Video: Lav mad med Helle Brønnum Carlsen
Er du også vild med klassiske retter? Familie Journals faste madskribent, Helle Brønnum Carlsen, har været i køkkenet og tryllet nogle skønne, klassiske retter frem. Det er der kommet fem madvideoer ud af. Se med her...
Mørbradgryde
I denne video viser Helle Brønnum Carlsen, hvordan du laver en lækker mørbradgryde.
Opskrift på mørbradgryde
(2-3 pers.)
1 svinemørbrad (ca. 400 g)
10 g smør
1 spsk. olivenolie
1 tsk. sød paprika
1 tsk. røget, kraftig paprika
Salt og peber
250 g champignoner
1 rød peberfrugt
1 tsk. dijonsennep
1 dl piskefløde
100 g små pølser
50 g bacon i tern
Tilbehør
Grøn salat og flutes
Fremgangsmåde til mørbradgryde
Skær mørbraden i små bøffer, bank dem let flade og brun dem i en blanding af olie og smør i en tykbundet gryde ved høj varme ca. 2 min. på hver side.
Kom paprika, salt og peber ved. Tag bøfferne op. Rens og snit peberfrugt og champignoner og kom dem i samme gryde. Tilsæt bacon og pølser og lad det hele stege i 5-10 min. Til sidst vendes kød og fløde i gryden. Der kan evt. tilsættes væde, hvis retten er blevet for tør. Lad retten småsimre i 5 min. og servér med grøn salat og flutes.
SE OGSÅ:15 opskrifter på retter med svinemørbrad
Boller i karry
Helle laver en dejlig familieklassiker: boller i karry.
Opskrift på boller i karry
(4 pers.)
800 g hakket, magert kalvekød
1 tsk. stødt allehånde
Salt og peber
2 æggehvider
250 g ris
20 g smør
2 løg
1 spsk. kraftig karry
20 g hvedemel
2 dl kogevand
1 dl piskefløde
Salt og peber
Evt. persille
Fremgangsmåde til boller i karry
Rør kødet med krydderier og saml farsen med æggehvider. Bring 1 liter vand i kog og form boller i størrelse med en spiseske og kog dem i ca. 5 min., til de er gennemkogte. Kog risen efter anvisningen på pakken.
Skær løg i tern og steg dem forsigtigt i smørret i en gryde. Tilsæt karryen og lad den stege med, så det opsuger lidt fedtstof. Drys med mel og spæd med ca. 2 dl af kogevandet fra kødet. Smag til med salt og peber og rund af med lidt fløde. Servér med kogte ris pyntet med hakket persille.
SE OGSÅ: Er du til mormormad? Her får du 35 klassiskere at vælge i mellem.
Porretærte
I denne video laver Helle en skøn porretærte.
Opskrift på porretærte
(2-3 pers.)
Dej
120 g hvedemel
60-100 g groft mel
40 g smør
Salt
Vand
Fyld
3 porrer
Ca. 50 g bacon
Top
3 æg
1 dl tykmælk eller lign.
Salt og peber
40 g revet ost
Tilbehør
Grøn salat
Fremgangsmåde til porretærte
Kom mel, groft mel og smør i en køkkenmaskine og saml dejen med vandet eller saml den med hænderne. Rul dejen ud, beklæd en smurt tærteform og forbag den med baconternene i bunden, så de bliver stegt, mens bunden forbages. Forbag bunden i 10 min. ved 200º. Rens, snit og kog porrerne i letsaltet vand 1 min. Kom porrerne i tærtebunden.
Pisk æg, tykmælk, salt og peber sammen, hæld det over porrerne og drys med revet ost til sidst. Bag tærten ved 200º i 25-30 min. Servér tærten lun med salat.
SE OGSÅ: De lækreste tærter til hverdag og fest
Sprøde flæskesvær med guacamoledip
Her viser Helle dig, hvordan du laver en lækker snack, som sagtens kan serveres for dine gæster.
Opskrift på flæskesvær
200 g svær af svinekam eller skank
50 g groft salt
Guacamole
1 avocado
1 hvidløg
Saften af ½ citron
Salt og peber
Evt. chili
Fremgangsmåde til flæskesvær
Snit den afpudsede svær i ensartede strimler i ca. 1 cm's tykkelse. Læg dem i en bradepande og vend dem med salt. Det er vigtigt, at alle stykkerne ligger adskilt. Steg dem i ovnen ved 160º i 20 min. Hæld fedtet fra og steg igen 20 min. Hæld fedtet fra. Steg en sidste gang i 20 min. Mens sværene er i ovnen, kan du evt. røre en guacamole. Pil og udsten avocadoen. Blend avocado med fintrevet hvidløg, citronsaft, salt og peber og servér den til de lune svær.
SE OGSÅ: Hjemmelavede flæskesvær med chili
Risengrød og risalamande
Selvom det ikke er december, kan vi sagten nyde den skønne dessert.
Opskrift på risengrød
(4 pers.)
2 dl vand
1½ -2 dl grødris
1 l sødmælk
¼ tsk. salt
Tilbehør
Stødt kanel
Sukker
Smør
Fremgangsmåde til risengrød
Kom vand og ris i en stor kasserolle og bring det i kog, så brænder det ikke så let på.
Tilsæt mælken og bring det i kog. Skru ned til lidt under middelvarme og rør i gryden, mens grøden småkoger. Lad den småkoge i ca. 45 min., husk at røre i gryden af og til. Servér grøden varm med kanel, sukker og smør.
Opskrift på risalamande
½ l piskefløde
1 vaniljestang
ca. 40 g sukker
100 g smuttede mandler
Fremgangsmåde til risalamande
Pisk fløden til skum og rør den op med vaniljekorn udrørt i lidt sukker. Fold flødeskummet i den kolde risengrød sammen med grofthakkede mandler og én hel mandel. Servér med kirsebærsovs.
SE OGSÅ: 17 lækre lagkager
Se flere skønne klassisker i galleriet herunder