Sandkage med marcipan og nødder
Ingredienser til sandkage med marcipan og nødder
(1 sandkage, ca. 15 skiver)
100 g marcipan
1 vaniljestang
1 usprøjtet appelsin
200 g sukker
150 g blødt smør
3 æg
200 g hvedemel
1 tsk. bagepulver
100 g valnødder, hasselnødder el. mandler
100 g chokolade
50 g pistacienødder
Alternativ til sandkage med marcipan og nødder: Toscakage
Fremgangsmåde
Del marcipanen i små stykker. Skrab kornene ud af vaniljestangen. Riv appelsinskallen fint. Ælt marcipanen med vanilje, appelsinskal og sukker. Rør smørret i lidt ad gangen, til marcipanen er blød og uden klumper. Rør 1 æg ad gangen i marcipanen. Bland mel og bagepulver og vend det i marcipanmassen. Hak nødder eller mandler og chokolade groft. Vend nødder, chokolade og pistacienødder i dejen. Kom dejen i en stor, smurt randspringform, eller i to små, eller i en 1-liters brødform. Bag kagen ved 170° i 25-45 min. afhængigt af, om du bager i store eller små forme. Prik i dejen med en tandstikker eller strikkepind efter 25 min. Hænger der dej ved, skal kagen bage længere. Lad kagen køle af i formen, løsn den forsigtigt i kanten og vend den ud. Opbevar kagen i en lufttæt beholder, hvor den holder sig saftig i mindst 1 uge.
TIP: Smag evt. kagendejen til med ½ tsk. kardemomme el. 1 tsk. ingefær.