Jeg henvender mig på vegne af min datter, som er på førtidspension, og det er hendes samleverske også.
Min datter har grundet diabetes fået dårlige nyrer, som ligger meget lavt i tal. Hun skal derfor have en nyretransplantation, og lægerne er i gang med alle de nødvendige forundersøgelser.
Udfordringen er, at grundet operationen bliver hun nødt til at få trukket to tænder ud, og det er et problem, da det er to tænder, hun ikke kan undvære, fordi hun tygger med dem.
For at få to implantater vil det koste 48.000 kr. Hun har søgt hjælp, men har vist nok fået afslag.
Tandudtrækningen er nødvendig og en betingelse for at få en ny nyre, så mit spørgsmål er, om der er nogle muligheder for, at hun kan få hjælp, da det er mange penge, og hun har svært ved at skaffe dem.
Hvor skal hun søge og hvordan?
Den bekymrede mor
Det er ikke usædvanligt, at det i forbindelse med nyretransplantation vurderes, at der skal trækkes nogle tænder ud før operationen.
Når det er tilfældet, foregår selve tandudtrækningen på hospitalet, og hvis der efterfølgende er brug for, at tænderne erstattes med en protese, vil tandlægen på hospitalet vurdere, om patienten er berettiget til at få betalt en tandprotese af regionen.
Regionen betaler kun for den billigst mulige protese, som skal laves hos patientens egen tandlæge. Hvis man – som din datter − ønsker en dyrere løsning, skal man selv betale prisforskellen mellem en billig protese og en dyrere løsning.
Du skriver, at hun vist nok har fået et afslag, men du skriver ikke, hvad det præcis er, hun har søgt om.
Hvis hun har fået førtidspension før 2003, har hun mulighed for at søge helbredstillæg/personligt tillæg til at dække udgiften til implantater.
Hvis hendes førtidspension er tilkendt efter 2003, kan hun søge kommunen om en enkelt-ydelse til dækning af implantaterne.
En bevilling vil kræve et overslag fra en tandlæge og en tandlægefaglig vurdering af, at implantater er den bedste løsning. Ligeledes vil man se på din datters økonomi og vurdere, om hun selv har mulighed for at betale – eventuelt via afdrag.
Hvis din datter er relativt ung, er der ikke noget at sige til, at hun – måske af kosmetiske årsager − helst ikke vil have en protese. Men dette hensyn kan ikke begrunde en bevilling, hvis en protese er en lige så god løsning rent tandlægefagligt. Så jeg vil tro, at det er korrekt, at hun har fået afslag.
En anden mulighed er så at søge et legat. Jeg har bemærket, at der er et par fonde, som har særligt fokus på nyrepatienter, og der er også nogle sociale fonde, som hjælper borgere med helbredsproblemer, som ikke får tilstrækkelig hjælp fra det offentlige, og som ikke selv har økonomisk mulighed for at tilkøbe de ydelser, der mangler. Din datter kan overveje at søge nogle af disse legater og dermed lette udgiften lidt.
Bedste hilsner Bettina
Har du brug for hjælp til at løse et problem indenfor socialområdet? Bettina Post har været socialrådgiver i 36 år og er klar til at svare på spørgsmål. Skriv på mail til bettina@familiejournal.dk
Tandbehandling før nyretransplantation: Min datter har ikke råd
De nye kontanthjælpsregler hæmmer min niece med borderline
Guide: Sådan laver du en fremtidsfuldmagt
Frustreret lejer og invalidepensionist: Jeg har intet rådighedsbeløb
Fleksjobber og sygemeldt: Jeg bliver ikke hørt i jobcentret
Førtidspensionist: Jeg frygter for hjemløshed
Kan mormor komme på plejehjem i vores kommune?
Hvornår skal man lave en underretning på børns mistrivsel?