John rådgiver Lotto-vindere: Jeg har verdens bedste job

Tirsdag, 17. september 2024
Af Christina Forsberg
Foto: Jacob Ljørring
Når John Ladekarl kommer på visit i danske hjem, er der kaffe på kanden, sommerfugle i maven hos værterne og store drømme på menuen. Han er nemlig millionærrådgiver for Danske Spil og leverer gode råd til de heldige vindere. I bund og grund handler det om, hvordan vi skaber det gode liv for os selv, fortæller den 67-årige nu pensionerede statsautoriserede revisor.
John Ladekarl, der er millionærrådgiver hos Danske Spil.
67-årige John Ladekarl har indtil videre rådgivet 299 lotto-millionærer, der tilsammen har vundet ca. tre milliarder kroner.

Mon ikke, vi alle har gjort det? Fantaseret om at vinde den helt store pengegevinst, lade champagnepropperne springe, invitere familien på jordomrejse, flytte til en villa med havudsigt, udskifte den gamle bil og forkæle børn og børnebørn med uventede gaver?

For nogle danskere bliver det ikke ved dagdrømmene. 315 danskere kunne kalde sig millionærer i 2023 hos Danske Spil, og vinder man over en million kroner, får man tilbudt millionærrådgivning.

Det er her, John Ladekarl kommer ind i billedet. Han dækker Østdanmark, Grønland og Færøerne, hans kollega dækker Vestdanmark.

John har en 42 år lang karriere bag sig som statsautoriseret revisor i Deloitte, men selv om han gik på pension som 63-årig, som reglerne i Deloitte tilskriver, at man skal, når man er partner, er John stadig en travl herre som direktør i Deloitte Fonden og formand for Fabrikant Svend Dørffers Fond.

Johns forgænger i jobbet anbefalede nogle forskellige til at overtage millionærrådgiverjobbet, John var en af dem og ”vandt skønhedskonkurrencen”.

Det fortæller han smilende en solrig formiddag, hvor Familie Journal møder ham på Ikea’s blomstrende tagterrasse på Dybbølsbro med udsigt over København, ikke langt fra hans egen lejlighed ved Forum, hvor han bor med sin kone. Sammen har de en datter og søn og seks børnebørn.

Han blev millionærrådgiver i 2018, og som revisor har John selvfølgelig styr på alle tal: I skrivende stund har han været på besøg hos i alt 299 personer, og den samlede gevinst for disse har været cirka tre milliarder kroner.

Vinderen af den helt store Eurojackpot i foråret trækker op, for her var præmien på svimlende 760 millioner. Dem har der faktisk været to af inden for de sidste par år, John rådgav forårets heldige vinder.

John Ladekarl, som står i blandt blomstermarker.
John bor i København sammen med sin hustru. Parret har sammen en datter og en søn og seks børnebørn.
Foto: Jacob Ljørring

Gør ikke noget overilet

Danske Spil tager den første opringning med det glædelige budskab til vinderen, og tager personen imod tilbuddet om den gratis, fortrolige rådgivning, giver John vedkommende et kald for at aftale et møde.

– Jeg har verdens bedste job og ser altid frem til, jeg skal møde vinderne. Det gør mig rigtig glad at være med til at sikre, at de danskere, der vinder store gevinster, får en god start på deres nye liv som millionærer.

Min kone siger også, at jeg altid er i godt humør, når jeg kommer hjem fra et besøg, lyder det fra John, der oftest bliver mødt af en kop kaffe og glade, men også lidt omtumlede mennesker.

– Følelserne vælter rundt, nogle er ofte først vantro, dernæst glade samt lidt nervøse for alle de valg, de skal tage. Mange tror nærmest ikke på det og har haft svært ved at sove om natten, hvilket jeg kan berolige med, er helt normale reaktioner, fortæller John og røber, at alle vindere får tilbudt at få overført et acontobeløb på 200.000 kroner.

Det gør det dejligt konkret, at jo, den er god nok, de er rent faktisk blevet velhavende. De resterende penge kommer cirka seks uger efter.

– Vi begynder med at snakke om løst og fast, og så skal jeg høre lidt om, hvordan de har oplevet det hele. Så danner jeg mig et overblik over deres økonomiske situation, deres bolig- og jobsituation og gæld og hører selvfølgelig til deres egne tanker om, hvad pengene skal bruges på.

Selv om for eksempel forårets vinder af den store Eurojackpot ville kunne indkassere cirka 30 millioner kroner om året bare ved at sætte gevinsten ind på en fireprocentsrente-konto, er det den jordnære stil, John råder til.

– Lad være med at gøre noget overilet. Du skal ikke ændre dit liv fra dag til dag, hvis du er glad for dit arbejde, din bolig, og hvad du ellers laver. Man bliver jo hverken et bedre eller dårligere menneske af at vinde.

