Méze græsk middag
Méze er den lille tallerken med småretter, der starter måltidet. Grækerne drikker ofte ouzo til. Foruden småretterne skal i hvert fald oliven, agurk og tomat på tallerknen, og der bruges også tit noget marineret blæksprutte eller store rejer fra fiskehandleren. Tilbehøret er landbrød eller ristet hvidløgsbrød.
Skordalia
(6 pers.)
2-3 kartofler, 350 g
3-4 fed presset hvidløg
½ dl olivenolie
Salt og peber
Ca. 1 spsk. citronsaft
Skræl og kog kartoflerne og damp dem tørre. Mos kartoflerne godt og rør dem med hvidløg og olivenolie. Smag til med salt, peber og citronsaft.
Tip: Nogle steder serveres skordalia lun, og det smager rigtig godt. Den kan lunes i mikroovn eller vandbad.
Taramosalat
(6 pers.)
1 tyk lidt tør skive franskbrød uden skorpe
150 g frisk stenbider eller lakserogn
150 g blød røget torskerogn
1 fed hvidløg
Saft af ½ citron
1 dl olivenolie
Salt og peber
Udblød franskbrødskrummen nogle min. i ½ dl vand. Træk hinden af den røgede rogn. Miks de to slags rogn og udblødt brødkrumme med håndmikser eller foodprocessor. Tilsæt presset hvidløg, citronsaft og olivenolie og smag til med salt og peber. Anret portionsvis med sorte oliven og flute.
Hvidløgsbrød
Gnid skiver af ciabattabrød med overskåret hvidløg og dryp skiverne med olivenolie. Rist dem gyldne under grill. Der kan bruges alle former for kød til souvlaki, og det er også godt at blande forskellige typer, men det skal være kød, der hurtigt bliver mørt.
Opskrift: Annne Skovgaard-Petersen