Guide: Aktiviteter for børn og voksne i påskeferien

Onsdag, 9. april 2025
Anita Lauridsen Banner
Foto: Kira Brandt
Trænger din familien til frisk luft eller nye oplevelser efter påskebordets mange glæder, er der masser af sjove aktiviteter i hele landet. Her er et udvalg.
Malede påskeæg
Påskeferie kalder på kreative sysler og en tur ud i det blå.

Påskeferie kalder på chokoladepåskeæg, kreative sysler med fjer og pustede æg samt en masse familiehygge og gåture i naturen.

Men bliver dagene lange og kedelige er der håb forude. Rundtomkring i Danmark holder en del slotte og museer åbent, og der er masser af sjove ting, man kan lave, hvad enten man er barn eller voksen. Her er en guide til et udvalg af redaktionens favoritter.

Jylland

Påskehygge på Gammel Estrup.
Foto: Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum

Æggejagt på herregården

Hver dag fra 12. til 21. april kl. 10-17 kan du og familien gå på jagt efter påskeæg hele vejen rundt om Gammel Estrup herregård. Besøg også aktivitetsrummet i kælderen, hvor I kan lege, og er vejret til det, kan I gå en tur i herregårdshaven og opleve foråret pible frem eller bare boltre jer på den store legeplads.

I det gamle køkken indenfor er der salg af kaffe og kage fra det store brændekomfur, så husk den søde tand.

Gammel Estrup er i øvrigt Danmarks største herregårdsmuseum, så afsæt tid til at træde ind i historien om de danske herregårde. Det er en spændende oplevelse.

Adresse: Randersvej 4, 8963 Auning.

Læs mere, og find priser på gammelestrup.dk.

Børn der kigger på ting fra stenalderen på et museum.
Familiehygge på Moesgaard Museum.
Foto: Moesgaard Meseum

Bliv familien Flintstone for en dag

På Moesgaard Museum kan du i påskeferien tage familien med på en sjov rejse tilbage til stenalderen.

Særudstillingen ”Moder Jord” indeholder interaktive elementer, hvor I kommer helt tæt på naturens guddommelige kræfter. Prøv f.eks. at ofre til den stærke Tyregud og den frugtbare Modergudinde, eller drys korn på Kornets Beskytter, så marken kan spire på ny.

Med det gratis hæfte ”Rævespor” i hånden, kan I sammen løse opgaver og svare på spørgsmål, der hjælper jer med at finde ud af, hvem I minder mest om blandt stenalderens mennesker, og hvilken klan jeres familie hører til. Er I bønder eller jægere? Tilhører I hareklanen, tyreklanen eller måske en helt tredje klan? Det er en sjov og lærerig måde at komme tættere på fortiden på.

Moesgaard Museum har åbent hver dag i påsken, 13.-21. april, kl. 10-19 undtagen onsdag og lørdag, hvor der er åbent til kl. 21, og mandag den 21. april, hvor der er åbent til kl. 17.

Adresse: Moesgård Allé 15, 8270 Højbjerg.

Læs mere, og find priser på moesgaardmuseum.dk.

Børn i radiobiler med VR-briller på
Der er masser af interaktiv sjov og ballade i Universe Science Park.
Foto: Universe Science Park

Fuld fart over feltet

Lige uden for Nordborg på Als ligger Sønderjyllands største oplevelsespark, Universe Science Park.

Her er naturvidenskab og teknologi i fokus, men det betyder ikke, at det er et støvet og kedeligt sted at besøge. Tværtimod.

I oplevelsesparken kan I bl.a. køre segway og radiobiler, bygge raketter, gå gennem en gletsjer, designe jeres egen VR-rutsjebane og snuppe et boldbad.

Den helt store attraktion er ”ParadropVR” i virtual reality-området. Her kan I opleve en flyvetur med paraglider hen over et kuperet landskab, hvor I ved at trække i snore kan styre paraglideren op og ned. På den måde opnår I en meget realistisk oplevelse af at svæve igennem luften.

