Fødselsdagsboller
(40 stk.)
150 g smør
5 dl mælk
50 g gær
½ tsk. salt
1 dl sukker
1 tsk. kardemomme
Ca. 13 dl hvedemel
Fyld
1 dobbelt Daim
200 g mandler
150 g smør
½-1 dl sukker
Pynt
Æg til pensling
Perlesukker
Smelt smørret og tilsæt mælken. Lad det blive fingervarmt. Smuldr gæren og rør det ud i mælken. Rør salt, sukker, kardemomme og mel i, gem lidt af melet. Ælt dejen blank og smidig, 5 min. i maskine eller ca. 10 min. i hånden. Lad dejen hæve under plast i ca. 40 min. til dobbelt størrelse. Hak mandler og Daim fint. Ælt dejen igennem på et meldækket bord. Del dejen i to og rul hver del ud til ca. 40 x 20 cm. Høvl smørret med en ostehøvl og drys det over dejen sammen med sukker, mandler og Daim. Rul dejen sammen fra langsiden og skær rullen ud i 2 cm tykke skiver. Læg dem i muffinsforme på en bageplade. Dæk med plast og lad bollerne hæve i ca. 30 min. Pensel bollerne med sammenpisket æg og drys med perlesukker. Bag bollerne ved 250° i 8-10 min., til de er gyldne.
Bageopskrift: Aase Dotterud