Forvirrende kolesteroltal: Her er forklaringen

Mandag, 20. maj 2024
Lotte Bang
Foto: Colourbox
Hvad er forskellen på de forskellige kolesteroltal? Og hvad kan du gøre for at nedbringe triglycerid? Få familielægens svar her.
Illustration af kolesterol

Kære Lotte

Jeg er en kvinde på 62 år, som lige har været hos lægen til et helbredscheck. Alt var sådan set i orden – bortset fra kolesteroltallene, som var en smule for høje.

Men hvad er forskellen på de forskellige kolesteroltal? Og hvad kan jeg gøre for at nedbringe triglycerid, som var den mest forhøjede?

Hilsen C

Kære C

Hvad angår kolesteroltal, bekymrer vi os mest om disse tre: LDL, HDL og triglycerid.

LDL er et protein, som transporterer kolesterol rundt i blodbanen. Det har tendens til at aflejre sig i blodkarrene, som derved kan blive forsnævrede og risikere at lukke helt til. LDL-kolesterolet omtales derfor som det ”lede” kolesterol.

HDL binder og transporterer kolesterol fra blodkarrene til leveren. HDL har en gavnlig effekt ved at reducere graden af åreforkalkning og omtales derfor som det ”herlige” eller ”gode” kolesterol.

Triglycerid er fedtstoffer, som transporteres rundt i blodet, og et for højt triglyceridtal er risikomarkør hjerte-kar-sygdomme.

Der kan være flere årsager til forhøjet triglycerid. Alkohol, sukkerholdige drikke og for mange søde sager har dårlig indflydelse på triglyceridtallet. For store, fedtholdige måltider gavner heller ikke koncentrationen af triglycerid.

Vil du gøre noget godt for dig selv og samtidig sænke triglyceridtallet, gælder det om at dyrke mere motion, drikke mindre, indtage mindre fedt og sukker, og spise flere fede fisk.

Kærlig hilsen Lotte

Familielægen

Lotte Bang er Familie Journalens faste læge, og du kan konsultere hende om alt inden for sundhed, helbred og sygdom.

Send en e-mail til Lotte på: konsultation@familiejournal.dk