Æblesmør med vanilje
1½ kg æbler, f.eks. belle de boskoop, coxorange, el. ingridmarie
2 dl vand
1 stang vanilje
150 g rørsukker
150 g mørk farin
Fintrevet skal og saft af 1 usprøjtet citron
¼ tsk. stødte nelliker
½ tsk. allehånde
½ tsk. kardemomme
1 tsk. salt
Del æblerne og fjern kernehus, blomst og stilk. Skær æblerne i mindre stykker. Kom dem i en gryde og hæld vand ved. Bring det i kog under låg og dæmp varmen. Lad det simre i 20-30 min., eller indtil æblerne er helt udkogte. Miks æblerne glatte med blenderstav eller i blender.
Flæk vaniljestangen. Hæld mosen tilbage i gryden og hæld resten af ingredienserne i. Læg et låg halvvejs over gryden og kog æblemosen ved middel varme i ½ -1 time, til den er mørk og jævn. Hæld den varme mos i skoldede glas og luk dem. Stil dem mørkt og køligt. Uåbnet kan æblesmørret holde sig i op til 2 måneder. Efter åbning opbevares det i køleskab.
Madopskrift: Anne Skovgaard-Petersen
Find flere opskrifter her...
Ostedrømme med honning
Æblechutney
Kirsebærsirup