Universe Science Park slår dørene op i påsken, 12. -21. april kl. 10-17.

Adresse: Mads Patent Vej 1, 6430 Nordborg.

Læs mere, og find priser på universe.dk.

Skib, der bliver læsset
I Bork Vikingehavn kan I lege, at I er ægte vikinger.
Foto: Bork Vikingehavn

Gør klar til vikingetogt

Når man går gennem porten til Bork Vikingehavn, er det næsten som at træde 1.000 år tilbage i tiden. Her gøres klar til vikingetogter, alt imens de gamle nordiske guder tilbedes og ofres til.

Du og familien kan tage del i løjerne hver dag i påskeferien klokken 10-16.

Prøv f.eks. bueskydning udenfor, eller dyk ned i de gamle, traditionelle håndværk inde i husene.

I kan også gå på gådejagt for at blive klogere på vikingetiden. “Fang Fenris” er for familier med børn i alderen fire-10 år og tager ca. en time at gennemføre. “Gudernes Gåder” er for familier med børn over 10 år samt voksne og tager ca. halvanden time.

Adresse: Vikingevej 7, 6893 Hemmet.

Læs mere, og find priser på ringkobingfjordmuseer.dk/museer/bork-vikingehavn.

Fyn

Stor påskehare og løgplanter i krukke samt pyntehøns og æg.
Det er sjovt at gå på æggejagt i Egeskov slotshave.
Foto: Egeskov Slot

Leg på slottet

Den 12.-21. april kl. 10-17 kan du og familien holde påskeferie på fornem vis, når Egeskov Slot slår dørene op for sæsonen.

Den store have vil være pyntet med stemningsfulde påskedekorationer, og børnene kan tage på skattejagt i påskeharens fodspor.

I Legeskoven, kan I prøve Danmarks højeste klatrenet, fare vild i labyrinten, udforske klatreborgen eller gå en tur i trækronerne – det kaldes ”treetop walking”.

Besøger I Egeskov en regnvejrsdag, kan I udforske selve slottet og de mange udstillinger, f.eks. veteranmuseet med en stribe flotte, gamle biler, eller loftrummet, hvor der er udstillet gammelt legetøj og duelpistoler.

Adresse: Egeskov Gade 22, 5772 Kværndrup.

Læs mere, og find priser på egeskov.dk.

Lille dreng, der er klædt ud i tøj fra jernalderen
Børn og voksne kan lege, at de er tilbage i jernalderen i Odins Odense.
Foto: Odins Odense

Forårsfornemmelser i jernalderbyen

Blot fem kilometer fra Odenses travle centrum ligger den rolige jernalderlandsby Odins Odense i naturskønne omgivelser i Stavis Ådal.

Her er skabt et landsbymiljø med rekonstruerede huse, som er bygget efter, hvordan man mente, at huse blev bygget i jernalderen for 2.000 år siden. Der er beboelseshuse med forskellige funktioner, bl.a. til en væver og en høvding, samt en smedje, et udhus og nogle staklader.

På udvalgte dage i påsken kan du og familien tage med vølven eller husfruen på vandring i naturen. Her finder hun de første små urter, som hun laver dejlige drikke af, og som I kan prøvesmage.

Jernalderlandsbyen har også en del får, og er I heldige, har de fået søde, små lam i påsken.

Hele ferien igennem kan I få udleveret en opgavekurv med forskellige krea-aktiviteter og udfordre hinanden i fortidens spil og lege.

Adresse: Store Klaus 40, 5270 Odense N.

Læs mere, og find priser på odinsodense.dk.

Bornholm

Travheste på travbanen
Der er fuld fart på travhestene i Bornholms Brand Park.
Foto: Destination Bornholm

Påsketrav og pruheste

Verdens mindste travbane ligger på Bornholm og hedder Bornholms Brand Park.

