Julen kommer alt for tidligt

Mandag, 21. oktober 2024
Af Puk Elgård
Foto: Birgitte Ahlmann
Dette er ikke et spørgsmål, men snarere et hjertesuk over den alt for tidlige julestemning og klagerne over julens traditioner, som allerede begynder at fylde i september.
Julenisser

Kære Puk

Dette er ikke et spørgsmål, snarere et hjertesuk.

Nu er vi midt i september (da brevet blev skrevet, red.), og inden vi ser os om, begynder supermarkeder og indkøbscentre at sælge julepynt og have tilbud på gaver.

Det er alt for tidlig – jeg bliver så træt af at se på det, og når vi kommer til jul, er al pynten støvet og falmet, og glansen er gået helt af Sankt Gertrud.

Noget andet er alle de breve, du får fra utilfredse læsere om, at ingen har inviteret dem i julen, eller alle dem, der er utilfredse med den julemeny, der bliver serveret, hvis det ikke lige er det, de plejer at spise juleaften.

Vent dog med jul til 1. søndag i advent, og vær taknemmelig, hvis nogen inviterer dig, og hvis ikke så hold dog jul selv. Det er da ikke mere trist at sidde alene juleaften end alle andre aftener i året.

Julenissen

Kæreste Julenissen

Jeg bliver lige nødt til at bemærke, at du med dette brev bliver den første læser i år, der bringer julen på banen, og det sker så allerede her i begyndelsen af efteråret.

Det er jo lidt bittersødt, når nu du ikke bryder dig om, at julen falder for tidligt. Dette er sagt med et smil, og jeg forstår såmænd godt dit hjertesuk.

I hvert fald den del, der handler om pynten i supermarkederne. Jeg synes også, det er tidligt, og at lidt af magien forsvinder. Men der er nok penge i det, ellers tror jeg ikke, de ville stille det frem. Vi må lukke øjnene og gå forbi, hvis vi ikke kan lide tidlig julepynt.

Jeg er til gengæld ikke helt enig med dig i, at juleaften er som andre aftener.

Jeg tror, juleaften kan være meget svær at tilbringe i eget selskab, når man ved, at andre sidder og hygger sig. Så er det lidt lettere at være alene en regnfuld og helt almindelig tirsdag, hvor der alligevel ikke sker så meget.

Men nu, hvor vi har julen oppe at vende, så lad mig minde om, at I meget gerne må sende jeres juledilemmaer i god tid.

Der går nemlig nogle uger fra, I har sendt jeres brev, til de er trykt her i Familie Journal. Så hvis der venter en juletvist, så send den endelig afsted til mig, så jeg kan svare, inden det hele er overstået.

Tak for dit brev, Julenisse. Jeg håber, du kommer godt igennem – og glædelig jul, når vi kommer så langt.

Mange hilsner fra Puk