Julebag: 3 slags småkager
Konfektsmåkager
(25 stk.)
- 75 g hasselnøddekerner
- 120 g blødt smør
- 80 g sukker
- 1 dl lys sirup
- 1 æg
- 200 g marcipan
- 150 g hvedemel
- ½ tsk. Bagepulver
- 100 g mælkechokolade
Prøv også: Formbrød med julekrydderier
Fremgangsmåde:
Rist nødderne på en tør pande, til hinderne løsner sig. Gnub dem i et rent viskestykke, så de fleste af hinderne falder af. Hak nødderne groft. Tænd ovnen på 165° varmluft.
Pisk smør, sukker og sirup cremet med en elpisker. Pisk æg og revet marcipan i. Bland mel og bagepulver, og si det i dejen. Hak chokolade groft (eller brug chokoladeknapper), og vend dem i sammen med hasselnødder.
Brug 2 skeer, og sæt dejen i klatter på størrelse med en valnød på en bageplade med bagepapir. Bag kagerne i 12-14 minutter, til de er gyldne. Lad dem køle lidt af på pladen, og flyt dem til en bagerist.
Prøv også: Havregrynskager med chokolade
Ingefærnød
(40 stk.)
- 130 g smør
- 225 g rørsukker
- 75 g mørk sirup
- 300 g hvedemel
- 1 tsk. Bagepulver
- 2½ tsk. stødt ingefær
- 1 tsk. stødt kanel
- 1 tsk. stødt nellike
- 1 usprøjtet appelsin
- 2 cm frisk ingefær
- 1 æg
Prøv også: Sprøde småkage-stænger med mandel
Fremgangsmåde:
Tænd ovnen på 160° varmluft. Opvarm smør, sukker og sirup i en kasserolle til en ensartet masse. Bland mel, bagepulver, ingefær, kanel og nellike. Sigt det i grydens indhold, vend rundt, og tag gryden fra varmen. Rør massen med revet appelsinskal, revet ingefær og æg.
Sæt dejen i små kugler på en bageplade med bagepapir. Lav god afstand imellem dem, for de flyder ud undervejs. Bag kagerne i 12-15 minutter, til overfladen er gylden, og lad dem afkøle på en bagerist.
Se også: Nemme julesmåkager
Choko-valnøddesmåkager
(30 stk.)
- 125 g koldt smør
- 275 g hvedemel
- 125 g rørsukker
- 1 tsk. Vaniljesukker
- 1 æg
- 3 spsk. mørk sirup eller ahornsirup
- 75 g mørk chokolade
- 50 g valnøddekerner
- ½ dl perlesukker
Prøv også: Chokolade-konfekt-kage til julen
Fremgangsmåde:
Hak smør ind i melet, til det har en grynet konsistens. Tilsæt rørsukker og vaniljesukker. Saml dejen med æg og sirup. Hak chokolade og valnødder, og rør dem i dejen, så den er akkurat sammenhængende. Dejen skal ikke æltes.
Saml dejen med hænderne på køkkenbordet, og tril den til en tyk rulle. Tril den i perlesukker, og pak den ind i husholdningsfilm. Læg dejen køligt i mindst en time, men gerne flere dage.
Varm ovnen op til 200°. Skær småkagedejen i skiver, og læg dem på en bageplade med bagepapir. Bag dem i 8-10 minutter afhængigt af deres størrelse. De skal være gyldne i kanten.
Lad kagerne stå 1-2 minutter på bagepladen, og flyt dem til en bagerist. Opbevar de afkølede kager i en tætsluttende dåse.
Tip: Godt indpakket rå småkagedej kan holde sig i køleskabet 2-3 uger eller i fryseren 2-3 måneder.
Prøv også: Honninghjerter