Opskrifter

Spandauere med sød vaniljecreme

Søndag, 15. april 2018 Søndag, 15. april 2018 - 8:00 - af: Kristina Marckmann, Foto: Carina Krüger. Søndag, 15. april 2018 - 8:00 - af: Kristina Marckmann, Foto: Carina Krüger.
Lækre, sprøde spandauer med sød vaniljecreme i midten.

Spandauere

(9 store el. 16 små)

Kagecreme:

1 vaniljestang

1½ dl mælk

3 æggeblommer

1½ spsk. hvedemel

3 spsk. sukker

1 portion wienerdej (få opskriften længere nede i artiklen).

1 æg

50 g hassel-nødder

Prøv også: Opskrift på kanelstang

Fremgangsmåde

Kagecreme: Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Pisk vaniljekorn, mælk, æggeblommer, mel og sukker sammen i en kasserolle. Kog cremen op under konstant piskning og kog den godt igennem i et par min. Lad cremen køle af og pisk i den nu og da, så den ikke danner skind.

Spandauer: Rul dejen ud til en firkant i ½ cm’s tykkelse. Sørg for, at der er rigeligt mel på bordet, så dejen ikke hænger fast. Skær dejen i 9 kvadratiske stykker til store spandauere eller til 16 små. Kom en skefuld creme på midten af hvert stykke dej. Fold de fire hjørner af dejen ind mod midten som en konvolut og tryk dem godt sammen i sammenføjningerne. Læg pakkerne på plader med bagepapir, så der er rigeligt plads til, at de kan hæve ud i siderne. Pensl pakkerne med æg og drys med hakkede nødder. Lad dem hæve 45 min. Bag spandauerne ved 210° i 12-15 min. De åbner sig lidt under bagningen, og det skal de gøre for at ligne rigtige spandauere.

Prøv også hjemmelavet tebirkes

Wienerdej

Ingredienser

25 g gær

2½ dl kold

mælk

1 æg

½ tsk. salt

3 spsk. sukker

500 g hvedemel

250 g koldt smør

Lækre cremeboller med hindbær

Fremgangsmåde

Opløs gæren i mælken. Pisk ægget ud i mælken. Tilsæt salt, sukker og mel og ælt dejen godt igennem. Rul dejen ud til en firkant på ca. 30 x 30 cm. Skær smørret i tynde skiver og læg dem på midten af dejen i en firkant, diagonalt på dejen. Fold dejen om smørret som en kuvert og tryk den godt sammen i sammenføjningerne.

Læg dejen på et stykke bagepapir og læg den i køleskabet i 30 min. Rul dejen ud på et melstrøet bord til en firkant ca. 30 x 50 cm. Sørg for, at der hele tiden er tilstrækkeligt med mel på bordet, så dejen ikke hænger fast.

Fold 1⁄3 af dejen fra den ene side ind mod midten og fold dejen fra den anden side henover, så du har et stykke dej foldet i 3 lag. Sørg for at børste melet af dejen, inden du folder den. Læg dejen i køleskabet i 30 min.

Gentag udrulningen to gange mere, men uden at komme dejen i køleskabet mellem udrulningerne. Vend dejen om ved hver udrulning, så den bliver rullet ud i forskellig retning ved hver udrulning. Dejen er nu klar til at blive rullet tyndt ud og formet til tebirkes, spandauer, wienerstang eller andet wienerbrød.