Caponata med sprødstegt makrel

Torsdag, 9. januar 2025
Anita Lauridsen Banner
Foto: Columbus Leth
En delikat, antiinflammatorisk middagsret med masser af grøntsager og sund fisk.
Makrel

Opskriften rækker til to personer

Caponata:

1 aubergine

1 spsk. groft salt

1 løg

2 stængler bladselleri

2 dl tomatpassata (eller 4 store, modne tomater)

2 spsk. olivenolie

1 spsk. kapers

50 g grønne eller sorte oliven uden sten

1 spsk. rødvins- eller hvidvinseddike

1 tsk. ahornsirup

Salt og peber

Sprødstegt makrel:

2 ferske makrelfileter (250 g i alt)

Lidt olivenolie

Salt og peber

½ økologisk citron

Til servering:

1 håndfuld frisk basilikum

Sådan tilbereder du retten:

Caponata:

Skær auberginen i tern a ca. 2 x 2 cm. Læg dem i et dørslag, og drys med groft salt. Lad dem trække i 15 minutter, til væsken er trukket ud.

Pil og hak løget fint. Skær bladsellerien i små tern. Skær tomaterne i små stykker, hvis du bruger friske tomater.

Varm en gryde op med olivenolie, og steg løg og bladselleri møre i ca. 5 minutter under omrøring. Skyl saltet af auberginerne. Vend dem i gryden, og steg videre i 5 minutter, indtil de er møre og gyldne.

Vend tomatpassata eller friske tomater, kapers og oliven i gryden. Smag til med eddike, ahornsirup, salt og peber.

Lad caponataen simre i 15 minutter, imens fisken tilberedes.

Sprødstegt makrel:

Dup makrelfileterne tørre, især skindet. Krydr med rigeligt salt og peber.

Varm en pande op ved middel varme med lidt olivenolie. Steg fileterne på skindsiden i 3-4 minutter under pres af en palet eller et tungt grydelåg. Vend og steg i yderligere 2-4 minutter.

Læg den halve citron med skærefladen nedad på en samme pande, og steg den under pres, til den bliver gylden.

Servering:

Hak basilikum groft, og rør det i den varme caponata lige inden servering. Anret caponataen på tallerkener, og læg de sprødstegte makrelfileter ovenpå. Pres grillet citron over fisken, og servér straks.

Antiinflammatorisk kost
Foto: Columbus Leth

Opskriftener fra bogen ”Den store antiinflammatoriske grundbog”. Her deler ernærings- og livsstilscoach Martin Kreutzer ud af sin store viden om emnet og guider dig til at komme i gang uden at lide afsavn. Bogens 74 delikate opskrifter er udarbejdet af Isabella Amorøe, der er cand. scient i Inegrated Food og professionel madskriftudvikler. Bogen 300 kr. Politikens Forlag, 280 sider.