Her løbes sæsonen i gang palmesøndag den 13. april kl. 12, og det er en sjov oplevelse for hele familien. Foruden de klassiske travbaneløb kan børn lade sig begejstre på kæphestebanen, hvor de kan galoppere rundt som ægte springryttere, eller de kan få en gratis tur på en ægte ponyryg.

Adresse: Segenvej 41, 3720 Aakirkeby.

Læs mere, og find priser på bornholmsbrandpark.dk.

København

Børn, der kigger på hajer
Der er masser af farlige hajer på Den Blå Planet.
Foto: Den Blå Planet

Hajer og havets små helte

Når Den Blå Planet slår dørene op for publikum i påsken, er det under temaet ”Små superhelte”. Der er nemlig fokus på de mindste dyr i havet, som har stor betydning for alt anset liv.

Derudover åbnes dørene til Det Vilde Vandhul, som er en lille sø udenfor, hvor børnene selv kan gå på opdagelse med fiskenet og lup.

Men der er selvfølgelig stadig mulighed for også at se de mange store hajer, der svømmer rundt helt tæt på, og så kan I se fisk og hajer blive fodret.

På første sal er der krea-værksted, og I kan kigge på de små vanddyr gennem forstørrelsesglas.

Den Blå Planet har åbent kl. 10-21 hele påskeferien, som løber fra 12. til 21. april.

Adresse: Jacob Fortlingsvej 1, 2770 Kastrup.

Læs mere, og find priser på denblaaplanet.dk.

Børn, der kigger på et isbjørneskind gennem en glasmontre.
Hør dyrene på Amalienborg fortælle om de gamle konger og dronninger.
Foto: Mads Holm/Amalienborg

Amalienborgs hemmelige dyr

Tag hele familien med på Amalienborg i påskeferien, og vær blandt de første til at opleve Amalienborgmuseet på en ny måde.

Børnene kan gå på opdagelse med deres egen audioguide og møde Amalienborgs hemmelige beboere, dyrene.

11 genstande med dyremotiver har fået stemmer og personligheder, og de fortæller sjove og spændende historier om livet på Amalienborg, som de husker det. Mød f.eks. isbjørnen Ib, der var Frederik 8.s gulvtæppe, eller bien Bibi på Dronning Louises pudderdåse.

Der er åbent hver dag i påsken kl. 10-17.

Adresse: Amalienborg, 1257 København K.

Læs mere, og find priser på kongernessamling.dk/amalienborg.

Mor og barn, der maler påskeæg.
Det er hyggeligt at male porcelæn hos Creative Space.
Foto: Creative Space

Porcelæn og pæne påskeæg

Holder du af at male, kan du slippe kreativiteten løs på Østerbro og Frederiksberg hele påsken igennem.

Creative Space er et familievenligt sted, hvor man kan male keramik, som efterfølgende bliver glaseret og brændt, så man kan få det med hjem en uge senere.

Der er altid et pænt udvalg af kopper og tallerkener, man kan male på, og i påskedagene kan familien også kaste sig over påskeharer og -æg.

Creative Space har desuden en café, så man kan få stillet den lille sult og slukket kaffetørsten. Der er åbent hver dag kl. 10-19, lørdag til kl. 21.

Adresse: Kastelsvej 1, 2100 København Ø og Gl. Kongevej 154, 1850 Frederiksberg. OBS Creative Space har også afdelinger i Lyngby, Vejle, Odense og Aarhus.

Læs mere, og find priser på creative-space.dk.

Blaataarn i København
Det er fascinerende at opleve ruinerne under Christianborg Slot.
Foto: Lieberkind Photo

Mørkeleg på Christiansborg

Dybt nede i mørket under Christiansborg Slot ligger ruinerne fra Slotsholmens fortid. Det lyder måske kedeligt, men det er det bestemt ikke.

Her kan du og familien nemlig dykke ned i de dramatiske historier om Absalons Borg og Københavns Slot, som tidligere har ligget, hvor Christiansborg Slot ligger i dag.

