Opskrifter

Kajsas svenske sild

Torsdag, 3. december 2009af Redaktion
Lækre sild til julebordet

8 saltede sildefileter

Marinade
3 dl eddike
1 dl vineddike
1 dl vand
Ca. 225 g sukker
2 laurbærblade
5 hele allehånde
10 sorte peberkorn
3 hele nelliker

Til servering
1-2 rødløg


LÆKRE SILD

De hedder fedsild, høstsild, kogesild, bidesild, flommesild, saltsild og spegesild - og hører til efteråret og vinteren. Fedsild er også råvaren til efterårets og julens hjemmelavede marinerede sild eller kryddersild.

Fedsild og krydderfedsild er salte af hensyn til holdbarhed og smagsudvikling. De bør derfor altid udvandes før spisning. De skal udvandes, indtil saltsmagen er passende, natten over eller lidt længere i rigeligt koldt vand vil nok passe de fleste.

Bidesild: Skær hoved og hale af de udvandede sild. Skær silden op i bugen og skrab indvoldene ud. Skyl silden og flå skindet af. Skær silden med ben i bidder på tværs på ca. 2 cm. Server bidesild med en fedtemad eller med kartofler og løgsovs.

Udvand sildefileterne ca. 12 timer i rigelig koldt vand. Kog eddike, vineddike, sukker og laurbærblade sammen og afkøl det. Knus de hele krydderier og tilsæt dem. Lad lagen blive helt kold. Smag til med sukker. Træk skindet af fileterne ved først at løsne fra den brede ende og trække ned mod halen. Lad fileterne være hele eller skær dem i bidder og læg dem i et glas. Hæld den kolde marinade over. Server med grofthakkede rødløg.
Sildene kan holde sig på køl i 3-4 uger.

Opskrift: Anne Skovgaard-Petersen


Prøv også...
Citronsild med gin og Sherrysild
Matjessild med noritang
Julepate med marinerede abrikoser