I det nordlige Kattegat mellem Frederikshavn og Gøteborg ligger idylliske Læsø. Øen er det sted i Danmark, hvor der er flest solskinstimer, nemlig i gennemsnit 1.951 om året mod et landsgennemsnit på 1.718 timer.
Ligesom så mange andre danske øer er Læsø omkranset af gode sandstrande og har en størrelse, der indbyder til, at man kan cykle øen rundt. Men særligt for Læsø er, at det er næsten lige så nemt at opleve naturen på hesteryg uanset alder og rideerfaring.
Islandske heste er nemlig blevet et almindeligt syn på øen, og man kan leje de godmodige gangere flere steder. Tjek f.eks. Krogbækgaards hjemmeside, rideferie.dk, og Fædrelandets hjemmeside, faedrelandet.dk, begge steder tilbyder også overnatning.
I den nordlige del af Læsø er landskabet præget af klithede, mens du mod syd kan opleve de store fredede strandenge, Rønnerne, med et rigt fugleliv samt den store sandørken, Fjæren, der i perioder kan være tørlagt, så langt øjet rækker.
Derudover er Læsø mest kendt for sine mange tanggårde, som er gamle bondegårde med ålegræs på taget i stedet for strå.
For at komme til Læsø skal du tage færgen fra Frederikshavn. Det tager 90 minutter, og du kan læse om afgangstider og priser på laesoe-line.dk.
Uanset hvornår du holder sommerferie på Læsø, er der masser af aktiviteter for børn og voksne, f.eks. musikfestival, banko inde og ude, kunstudstillinger, kræmmermarked, sanketure, smykkeværksted med rav og meget mere. Tjek den ugentlige kalender på visitlaesoe.dk/govisit_laesoe.
Første lørdag i august kl. 10-16 holdes der hvert år Jomfruhummerfestival i Østerby, hvor kokke fra hele landet dyster om at frembringe den bedste ret med den delikate spise. Vil du vide mere om dagen, kan du tjekke jomfruhummerfestival.dk.
Et fast dagligt indslag i hele sommerperioden er safaritur med Rønnerbussen. Det er en to-timers guidet tur i en stor vogn, der er spændt bag en traktor, og som kører dig rundt i Rønnernes storslåede natur. Undervejs fortæller guiden om området, fuglene og livet på Læsø generelt. Du er velkommen til at medbringe mad og drikke til turen, og husk også praktisk tøj. Læs mere om priser og afgangstider på laesoe-booking.dk.
Og så må du selvfølgelig ikke gå glip af det store, kendte saltsyderi Læsø Salt. Her kan du få et gratis foredrag om saltsydning og historien bag, og for 100 kroner kan du selv afprøve det gamle håndværk. Du kan naturligvis også købe kvalitetssalt og andre lokale produkter med hjem. Læs om åbningstider og priser på laesoesalt.com.
Når du er på Læsø, er det helt oplagt at nyde fisk og skaldyr til frokost og aftensmad. Den sunde spise kan købes flere steder på øen, f.eks. hos Mortens Fiskehandel, der har eget røgeri og holder til på Havnepladsen 3.
Der er også rigtig mange gode spisesteder i forskellige prisklasser fra ”bænkecafé til gourmet”, og de fleste serverer både fiske- og skaldyrsretter. Du kan se udvalget af caféer og restauranter på visitlaesoe.dk.
Foruden salt produceres der også en del spiselige produkter af tang på Læsø samt urtesnapse og hyldeblomstvin. Læs mere og find salgssteder på laesoetang.dk og på hyldeblomstvin.dk (link fjernet).
Uanset om dit budget er til shelter i det fri eller luksushotel, kan du finde et overnatningssted på Læsø. Der er nemlig et hav af muligheder, herunder også campingpladser, bed & breakfast, sommerhuse og feriecentre. Læs om mulighederne på visitlaesoe.dk..