Socialt Set
Bedsteforældres rettigheder
Da Familie Journal i 2016 for første gang lod tæppet gå for Dansktop Prisen i Boxen i Herning, mærkede Lotte Riisholt tydeligt, at der kom et opsving i interessen for dansktopmusikken.
– Siden har jeg puslet med tanken om at indspille et album med mine egne favoritter fra radioprogrammet Dansktoppens gyldne år i 60’erne og 70’erne. Det er sange som ”Løb, Samson, løb” med Birgit Lystager, ”I løvens gab” med Keld & the Donkeys og Birthe Kjær-træfferne ”Lange Lars fra Langeland”, ”Tennessee Waltz” og ”Det er mig, du vil ha’”. Sangene er indspillet hen over sommeren, og udgivelsesdatoen for cd’en bliver den 22. september, fortæller 59-årige Lotte.
”Fra den gamle jukebox”, er værket kommet til at hedde. Og som det fremgår af den lille tekst, sangerinden har skrevet i bookletten, er der tale om en ”hyldest til Dansktoppen”, som jo har 50 års jubilæum til næste år.
Netop jubilæet bliver det helt store tema, når Dansktop Prisen 2018 får taget på Boxen til at lette. Og således kan man sige, at den musikalske nostalgi spøjst nok er så aktuel og fremragende timet, som tænkes kan.
Den skarpsindige vil i øvrigt bemærke et 1-tal på jukeboxen, der er afbildet på coveret sammen med solisten.
– På den måde har jeg diskret skabt basis for eventuelt at lave en 2’er på et tidspunkt. Fra omkring nytår gælder det dog indspilningerne til et album med helt nye sange på dansk. Det skal indspilles i Sverige med min mangeårige samarbejdspartner, produceren Stefan Kardebratt, der til en afveksling ikke er involveret i ”jukebox-pladen”.
Læs om "Mig og Min Mentor"-vinderen fra Boxen, Michael Korup, og se ham synge med journalisten.
– Den er indspillet i STC Studiet i København hos Svend Christiansen fra Five Tonnys – eller Tony’s, som de hedder i dag. Svend og min mand Claus kommer fra samme by og har kendt hinanden siden deres unge år. Idéen om samarbejdet opstod en dag, hvor jeg optrådte sammen med Tony’s, og vi gik straks i gang med at finde de helt rigtige sange. Nogle af dem har jeg allerede optrådt med i mange år. Men fælles for dem er, at jeg rendte og skrålede med på dem i mine unge år, inden jeg fik pladekontrakt. Min nabo havde købt ”Lange Lars fra Langeland”, så det var en af dem, jeg hørte i én uendelighed. Og sådan har hver sang sin historie, siger Lotte, der selv nåede at udsende et enkelt album og få et par hits på Dansktoppen, inden programmet lukkede i 1977 og holdt en lang pause.
– Musikerne på albummet er dem, danskerne kender fra ”Fællessang på Charlie” og ”Rockshow. Nemlig blandt andet Benni Boss Christiansen, Lars DK Nielsen og Jan Lysdahl. De gutter har en eminent stor respekt for musikken og en energi, som er ren fryd at lægge ører til, siger en stolt Lotte.
– Indspilningerne har kostet mig over 100.000 kroner, og det koster jo også noget at få cd’erne trykt. Mange kunstnere gider slet ikke lave plader længere, men mit publikum kan altså godt lide cd’er, og så skal de også have mulighed for at købe dem. Jeg har trykt 1.000 eksemplarer, og de vil være solgt i løbet af et par år. Så er der lidt hjælp til at få et fremtidigt album finansieret. Da jeg udgav mit country-album, prøvede jeg at lægge det ud på nettet. Det tjente jeg ikke en pind på, fastslår hun.
Kejser Larsen Band har udvidet begrebet dansktop. Læs om dem her.
– Jeg er bestemt ikke den, der piver. Sidste år havde jeg 110 jobs i alt, og i år når jeg op på omkring 100, når året rinder ud – dels som solist og dels med Acoustic Country Band, som jeg synger countrysange på engelsk sammen med. Hvis jeg skulle klage, skulle klagen gå på, at jeg næsten havde for meget at lave. Én uges sommerferie blev det til i år for mit og Claus’ vedkommende. Men når jobbene er der, er det da også dumt at sige nej.
– Jeg glæder mig meget til at præsentere albummet med dansktopklassikere for publikum. Jeg har ikke valgt de mest åbenlyse hele vejen igennem. For eksempel har jeg lavet en ny indspilning af ”Lille sommerfugl”, som efter min mening trængte til at blive nyfortolket af en kvinde. Og så har jeg også taget Grethe Søncks ”Skal det skæres ud i pap?” med. Det er den, de fleste danskere senere lærte at kende som ”Så går vi til enkebal”, men jeg har altså valgt at gå tilbage til Grethes noget tidligere og lidt mere jazzede version. Den har jeg selv altid holdt meget af, siger Lotte Riisholt.