Det handler om, hvordan vi skaber det gode liv for os selv, og det er jo individuelt, men måske behøver man ikke at ændre så meget. Men få indfriet din gæld, for det giver en dejlig ro i sjælen og sørg for at få glæde af pengene i så lang tid som muligt.

John tilføjer dog, at man selvfølgelig også skal nyde og få lidt forkælelse i livet, og er der noget, man har drømt om, er det nu, det kan ske. John skulle engang råde en kvinde og hendes familie, der havde vundet et flot beløb, men kvinden var ikke helt med på at bruge pengene på at betale gæld ud, hun ville hellere investere.

– Det er selvfølgelig også helt o.k., hvis investeringen giver bedre afkast end den rente, man betaler på gælden, men det er en mere usikker vej.

Og da kvinden så nævnte, at hun faktisk var ret utilfreds med sit arbejde, måtte jeg sige, at det så netop ville være en god idé at få afviklet gælden. Så kunne hun sige sit job op og leve af en ikke særlig stor indtægt, indtil hun fandt den rette vej på arbejdsmarkedet. Dét kunne hun jo godt se.

John Ladekarl, som står ved en trappe.
John har en 42 år lang karriere bag sig som statsautoriseret revisor i Deloitte. Han gik på pension som 63-årig, som reglerne i Deloitte tilskriver, at man skal, når man er partner, men er stadig en travl herre som direktør i Deloitte Fonden og formand for Fabrikant Svend Dørffers Fond.
Foto: Jacob Ljørring

Hjælpe børnebørnene

Johns erfaring er, at mange sætter næstekærligheden i højsædet og gerne vil begunstige særligt børn og børnebørn. Det er der gode muligheder for.

Gaveafgiftsloven giver i 2024 mulighed for, at hver forælder skatte- og afgiftsfrit kan forære deres barn 74.100 kr. om året. John bliver altid varm indeni, når han hører folk fortælle, hvordan gevinsten har forsødet deres liv.

– Jeg besøgte et ældre ægtepar, som kunne købe et lille hus i nærheden af deres eget, så deres søn, svigerdatter og børnebørn kunne bo tæt på dem, når de var hjemme fra udlandet. Det bragte stor glæde hos alle.

John oplever, at folk generelt opfører sig ret beskedent, selv om de kan kalde sig millionærer. Måske er det bare blevet til en middag med familien på den lokale café, andre har kigget på en ny bil, men de helt store armbevægelser oplever han ikke så ofte.

Som udgangspunkt er alle glade over at have vundet, men John oplever også nogle, der er lidt pressede over de møder, der venter med banken og alle de beslutninger, der skal tages.

– Det er jo en kæmpegave, man har fået, men nu skal den også forvaltes på den bedste måde, så der følger ganske rigtigt en del arbejde med det at blive millionær, siger han med et skævt smil, vel vidende at det er et luksusproblem.

John Ladekarl, som sidder og rådgiver.
De fleste af os har nok dagdrømt om den store lottogevinst, og nu ved du, at bor du i Østdanmark, Grønland eller Færøerne og står med den helt rigtige kupon, vil du få en opringning fra John med et tilbud om besøg og millionærrådgivning.
Foto: Jacob Ljørring

Som udgangspunkt får John ingen opfølgning på vindernes videre færd, men Danske Spil arrangerer blandt andet en årlig julefrokost for de nyslåede millionærer, hvor både John og hans kollega er med.

– Det er sjovt at høre, om de nu også har fulgt rådene, og det har de fleste faktisk, lyder det fra John, der ofte hører om, at folk havde nogle enorme drømme, inden de vandt, men når de så står med gevinsten i hånden, er det måske snarere en renovering af huset end en lang, eksotisk rejse, de vælger.

Selv om de fleste nok har lyst til at råbe ud fra hustagene, at de har været heldige, lyder Johns råd, at man kun skal fortælle det til de venner, der helt sikkert kan håndtere, at man er blevet millionær. Det kan nemt ødelægge dynamikken i et venskab og sætte en i akavede situationer, hvor folk beder om for eksempel lån.

– En vinder fortalte, at hendes veninde havde ringet og spurgt, ”om hun nu sad og talte penge op igen”, det føltes da ret irriterende, siger John, der lunt svarer ”selvfølgelig, selvfølgelig” på spørgsmålet om, hvorvidt han selv har gået og fantaseret om at vinde den store gevinst.

Med seks børnebørn, der engang skal studere, ville han investere i en ejendom og udleje til dem, blive helt gældfri og ellers få pengene til at strække så lang tid som muligt i seniorlivet. Man følger vel sine egne fornuftige råd.