Opskriften rækker til to personer
Caponata:
1 aubergine
1 spsk. groft salt
1 løg
2 stængler bladselleri
2 dl tomatpassata (eller 4 store, modne tomater)
2 spsk. olivenolie
1 spsk. kapers
50 g grønne eller sorte oliven uden sten
1 spsk. rødvins- eller hvidvinseddike
1 tsk. ahornsirup
Salt og peber
Sprødstegt makrel:
2 ferske makrelfileter (250 g i alt)
Lidt olivenolie
Salt og peber
½ økologisk citron
Til servering:
1 håndfuld frisk basilikum
Sådan tilbereder du retten:
Caponata:
Skær auberginen i tern a ca. 2 x 2 cm. Læg dem i et dørslag, og drys med groft salt. Lad dem trække i 15 minutter, til væsken er trukket ud.
Pil og hak løget fint. Skær bladsellerien i små tern. Skær tomaterne i små stykker, hvis du bruger friske tomater.
Varm en gryde op med olivenolie, og steg løg og bladselleri møre i ca. 5 minutter under omrøring. Skyl saltet af auberginerne. Vend dem i gryden, og steg videre i 5 minutter, indtil de er møre og gyldne.
Vend tomatpassata eller friske tomater, kapers og oliven i gryden. Smag til med eddike, ahornsirup, salt og peber.
Lad caponataen simre i 15 minutter, imens fisken tilberedes.
Sprødstegt makrel:
Dup makrelfileterne tørre, især skindet. Krydr med rigeligt salt og peber.
Varm en pande op ved middel varme med lidt olivenolie. Steg fileterne på skindsiden i 3-4 minutter under pres af en palet eller et tungt grydelåg. Vend og steg i yderligere 2-4 minutter.
Læg den halve citron med skærefladen nedad på en samme pande, og steg den under pres, til den bliver gylden.
Servering:
Hak basilikum groft, og rør det i den varme caponata lige inden servering. Anret caponataen på tallerkener, og læg de sprødstegte makrelfileter ovenpå. Pres grillet citron over fisken, og servér straks.
Opskriftener fra bogen ”Den store antiinflammatoriske grundbog”. Her deler ernærings- og livsstilscoach Martin Kreutzer ud af sin store viden om emnet og guider dig til at komme i gang uden at lide afsavn. Bogens 74 delikate opskrifter er udarbejdet af Isabella Amorøe, der er cand. scient i Inegrated Food og professionel madskriftudvikler. Bogen 300 kr. Politikens Forlag, 280 sider.