
Jeg ved ikke om dette hører under dit område, men nu prøver jeg lige, at spørge dig.
Min svigerinde påstår, at hvis man ikke har oprettet en fremtidsfuldmagt, vil det være det offentlige, der bestemmer alt, hvis hun bliver ude af stand til selv at bestemme.
Hun har to døtre, som hun selvfølgelig har indsat som dem, der skal tage sig af alle ting.
Kan det virkelig være rigtigt? Det må da være en selvfølge, at når der er børn, vil det være dem der skal afgøre, både hvad der skal ske med hendes ting og for den sags skyld også med hende selv.
Mange hilsener fra en undrende borger
En fremtidsfuldmagt er kort fortalt et dokument, hvor man på forhånd – altså mens man er ved sine fulde fem − bestemmer, hvem der skal handle på ens vegne, hvis man skulle blive så mentalt eller fysisk svækket, at man ikke selv kan administrere sin økonomi og/eller andre personlige forhold.
Formålet er at styrke retten til selvbestemmelse og gøre det muligt under betryggende former at påvirke sit eget liv og fremtidige forhold på trods af sygdom eller andet tab af mental kapacitet.
En af fordelene ved at oprette en fremtidsfuldmagt (i modsætning til en almindelig fuldmagt) er, at der er tale om en formel og lovreguleret ordning.
En anden fordel er, at den – i modsætning til en almindelig fuldmagt – også kan omfatte personlige forhold, herunder f.eks. adgangen til at søge kommunen om hjælpeforanstaltninger og komme med tilkendegivelser med hensyn til pleje og omsorg.
Det er stadig myndighederne, som træffer afgørelser om, hvad der kan bevilges, men fremtidsfuldmagten gør det muligt at lægge vægt bag fuldmagtsgiverens konkrete ønsker til, hvad der skal ske.
Hvis der ikke er oprettet en fremtidsfuldmagt, vil man naturligvis fortsat inddrage de pårørende, som altid er nogle vigtige samarbejdspartnere, men de har ikke helt lige så meget at skulle have sagt, som hvis de er fuldmagtshavere.
De bedste hilsner Bettina
Har du brug for hjælp til at løse et problem indenfor socialområdet? Bettina Post har været socialrådgiver i 36 år og er klar til at svare på spørgsmål. Skriv på mail til bettina@familiejournal.dk
Fremtidsfuldmagt eller ej: Hvad er fordelene?
Sygemeldt med piskesmæld: Sagsbehandler vil stoppe mine sygedagpenge
Tandbehandling før nyretransplantation: Min datter har ikke råd
De nye kontanthjælpsregler hæmmer min niece med borderline
Guide: Sådan laver du en fremtidsfuldmagt
Frustreret lejer og invalidepensionist: Jeg har intet rådighedsbeløb
Fleksjobber og sygemeldt: Jeg bliver ikke hørt i jobcentret
Førtidspensionist: Jeg frygter for hjemløshed