Besøg de danske øer: Rømø i Vadehavets tegn

Fredag, 28. juni 2024
Anita Lauridsen Banner
Foto: Visit Rømø og Tønder
Mindst én gang i livet bør man opleve det eventyrlige Vadehav på Rømø. Læs her, hvad du ellers kan lave på den populære ø.
Rømø

Selv om Rømø ligger næsten 10 kilometer fra den jyske sydvestkyst, er det en af de få danske øer, man kan køre direkte til via en dæmning. Det gør det både nemt og gratis at komme ud og opleve den hyggelige ø og dens største attraktion, Vadehavet.

Siden 2014 har Nationalpark Vadehavet været en del af UNES-CO’s Verdensarv og er derfor et beskyttet naturområde. Vandet stiger og falder to gange i døgnet med ca. seks timers mellemrum, og det er naturligvis et syn, du ikke må gå glip af – på behørig afstand, naturligvis.

Du kan køre i bil helt ned på stranden og et langt stykke ud, for Rømø kan også prale af at have en af Europas bredeste sandstrande. Her kan du bade, samle smukke muslingeskaller eller bare dase i det helt fine sand.

Savner du – eller måske bare dine børn − mere action, er der rig mulighed for at strandsurfe i fuld fart. Det foregår på en slags gokart med sejl og tager kun få minutter at lære. Læs mere om mulighederne på romo-tonder.dk/blokart-og-strandsejler-paa-roemoe.

Forrygende natur

Har du lyst til at udforske Vadehavet, kan du sagtens gøre det selv, hvis din fysik er god, og du har styr på tiderne for ebbe og flod. Det kræver blot et par gummistøvler og noget varmt tøj, for det kan blæse en hel del.

Ude på havbunden ligger millioner af østers, og området er rigt på skaldyr og fugle. Det kræver en lang tur at gå derud, så derfor foretrækker mange at have en guide med. Naturcenter Tønnisgård arrangerer gåture for både børn og voksne til ganske rimelige priser. Læs mere om mulighederne på tonnisgaard.dk.

Vil du hellere se sæler, kan du være heldig at spotte de svømmende rovdyr ved Rømø havn. Der er dog en langt større chance for succes, hvis du tager på sæl-safari, som tilbydes af flere firmaer. Tjek f.eks. Turbåden Mandøpigens hjemmeside bb-mandoe.dk/turfaergen-mandopigen. Turen er ikke helt billig, men den varer til gengæld over tre timer.

Rømø
Spidsbjerg i Kirkeby Plantage er omgivet af lyng og et af de smukkeste steder på Rømø.
Foto: Bjarke-Petersen/Visit Rømø og Tønder

Er du en landkrabbe, har Rømø heldigvis også en del at byde på. Spidsbjerg i Kirkeby Plantage er en 19 meter høj bakke med en suveræn udsigt over hele øen. Stedet er omgivet af lyng og måske det smukkeste sted på Rømø.

Læs mere om oplevelser på Rømø på romo-tonder.dk. Her kan du også finde information om spisesteder og overnatningsmuligheder på øen.

Lokale lækkerier

Ingen tur til Rømø uden et ægte sønderjysk kaffebord. Oprindeligt består det af syv bløde, syv sprøde og syv hårde kager, men i dag serverer man flere steder ”kun” 12-14 forskellige slags. På Rømø kan du sætte dig til bords med kaffe og kager i lange baner på Poppelgaarden Rømø (poppelgaarden-romo.dk) og Kommandørgården (kommandoergaarden.dk), der begge er gamle, hyggelige gårde, som er blevet omdannet til spisesteder. Læs mere om priser og udvalget af kager på de respektive hjemmesider.

Rømø
Syv bløde, syv sprøde og syv hårde kager består et ægte sønderjysk kaffebord af. Mindre kan nok også gøre det.
Foto: Ulrik Pedersen/Visit Rømø og Tønder

I den lidt sundere ende kan du mæske dig i specialiteten rømørejer. Det er en rejeart, der lever i den lave del af Vadehavet, og som smager en smule mere krydret end de traditionelle fjordrejer. Du kan købe rømørejer på havnen ved fiskeforretningen Otto og Ani’s Fisk.

Sidst, men ikke mindst, må du endelig huske at besøge den gamle Rømø slagter i Kongsmark. Her kan du forsyne dig med sønderjyske spegepølser og andre specialiteter samt det populære Rømø-lammekød fra fritgræssende dyr. Læs mere på romoslagteren.dk.