Kære Puk
Min datter behandler mig nedladende
Karina og hendes kæreste, Ole, havde i 2010 besluttet sig for at blive forældre.
Men vejen fra den beslutning var taget og til i dag, hvor Karina kan sidde med lille Isabella i sine arme, skulle vise sig at være alt andet end nem.
Ret hurtigt viste en graviditetstest sig positiv. Men Karina aborterede i efteråret, og det samme gentog sig i januar 11 og smerteligt nok endnu en gang samme år.
- Da jeg kort tid efter så atter havde en positiv graviditetstest, forstod jeg det ikke og havde en mistanke om, at noget var galt, fortæller Karina Mikkelsen Breiner, som bor i Bjerringbro. - Men lægerne sagde blot, at jeg skulle være glad for, at jeg igen var gravid.
Læs også om Christina, som blev mor trods en alvorlig diagnose
Kræftsvulsten voksede
Støt Knæk Cancer
Årets store Knæk Cancer-kampagne er i gang, og du kan være med til at støtte det gode formål.
Du kan købe Knæk Cancer-blomsten, hvor du køber dit Familie Journal.
Eller du kan byde på to af Familie Journals eksperter, som er sat på auktion. Du kan også støtte ved selv at donere effekter til auktionen.
Efter en nærmere undersøgelse på Silkeborg Sygehus meddelte lægerne, at hun var gravid uden for livmoderen, og at de var nødsaget til at operere.
Desværre viste Karinas skepsis sig at holde stik; da lægerne havde åbnet hende, sad der en kræftsvulst uden på livmoderen, en såkaldt "mola-graviditet". Der er tale om moderkage, som muterer. Cirka 70 kvinder i Danmark rammes hvert år, og ud af disse udvikler cirka én procent kræft. En meget sjælden lidelse, og livsfarlig, idet kræftsvulsten er fuld af blodkar, som meget nemt brister. Lægerne, som opererede, var ikke i tilstrækkelig grad opmærksomme på svulstens følsomhed. Karina mistede flere liter blod under operationen.
Kræften var altså ikke erkendt i sin fulde udstrækning, og da Karina blev sendt hjem, fortsatte svulsten med at vokse. Karina fik svære smerter. Bare hun hostede, rev og flåede smerterne i hende. Først da hun kom til en specialist på Skejby Sygehus, blev diagnosen stillet korrekt i løbet af kort tid. Og det blev besluttet, at hun skulle i en hård kemokur, ellers ville hun miste livet.
Lægerne besluttede sig for at operere Karinas ene æggestok ud, fordi den svære kemokur med stor sandsynlighed ville dræbe æggene. Det kunne nemlig vise sig at blive Karinas eneste fremtidige mulighed for at blive mor.
Men på det tidspunkt var graviditet slet ikke i hendes tanker.
-Jeg var slet og ret bange for at dø. Det fyldte alt, fortæller Karina.
Lægenes beslutning skulle vise sig at være klog. Kræften havde bredt sig til lymfebaner og lunger, så der var ingen vej uden om en meget aggressiv kemokur.
Næsten et år strakte forløbet sig over, med både operation, kemokur og rekreationsophold.
Læs også om Poul og hvordan hans kræftsygdom påvirkede hele familien
Måtte ligge i sengen
Der blev så gjort endnu et forsøg på at gøre Karina til mor. Fra den æggestok, som var opereret ud, blev fire små stykker sat op i Karina. De udviklede sig fint, og seks æg blev taget ud og forsøgt befrugtet med sæd fra Ole i reagensglas. Et æg sat op, og det "bed" sig fast og voksede.
Karina var med korte mellemrum til kontrol, og fostret voksede helt, som det skulle. Men i uge 23 var fødslen lige ved at gå i gang, og Karina blev indlagt og lå i sin hospitalsseng mere eller mindre permanent de resterende 15 uger af graviditeten.
Endelig, tre uger før terminen, turde lægerne ikke vente længere. De var ikke sikre på, at livmoderen, som var svækket af arvæv fra kræftsvulsten, kunne klare det voksende pres.
Den 11. juli blev lille Isabella forløst ved kejsersnit, og for Karina var det kulminationen på et fire år langt forløb med enorme op- og nedture.
Lægerne har fortalt Karina, at Isabella faktisk er det første barn i verden, der er født efter sådan en omgang, med både mola-graviditet, kræft og indopereret æggestokvæv.