Udforsk blandt andet fortællingerne om biskop Absalon og Valdemar den Stores magtfulde og tætte relation og om det sagnomspundne fangetårn Blåtårn på Københavns Slot, hvor Christian 4.s datter, Leonora Christina, sad fanget i 22 år sammen med tyve og røvere.

Ruinerne har åbent hver dag i påsken kl. 10-17.

Læs mere, og find priser på christiansborgslot.dk/ruinerne.

Øvrige Sjælland og Lolland-Falster

Børn, der kigger på skattekort
Find æggene i Louisianas store have.
Foto: Kim Hansen/Louisiana

Kunst og fri fantasi

Kunstmuseet Louisiana i Humlebæk er kendt for sit store børnehus, hvor forældre, bedsteforældre og børn kan hygge sig sammen med kreative projekter.

Hver dag i påskeferien kan I deltage i en blomster-bygge-workshop, hvor I kreerer tulipaner, skilla og krokus med pap, papir, pinde og limpistol.

I kan også lære at tegne med udgangspunkt i den aktuelle udstilling af Robert Longos værker, farvelægge fantasifulde fisk fra udstillingen ”Havet” eller bygge med gule klodser.

Derudover byder museet på æggejagt i Skulpturparken med præmier og maling af ”æggehoveder” på vatæg med akrylfarve efter kunstneres Alexej Jawlenskys farvepalet. Louisiana har åbent hver dag i påsken kl. 11-18.

Adresse: Gl. Strandvej 13, 3050 Humlebæk.

Læs mere, og find priser på louisiana.dk.

Krokodilleæg
Små krokodiller, der er klækket ud af ægget.
Foto: Aller Media

Krokodiller fra hele verden

Hver dag kl. 10-16 kan modige familier besøge krokodiller og andre krybdyr på Falster.

I øens Krokodille Zoo lever mindst et eksemplar af alle de krokodillearter, som eksisterer på planeten, men også Europas største krokodille.

Derudover kan du sige hej til både slanger, skildpadder, papegøjer, aber, pumaer og en træleopard ved navn Sky samt en række smådyr, som piler frit rundt i tropehallen.

Adresse: Ovstrupvej 9, 4863 Eskilstrup.

Læs mere, og find priser på krokodillezoo.dk.

Malede æg
Det er sjovt at male og trille æg.
Foto: Kira Brandt

Mal, tril – og få en lille fjer på

Det lille kunstmuseum Malergården i Vestsjælland inviterer til klassisk påskehygge hver dag fra 13. til 21. april kl. 10-16.

Begynd i værkstedet, hvor I maler jeres eget æg. Herefter gælder det om at passe godt på det, mens I konkurrerer i sjove påskelege på de forskellige poster.

I skal både lave æggeløb uden at tabe ægget, trille æg, lege med fjer og meget mere. Det handler både om fart, præcision og selvfølgelig at få masser af grin undervejs.

Adresse: Plejerupvej 10, 4571 Grevinge.

Læs mere, og find priser på vestmuseum.dk/oplevelser/paaskehygge-for-hele-familien-paa-malergaarden.

Gavnø slot med tulipaner
Gavnø slotshave er et smukt syn om foråret.
Foto: Jytte Boch

Påskeharer og hestevognskørsel

Det er et overdådigt syn, når de tusindvis af tulipaner springer ud i fuldt flor på Gavnø slot.

I år falder påsken sent, så måske er du heldig at opleve de vidunderlige farvebomber, men ellers har blomsterparken masser af andre forårsblomster at byde på – og aktiviteter i det hele taget.

Fra den 12.- 21. april kl. 10-16 kan I f.eks. tælle de kulørte påskeæg, som påskeharen har gemt i haven, og finder I dem alle, får I en overraskelse.

I kan også køre i hestevogn gennem slotsparken, og kreative sjæle kan slå sig løs i mosaikværkstedet eller med at klippe-klistre i Café Tulipanen, hvor I også kan købe mad og drikke.

Adresse: Gavnø 9, 4700 Næstved.

Læs mere, og find priser på gavnoe.dk.