Jeg blev skilt for nogle år siden, da mine børn var fem og syv. Skilsmissen var ikke lykkelig, for vi var uenige om det meste – især økonomi.
Med tiden blev samarbejdet omkring børnene heldigvis bedre, og de er nu ni dage ad gangen hos mig og fem dage hos min eksmand. Han arbejder nemlig meget og på skæve tidspunkter, så det blev den bedste løsning, som han også er tilfreds med.
Nu har jeg imidlertid fundet ud af, at han er begyndt at drikke.
Dvs. jeg ved det egentlig kun fra min søn, som fortæller, at ”far drikker mange øl om aftenen”. En enkelt gang, da han hentede børnene i bil, lugtede han også af øl, men jeg ville ikke sige noget og ”ødelægge den gode stemning”, for han virkede ikke fuld.
Men jeg kan mærke, at det nager. Tænk nu, hvis han vitterligt drikker og kører bil med børnene?
Jeg aner ikke, hvad jeg skal stille op, for jeg er bange for, at han skal blive vred, hvis jeg konfronterer ham, nu hvor samarbejdet ellers kører fint.
Kan du give mig et godt råd?
Den fortvivlede eks
Jeg kan virkelig godt forstå, at det nager. Og der er ingen tvivl om, at du bliver nødt til at ødelægge den gode stemning. Det handler om dine børns barndom. Det er klart dokumenteret, at børn tager skade af at vokse op hos alkoholiserede forældre, så kombinationen af børn og alkohol er kort og godt no go.
Dine børns far kan ikke tage ansvar for dem i mere eller mindre beruset tilstand, og det er det, du skal fokusere på. Af en eller anden grund er det stadig tabubelagt at sætte ord på andres misbrug, men du har ikke rigtig noget valg. Ingen børn kan lide, når deres forældre er fulde, så når din søn fortæller dig, at hans far drikker mange øl, kan du roligt regne med, at han håber, at du gør noget ved det.
At køre bil under alkoholpåvirkning er som bekendt strafbart, så også det ville jeg uden tøven slå hårdt ned på, hvis jeg var dig. Din eks risikerer jo både dine børns, sit eget og andre menneskers liv og lemmer ved at køre i påvirket tilstand, også selv om han måske ikke virker fuld.
Men hvordan får du taget hul på det? Aller bedst vil det være, at du taler med ham om det på et tidspunkt, hvor børnene ikke er der, og hvor han ikke lugter af øl. Sig, at du har bemærket, at han har lugtet af alkohol, når han har hentet børnene, og at det bekymrer dig. Fortæl ham, at jeres søn har sagt, at han drikker mange øl, og at det er et problem. Slå fast, at du ikke kan acceptere, at han drikker, når han har børnene. Gør det klart, at hvis han dukker op og lugter af alkohol igen, får han ikke børnene med sig. Mind ham om at spritkørsel er ulovligt og hvorfor.
Det vil formentlig gøre ham både rasende og forurettet, men det skal du ikke tage dig af. Det er, fordi du har ret, og det ved han inderst inde godt. Du skal ikke tage dig af hans forklaringer om, at du er hysterisk, og at en enkelt øl aldrig har skadet noget eller nogen. For det første nøjes han temmelig sikkert ikke kun med én øl, og for det andet er det ligegyldigt, for han skal slet ikke drikke, når han har børnene.
Når du har fået sagt alt dette til ham, har du taget et vigtigt første skridt til en forandring. Dit fokus skal være dine børns ve og vel. Det skal give dig styrken til at modstå hans protester. Ved at udvise nultolerance over for alkohol i dine børns nærvær er du så tilpas klar i spyttet, at der ikke er noget at diskutere.
Den største udfordring bliver dog at holde fast, hvis han alligevel møder op og lugter af øl igen. For så skal børnene blive hos dig uden slinger i valsen. Det vil helt sikkert gøre ham endnu mere vred, men det er hans problem. Jeg ved godt, at det ikke er nemt, men der er ingen vej udenom. Og hvis din eks ikke retter ind, skal du inddrage Familieretshuset, så de kan tage stilling til, om samværet skal afbrydes, indtil han har fået styr på sit alkoholmisbrug.
Mange hilsner Bettina
Har du brug for hjælp til at løse et problem indenfor socialområdet? Bettina Post har været socialrådgiver i 36 år og er klar til at svare på spørgsmål. Skriv på mail til bettina@familiejournal.dk
Kan jeg tvinges til raskmelding?
Min søn er negativ
Hvem skal betale brillerne?
Udlejer tog mit indskud
Fem tip til at få den rette sagsbehandling
Kan jeg blive i min lejebolig?
Må min venindens børn bo hos mig?
Kan min mand få nødkald?