Opskrifter

Julebag: 3 slags småkager

Fredag, 27. november 2020Af Line Holt Nielsen. Foto: Maria TegnerFoto: Maria Tegner
Hjemmebagte småkager er noget af det bedste, og så er det en hyggelig familieaktivitet.
Fj48 Julebag

Konfektsmåkager

(25 stk.)

  • 75 g hasselnøddekerner
  • 120 g blødt smør
  • 80 g sukker
  • 1 dl lys sirup
  • 1 æg
  • 200 g marcipan
  • 150 g hvedemel
  • ½ tsk. Bagepulver
  • 100 g mælkechokolade

Prøv også: Formbrød med julekrydderier

Fremgangsmåde:

Rist nødderne på en tør pande, til hinderne løsner sig. Gnub dem i et rent viskestykke, så de fleste af hinderne falder af. Hak nødderne groft. Tænd ovnen på 165° varmluft.

Pisk smør, sukker og sirup cremet med en elpisker. Pisk æg og revet marcipan i. Bland mel og bagepulver, og si det i dejen. Hak chokolade groft (eller brug chokoladeknapper), og vend dem i sammen med hasselnødder.

Brug 2 skeer, og sæt dejen i klatter på størrelse med en valnød på en bageplade med bagepapir. Bag kagerne i 12-14 minutter, til de er gyldne. Lad dem køle lidt af på pladen, og flyt dem til en bagerist.

Prøv også: Havregrynskager med chokolade

Ingefærnød

(40 stk.)

  • 130 g smør
  • 225 g rørsukker
  • 75 g mørk sirup
  • 300 g hvedemel
  • 1 tsk. Bagepulver
  • 2½ tsk. stødt ingefær
  • 1 tsk. stødt kanel
  • 1 tsk. stødt nellike
  • 1 usprøjtet appelsin
  • 2 cm frisk ingefær
  • 1 æg

Prøv også: Sprøde småkage-stænger med mandel

Fremgangsmåde:

Tænd ovnen på 160° varmluft. Opvarm smør, sukker og sirup i en kasserolle til en ensartet masse. Bland mel, bagepulver, ingefær, kanel og nellike. Sigt det i grydens indhold, vend rundt, og tag gryden fra varmen. Rør massen med revet appelsinskal, revet ingefær og æg.

Sæt dejen i små kugler på en bageplade med bagepapir. Lav god afstand imellem dem, for de flyder ud undervejs. Bag kagerne i 12-15 minutter, til overfladen er gylden, og lad dem afkøle på en bagerist.

Se også: Nemme julesmåkager

Choko-valnøddesmåkager

(30 stk.)

  • 125 g koldt smør
  • 275 g hvedemel
  • 125 g rørsukker
  • 1 tsk. Vaniljesukker
  • 1 æg
  • 3 spsk. mørk sirup eller ahornsirup
  • 75 g mørk chokolade
  • 50 g valnøddekerner
  • ½ dl perlesukker

Prøv også: Chokolade-konfekt-kage til julen

Fremgangsmåde:

Hak smør ind i melet, til det har en grynet konsistens. Tilsæt rørsukker og vaniljesukker. Saml dejen med æg og sirup. Hak chokolade og valnødder, og rør dem i dejen, så den er akkurat sammenhængende. Dejen skal ikke æltes.

Saml dejen med hænderne på køkkenbordet, og tril den til en tyk rulle. Tril den i perlesukker, og pak den ind i husholdningsfilm. Læg dejen køligt i mindst en time, men gerne flere dage.

Varm ovnen op til 200°. Skær småkagedejen i skiver, og læg dem på en bageplade med bagepapir. Bag dem i 8-10 minutter afhængigt af deres størrelse. De skal være gyldne i kanten.

Lad kagerne stå 1-2 minutter på bagepladen, og flyt dem til en bagerist. Opbevar de afkølede kager i en tætsluttende dåse.

Tip: Godt indpakket rå småkagedej kan holde sig i køleskabet 2-3 uger eller i fryseren 2-3 måneder.

Prøv også: Honninghjerter