Er det socialt bedrageri?

Tirsdag, 17. september 2024
Anita Lauridsen Banner
Illustration: AGD
Hvilke yderligere indtægter må man egentlig have, når man modtager førtidspension? Læs svaret fra Bettina Post her.
Socialt set

Hej Bettina

Jeg er førtidspensionist og er kommet til at tænke på følgende:

Jeg går mange ture og på disse ture samler jeg flasker og dåser, der ligger smidt rundt omkring, og afleverer dem i automaten og får panten udbetalt. Dermed hjælper jeg både miljøet og dansk retursystem til at få flasker og dåser tilbage.

Men jeg har tænkt på, om det er socialt bedrageri? Jeg får jo lidt penge ud af det.

Venlig hilsen Viggo

Hej Viggo

Det lyder som en rigtig god rutine, du har indarbejdet, og jeg kan svare fuldstændig klokkeklart nej til, at det er socialt bedrageri. Du må samle lige så mange flasker og dåser, du orker, og indløse al panten med god samvittighed. Ikke mindst på naturens vegne.

Som førtidspensionist må du også f.eks. sælge dine gamle ting og sager på loppemarked og score gevinsten, helt uden at du kommer i problemer. Det, tror jeg i øvrigt, der er rigtig mange (førtids-)pensionister, som supplerer den sparsomme pension med.

Der, hvor man som førtidspensionist skal være opmærksom, er, når man udfører et arbejde for nogen og bliver betalt for det. Man må dog gerne arbejde lidt, uden at det påvirker førtidspensionen.

Som enlig førtidspensionist må man således tjene op til 86.900 kr. (2024) om året, før førtidspensionen bliver sat ned. Herefter bliver den sat ned med 30 kr. for hver 100 kr. den samlede indkomst er højere end 86.900 kr. om året. Hvis man har indkomst fra f.eks. en arbejdsmarkedspension, indgår den i dette beløb.

Det er altid en god idé at tale med kommunen eller udbetaling Danmark om det, hvis man kaster sig ud i lønnet arbejde som førtidspensionist, så man ikke kommer til at gøre noget, man ikke må.

De bedste hilsner Bettina