Det er tirsdag eftermiddag på en parkeringsplads i Valby, og rundt om hjørnet kommer en hvid varevogn kørende. I bilen er omkring 1.000 liter uhomogeniseret friskmalket gårdmælk.
Mælken er fragtet fra mejeriet Kisbæk Gårdmælk i Løgumkloster af mælkemanden Helmuth Thomsen, og når den 53-årige landmand forlader gården i Sønderjylland, er den blot 12 timer gammel. Det er altså helt frisk gårdmælk, som opbevares i den store tank, der er monteret i Helmuths varevogn.
Så snart bilen er parkeret, sætter Helmuth sin købmandsdisk op i form af et klapbord bag ved vognen, og så er han klar til at tappe mælk til de ivrige kunder, der allerede står klar med de glasflasker, de også havde med hen til ham i sidste uge.
– Kunderne er vilde med konceptet. Jeg har aldrig tænkt over, at mælken smager så godt, for jeg har jo drukket den i al min tid som landmand. Det er først nu, at det er gået på for mig, at den kan noget helt specielt, fortæller Helmuth, som har været selvstændig landmand i snart 30 år.
Og Helmuth har ret i, at mælken med en fedtprocent på 4-5, er noget særligt. Familie Journals udsendte fik lov at smage på sagerne, og den iskolde komælk med sin runde smag og sødlige noter sendte tankerne hen på en god softice. Den var også foruden den ”mælkede” eftersmag, man ellers ofte kan støde på hos almindelig supermarkedsmælk.
Det er ikke kun gårdmælkens kvalitet og runde smag, som kunderne er vilde med. Der er også en nostalgisk og hyggelig Morten Korch-stemning over at samles ved mælkebilen hver tirsdag.
– Der er mange kunder, der kommer op til mig og siger: ”Uh! Det er fuldstændig, som da vi var børn og var hjemme hos bedstemor og bedstefar”, og det kan folk godt lide ved produktet. Mælk er ikke bare mælk, siger Helmuth og tapper mælk i en flaske til den næste smilende kunde.
Og Helmuths mælk er ikke bare mælk. Det er ifølge ham selv en hel oplevelse at købe den her fremfor på en kedelig hverdagslig tur i supermarkedet. Nogle af kunderne er kommet i flere år, så de står og får sig en snak, mens deres favoritdrik bliver tappet fra vognen. Det kan ske, at der er lange køer bag vognen, men i dag kommer kunderne i en lind strøm. Det giver også Helmuth tid til at stå og snakke om stort og småt, for flere af ansigterne kender den sønderjyske mælkemand, som har kørt turen til Sjælland siden 2021.
En af de faste kunder er Elisabeth Johnsson, der står klar til at få fyldt flaskerne, hun har medbragt i christianiacyklen.
– Jeg elsker, at jeg nu kan få en mælk, der smager ligesom mælken gjorde i gamle dage. Jeg var faktisk stoppet med at drikke mælk, fordi det ikke smager godt længere. Da jeg læste om Kisbæk Gårdmælk på internettet, sprang jeg op på cyklen og susede afsted for at smage mælken, fortæller Elisabeth, der troligt står klar hver tirsdag, når Helmuth kommer kørende i mælkevognen.
Man skal stå tidligt op, hvis man vil sælge gårdmælk i storbyen. Det kan Helmuth bekræfte, for han kører fra Løgumkloster klokken 5 hver tirsdag morgen og er hjemme igen omkring klokken 23.
De sjællandske kunder kan blandt andet få fingrene i den friske mælk i Valby, Frederiksberg, Slagelse og Greve, mens de jyske kunder kan få stillet deres mælketørst i 11 forskellige jyske byer henholdsvis på onsdage, torsdage og lørdage. Fynboerne må vente, for mælkevognen kommer ikke forbi her, som køreplanen ser ud nu, men der arbejdes på det.
Heldigvis står forretningen ikke stille, når Helmuth er på tur. Han har været sammen med sin kæreste, Mathilda Dam Jacobsen, i ni år, og der er masser af hjælpsomme hænder at finde i deres sammenbragte familie.
I fællesskab driver de og deres børn fra tidligere forhold det familiedrevne landbrug, som Helmuths far, Medert Thomsen, byggede i 1957. En søn passer godt på de omkring 200 køer og landbruget, en anden hjælper til i mejeriet, en tredje holder styr på papirarbejdet sammen med Mathilda, og Mathildas datter laver reklame.
Helmuth Thomsen er lykkelig over, at flere og flere hører om familiens hjertebarn, Kisbæk Gårdmælk. Han fik idéen til at udvide forretningen tilbage i 2016, da der var en historisk lav mælkepris. Da han endelig fik fødevaretilladelsen i 2020, var det bare med at komme i gang.
– Jeg tænkte: ”Der må da være nogen, der vil have noget rigtig mælk”. Og når jeg først får en idé, så skal jeg også handle på den, fortæller Helmuth.
Ifølge Helmuth selv, viste det sig, at han havde ret. Der er stor efterspørgsel på gårdmælk.
– Vi har været i gang i tre år nu, og kundekredsen vokser hele tiden både i Jylland og på Sjælland, fordi rygterne går fra mund til mund. Vi danskere vil gerne betale for nostalgi, bæredygtighed og god kvalitet, konstaterer han.
Ifølge Helmuth er det svært at sige, hvor mange kunder Kisbæk Gårdmælk har i Jylland og på Sjælland, men forretningens Facebook-side har over 3,5 tusind følgere.
Og Helmuth er slet ikke i tvivl – Kisbæk Gårdmælk er kommet for at blive.
Jyderne kan få en liter Kisbæk Gårdmælk for 14 kr., mens sjællænderne må af med 18 kr. på grund af transport og broafgifter.
Hvis man drømmer om en traditionel mælkeglasflaske, kan man købe en for 15 kr., men det er også muligt at bringe sin egen beholder.
Du kan læse mere på Facebook-siden Kisbæk Gårdmælk ApS.