Sæson for asparges: 9 gratis opskrifter med grønne og hvide asparges

Tirsdag, 15. april 2025
af Redaktionen
Foto: Colourbox
Nu er det igen blevet den tid på året, hvor både de grønne og hvide asparges er i sæson, så vi har samlet en række lækre opskrifter med asparges herunder.
Sæson for asparges: 9 gratis opskrifter med grønne og hvide asparges
De grønne og hvide asparges er igen i sæson. Find vores lækre retter med asparges.

Endnu en gang er det blevet den tid på året, hvor de danske asparges er i sæson.

Faktisk er det fra starten af maj til omkring midten af juni - helt konkret siges det, at de grønne og hvide asparges er bedst fra uge 18 til uge 25.

De resterende måneder på året kan du dog godt købe asparges. Især er de grønne asparges er udbredt i de danske supermarkeder, og den er da også helt vidunderlig at bruge i en pastaret, en salat eller ristet på panden og serveret som forret. Den hvide asparges anses mere som en delikatesse, og det er derfor om at nyde den, når den er i sæson.

Uanset om du er mest til den grønne eller hvide asparges, så har vi herunder samlet en håndfuld af vores opskrifter med brug af enten den ene eller begge slags asparges, som du kan give dig i kast med henover de kommende måneder.

Aspargessalat med grønne asparges og jordbær

Drømmer du om at opgradere din sommersalat? Så prøv denne version af en aspargessalat, der er smækfyldt med smag fra både edamamebønner, jordbær og en dejlig citrondressing.

Ørred med grønne asparges

Denne ovnbagte ørred med grønne asparges går hånd i hånd med sommer i Danmark! Hvis vejret er ekstra godt, kan du vælge at grille din fisk og asparges.

Spaghetti cabonara med grønne asparges

Det er svært at gå galt i byen med en god omgang cabonara! Denne version har et ekstra lag af friskhed over sig, da den er fyldt med grønne asparges og ærter.

Tarteletter med cremet fyld af kylling i asparges

Disse tarteletter minder en del om den helt klassiske version, men de er fyldt med sprøde, grønne asparges, der bare giver retten dét ekstra.

Sprød tærte med grønne asparges og kylling

Denne tærte er proppet med lækre grønne asparges, og så tager den ingen tid at lave. Men hvis det skal gå mere tjept, så kan du sagtens købe en færdiglavet tærtedej i stedet.

Cremet risotto med årstidens asparges

Drømmer du om at forsvinde væk til Italien, men uden at købe dyre flybilletter? Så prøv denne opskrift på risotto, hvor du kan bruge både grønne og hvide asparges.

Hvide asparges med æggedressing

Disse hvide asparges med æggedressing og kapers fungerer perfekt som en fin lille forret.

Forret med hvide asparges i basilikumdressing

Hvis du mangler et andet bud på en forret med hvide asparges, så får du her en opskrift på små hapsere af hvide asparges med skinke viklet om sig og en lækker dressing.

Stjerneskud med rødspættefilet og hvide asparges

Her får du opskriften på det klassiske stykke smørrebrød - nemlig et stjerneskud! Her er det serveret med hvide asparges, men du kan også bruge grønne asparges - eller et miks af begge.

Hvilken forskel er der på de grønne og hvide asparges?

Udover, at de to slags asparges har hver sin farve, så er der faktisk flere ting, der adskiller de to spise fra hinanden.

Den grønne asparges dyrkes og vokser over jorden, og den får derfor masser af sollys. Sollyset er med til, at planten danner klorofyl, hvilket er det, der giver den genkendelige grønne farve.

Udover sin farve, så er den grønne asparges også lidt mere kraftig i sin smag, og så er dens konsitens en anelse mere fast. Du behøver ikke at skrælle den, men ofte vælger man at knække den nederste del af, inden aspargsen tilberedes og spises.

Den hvide asparges dyrkes modsat den grønne under jorden, hvilket gør, at den intet sollys får, og derfor heller ikke danner klorofyl. Det er derfor, at den beholder sin hvide farve, når den høstes.

Selve smagen på den hvide asparges er mere mild, end hvad man kan opleve, når man spiser den grønne, og så er den også en del mere trævlet i sin konsistens, og det er derfor meget vigtigt, at man skræller den hvide asparges over det hele, inden den kan tilberedes og spises.

Skal du vælge hvid asparges eller grøn asparges?

Faktisk afhænger valget i høj grad af, hvilken ret du ønsker at lave.

Der findes mange måder at tilberede både den grønne asparges og den hvide asparges, og hver især egner de sig godt til forskellige retter, fordi de både smager og føles forskellige.

Hvis du er i tvivl om, hvilken slags asparges, du skal vælge, så kan du blive klogere herunder - eller du kan vælge at give dig i kast med en eller flere af vores opskrifter, vi har samlet her på siden.

Disse retter kan du lave med hvide asparges

Den hvide asparges er generelt lidt mere krævende, når det kommer til at bruge den i en ret eller som forret. Det er meget vigtigt, at den skrælles hele vejen rundt, da den ellers vil trævle i munden, når den spises.

Den hvide asparges egner sig særligt godt til retter, hvor:

  • Den koges i let saltet vand og bagefter serveres med hollandaise.
  • Den bages i ovnen med parmaskinke vinklet om sig og gratineres med ost.
  • Den bruges i en tyk og cremet suppe.

Disse retter kan du lave med grønne asparges

Eftersom den grønne asparges er en anelse hurtigere at tilberede, så egner den sig særligt godt til retter, hvor:

  • Den grilles eller steges på panden og serveres som tilbehør.
  • Den bages i ovnen med f.eks. parmesan og citron over sig.
  • Den lynsteges på panden eller blancheres i vand for at bruges i en pastaret.
  • Den skæres i mindre stykker og bruges som et sprødt element i en salat.