Vi skulle stort set ikke tage stilling til andet end, hvad vi selv havde lyst til.

På turene blev vi godt informeret, og vi skulle ikke selv slå op i diverse rejsebøger for at finde historien om netop dette specifikke sted. Total forkælelse og god information på turene.

Turen til Prag var en rigtig gør det selv-ferie, købte selv flybilletter, hotelophold, transport fra/til lufthavnen, sightseeingture m.m. Det var lidt billigere, men også mere anstrengende og lidt småbekymrende, for mon taxaen hentede os som aftalt – og først og fremmest kom den, så vi kom til lufthavnen i tide?

Og de ture, vi ville på, skulle vi selv klare, f.eks. hvordan man kom fra A til B. Det var ikke altid lige nemt, og vi endte ofte med flere forskellige forklaringer, så det kostede lidt ekstra tid.

Men det gav også en vis selvtillid, at vi selv havde fundet frem til seværdigheden. Dog manglede vi ofte historierne bag, men det var da sjovt at sidde og finde den billigste rejse, det gode hotel og de bedste spisesteder.

Jeg er dog mest til charterrejser, hvor man stort set ikke skal tænke selv, der er ingen bekymringer, og er der noget, man er i tvivl om eller utilfreds med, kontakter man guiderne, som klarer det hele.

Der er dog også en vis tilfredshed ved at kunne selv, men man skal gøre det, man er mest fortrolig med.

Hende, der er bedst til det nemme

Kære Hende, der er bedst til det nemme

Sommetider dukker der breve op her i brevkassen, som jeg er i tvivl, om jeg skal bringe. Jeg bringer aldrig racistiske, truende, nedladende eller på anden måde ikke opbyggelige breve. Det er let nok at fravælge de breve.

Og så kommer der et brev som dit. Først tænker jeg, at der jo ikke egentlig er et spørgsmål, så hvad kan jeg bidrage med? Så overvejer jeg, om det mon er skjult reklame for et rejsebureau? Jeg er tæt på at lade dit brev ligge, men så tænker jeg på den tid, du har brugt på at skrive til mig og fortælle om dine ferier.

Det har været vigtigt for dig at fortælle om dine ture, og jeg tror, det er vigtigt for dig, at nogen lige klapper dig på skulderen og siger, at charterferie er helt okay. Jeg synes, charter er skønt.

Dejligt bare at læne sig tilbage, men jeg synes også, det er fedt at drive rejsen selv. Har du en oplevelse af, at den nemme ferie ikke er lige så fin som den anden slags? Til det vil jeg bare sige, at de hårdt opsparede penge, man bruger på at tage fri og holde ferie, dem skal man bruge lige præcis, som man allerhelst vil. Man tager vel ikke på ferie for at imponere andre.

Jeg ved godt, at lige så snart folk fortæller om rejser, er der ingen, der hører efter. Alle sidder bare og venter på selv at kunne overtage samtalen og fortælle om en tur, de har været på.

Jeg har rejst jorden rundt flere gange, og der var aldrig nogen, der gad høre om det.

Jeg vil sige tak for dine ferieberetninger. Jeg synes, begge former lyder skønne, og du skal ingen som helst præstationsangst have omkring dine ferievalg. Du skal gøre lige præcis det, du har lyst til.

Mange hilsner fra Puk