Hanne letter på låget til den store gryde med vand og kraprod og tjekker temperaturen. Blandingen skal op på 35-40 grader, inden det hvide uldgarn kan dumpes i og blive farvet skrigende rødt.
En syrlig lugt fra gryden breder sig på den lille terrasse, hvor Hanne flere gange om ugen året rundt står og farver garn, og et smil breder sig i hendes ansigt. Vandet er nu klar til at frembringe sin magi.
I en anden gryde har Hanne kogt et stort bundt gyldenris, som lige skal sis fra, inden endnu en portion hvidt garn kan kommes i.
− De er bare plukket på stien nede ved banegården, siger hun og hælder de slatne, gule blomster ned i kompostbunken under terrassen.
− Så er der gødning til hindbærrene, griner hun og tilføjer, at hun har brugt 400 gram plantemateriale til 100 gram garn.
Det er ikke en eksakt videnskab, for blandingsforholdet er forskelligt fra plante til plante.
Der er også forskel på, om det er tørret eller friskplukket materiale, for de friske planter giver de kraftigste farver.
Desuden kan man ikke være helt sikker på, hvilken nuance man får af en bestemt plante. Det afhænger af plantens voksested og årstiden. De klareste farver får man om foråret og sommeren, mens farverne aftager i styrke i løbet af sensommeren.
Endelig spiller den tid, garnet er i vandet, og det materiale, garnet af lavet af, også en stor rolle.
Det får vi snart at se, for efter få minutter er det hvidgrå uldgarn i gyldenrisvandet farvet limegrønt, mens det hvide garn af uld og silke er blevet en mere klar gul farve.
Hanne Kær Pedersen, 56, har hverken en baggrund som botaniker eller håndarbejdslærer. Hun har blot lært at farve garn på et kursus og ved at læse sig frem til metoden i et par bøger, og nu er det blevet hendes fuldtidsbeskæftigelse.
Alt det kulørte garn, Hanne selv frembringer, sælger hun på strikkefestivaller og markeder rundtomkring i Danmark samt i sin webbutik, hesselstrik.com.
Her udbyder hun også kurser i plantefarvning, så andre kan få øjnene op for glæden ved at farve garn selv. Foruden at føle sig i pagt med naturen er der er nemlig også en særlig tilfredsstillelse ved at fremtrylle sine egne farver og nuancer, mener Hanne.
− Det at arbejde med farver er noget, der virkelig betyder noget for mig. Jeg er åbenbart mere visuelt orienteret, end jeg umiddelbart vidste, at jeg var, for jeg kan bare mærke, når noget er rigtigt. Når farverne giver det udtryk, jeg gerne vil have, falder der en ro over mig.
Blandt hendes favoritmaterialer er valnødder og den gule blomst farvegåseurt, men også egeblade og ellekogler hitter hos Hanne. De er lette at farve med og derfor også materialer, hun anbefaler til nybegyndere.
− Farven kan variere rigtig meget på en god måde, når man bruger egeblade. Hvis man f.eks. kun kommer et fed garn i vandet, bliver det rigtig mørkebrunt. Hvis man kommer 10 fed garn i, bliver de knap så mørke, og hvis man bruger farvevandet igen, bliver garnet lysebrunt. Man kan bruge det samme farvebad mange gange i modsætning til f.eks. det gule vand med gyldenris, der kun kan bruges ca. to gange, inden farven er væk, forklarer Hanne og tilføjer:
− Desuden behøver man ikke at bejdse garnet først, når man bruger egeblade, ellekogler eller valnødder, for de indeholder garvesyre, der går ind og hjælper farven med at sætte sig fast i garnet. Andre plantematerialer kan give for blege farver eller fade over tid, hvis ikke garnet først er bejdset med en blanding af alun og kogende vand, og det er en ret tidskrævende proces.
Mens Hanne rører rundt i en stor gryde med egeblade, forklarer hun os, at det ikke er ligegyldigt, hvilken type garn man bruger.
− Det er bedst at bruge animalske fibre som uld, alpaka og silke, for de tager bedst imod farven. Garn af plantefiber, f.eks. bomuld, er glattere end animalske og kræver en anden forberedelse, inden man kan farve dem.
Når garnet har fået de ønskede nuancer, skyller Hanne det i koldt vand og hænger det til tørre. Efter kort tid træder farven på det enkelte bundt rigtigt frem, og det er nu endnu tydeligere, hvor stor forskel der er på det garn, der har ligget kort tid i gryderne, og det, der har trukket farve i længere tid. Det er sjovt at lege med farver.
Vil du prøve at farve dit eget garn der hjemme? Her får du en guide.
Er du nybegynder, anbefaler Hanne bogen ”En farverig verden” af Anne Støvlbæk Kjær og Louise Schelde Frederiksen. Her kan du læse om, hvordan man farver garn, og du får praktiske lister over, hvilke planter, der giver hvilke farver, samt hvor meget plantemateriale du skal bruge pr. 100 gram garn.
Er du interesseret i at komme på kursus i plantefarvning hos Hanne, kan du tjekke hesselstrik.com og se, hvornår der er ledige kurser.