Bæredygtige konfirmationskjoler: Hos Nikoline kan alle få råd til drømmekjolen

Lørdag, 19. april 2025
Johan Isbrand
Foto: Søren Jul Lamberth
Nikoline Vestergaard har fået 200 ubrugte konfirmationskjoler foræret. Når hun har haft en kjole under behandling, er den både mode- og miljørigtig og ikke mindst prismæssigt fornuftig.
Beklædningshåndværker og designer Nikoline Vestergaard har travlt i Nikoline Systue i Løsning, som hun åbnede sidste år.
Nikoline Vestergaard er uddannet beklædningshåndværker og designer, og hun har haft travlt, siden hun i 2024 åbnede Nikolines Systue.

En konfirmation er ikke billig, og tøjet er i sig selv en udskrivning. Men hos Nikoline Vestergaard har man på det seneste kunnet erhverve sig sin konfirmationskjole til rimelige penge. Og her taler vi vel at mærke om kjoler, der fuldt og helt lever op til enhver konfirmands drømme om stil og raffinement.

– Jeg blev kontaktet af en mand, der lå inde med 200 ubrugte konfirmationskjoler, hvoraf omkring 90 procent var fra en butik, der var gået konkurs. Han havde selv fået dem gratis, og hans intention havde været at forære dem væk til kommende konfirmander som en slags velgørenhed. Ingen ville dog have dem, da de var umoderne. Jeg har et vist kendskab til konfirmationskjoler, da jeg jævnligt får til opgave at sy en gammel konfirmationskjole om til dåbskjole. Og på baggrund af min viden vil jeg skyde på, at de fleste af kjolerne er 20-30 år gamle, fortæller 37-årige Nikoline.

Hun blev i 2008 uddannet som beklædningshåndværker og tog efterfølgende en bachelor i design. Og når en kjole har været en tur gennem hendes kreative hænder, har den alt det, der skal til for, at en nutidig konfirmand vil bære den med stolthed – herunder moderigtige blonder i rige mængder.

– Jeg tager ikke penge for selve kjolen i og med, at jeg har fået hele partiet forærende. Kunderne betaler for den arbejdstid, jeg bruger på opgaven, samt eventuelt ekstra stof. Det er langtfra alle familier, som har økonomi til, at datteren kan blive konfirmeret i sin drømmekjole. Og når kjolen kommer fra min systue, behøver det ikke at hedde sig, at der ikke var råd til en ordentlig, flot kjole, hvilket jo er en grundlæggende negativ og trist fortælling. Så lyder det straks langt federe at kunne sige, at man skal konfirmeres i en skræddersyet kjole, siger Nikoline.

Fra Nørrebro til Løsning

Hun er født og opvokset i Hundested i Nordsjælland, og hun er gift med 43-årige Kim, som for tiden er jobsøgende. Sammen har de August, som er fem år og lider af svær autisme. Og drengens diagnose har i flere henseender spillet ind på den lille families tilværelse.

– Da vi fik ham, boede vi på Nørrebro i København, og han trivedes bestemt ikke med livet i byen. Han har et følsomt sansesystem og tog i den grad støjen, trafikken og uroen ind. Efter 10 minutter på en legeplads var han overstimuleret, og som hans forældre var vi overanstrengt. Dertil kom den evige risiko for, at han skulle løbe ud på en befærdet vej. Resultatet var, at vi i stadig højere grad isolerede os i vores lille lejlighed.

På samme tid kæmpede Nikolines storebror med alvorlig sygdom. Og sammen med sin kone flyttede han til Løsning, hvor han døde i september 2022.

– Det fik Kim og mig til at tage en beslutning om også at rykke til Løsning. Her ville vi kunne være tæt på min svigerinde og hendes datter, og samtidig kunne vi få August ud af byens hektiske atmosfære, siger hun.

Nikoline Vestergaard måler, klipper og syr til den store guldmedalje i sit lille værksted ved navn Nikolines Systue.
Der bliver målt, klippet og syet til den store guldmedalje i Nikolines lille værksted.
Foto: Søren Jul Lamberth

I sommeren 2023 rykkede de således til det jyske. På det tidspunkt passede Nikoline sin søn i hjemmet og fik udbetalt tabt arbejdsfortjeneste af kommunen.

– Det blev der dog lavet om på, da August begyndte at gå i specialbørnehave herovre fra klokken 9 til 12. Nu lavede kommunen nye beregninger og ville kun udbetale mig for 13 timer om ugen. Det var grunden til, at jeg etablerede systuen, fortæller hun om sin virksomhed, der slog dørene op 1. november sidste år.

Og en systue med en dygtig skrædder ved roret var tilsyneladende lige, hvad der var behov for i Løsning og omegn.

– Opgaverne væltede ind. Lige nu har jeg omkring fire ugers ventetid for nye kunder. Jeg havde forestillet mig, at jeg også fik tid til at skabe mit eget tøj, men det er primært tilretninger og reparationer, jeg får ordrer på. Jeg er dog også i gang med at fremstille en countrykjole med frynser på bestilling, lige som jeg er i færd med at lave en konfirma-tionskjole helt fra bunden.

Gennemført genbrug

Nikolines aktuelle omsyning af konfirmationskjoler passer perfekt ind i de toneangivende strømninger og et større fokus på bæredygtighed og genbrug, når det drejer sig om fremstilling af tøj.

– Det er velkendt, at tøjbranchen er en af de brancher, der skader miljøet og klimaet mest. Og med konfirmations- og brudekjoler, der dybest set er skabt til kun at blive brugt en enkelt gang, kan man for alvor tale om miljøbelastning. Men når man kan skabe nye og brugbare kjoler af materialerne, trækker det i den modsatte retning. Og hvis jeg for eksempel står og mangler nogle ærmer, gennemgår jeg omhyggeligt samtlige kjoler for at se, om der er noget stof, der matcher, inden jeg går ud og køber nye materialer. Det er en bevidst prioritering for mig, at alt så vidt muligt er genbrug.

Det kan ikke ses på det store parti kjoler, at de har indtil flere årtier på bagen.

– De har aldrig været brugt, og de har været opbevaret i flyttekasser uden at blive udsat for sollys. Men vigtigst af alt er hovedparten af dem fremstillet af polyester, der ikke bliver gulligt og gråligt som andre typer af stof, men beholder sin rene, hvide farve, siger Nikoline.

Hun mærkede en markant stigning i antallet af henvendelser, da TV Syd havde bragt et indslag om systuen og de bæredygtige kjoler.

– Men jeg har stadig en masse tilbage, så mange af de piger, der først skal konfirmeres til næste år, vil sagtens kunne nå at lægge billet ind på en skræddersyet sag.

Alt i alt er Nikoline og hendes lille familie faldet godt til i det østjyske. Og i særdeleshed har det været godt for August af skifte Nørrebro ud med Løsning.

– Først og fremmest er her ro. Vi har eget hus og have med masser af plads. Og det er ingen katastrofe, når August stikker af herovre, hvor der ikke er tæt trafikerede veje, han kan løbe ud på. Hans børnehave er også det helt rigtige sted for en dreng med hans behov. Beslutningen om at flytte på landet har faktisk vist sig at være den bedste, vi kunne tage som familie, siger Nikoline.