
Endnu en gang er det blevet den tid på året, hvor de danske asparges er i sæson.
Faktisk er det fra starten af maj til omkring midten af juni - helt konkret siges det, at de grønne og hvide asparges er bedst fra uge 18 til uge 25.
De resterende måneder på året kan du dog godt købe asparges. Især er de grønne asparges er udbredt i de danske supermarkeder, og den er da også helt vidunderlig at bruge i en pastaret, en salat eller ristet på panden og serveret som forret. Den hvide asparges anses mere som en delikatesse, og det er derfor om at nyde den, når den er i sæson.
Uanset om du er mest til den grønne eller hvide asparges, så har vi herunder samlet en håndfuld af vores opskrifter med brug af enten den ene eller begge slags asparges, som du kan give dig i kast med henover de kommende måneder.
Drømmer du om at opgradere din sommersalat? Så prøv denne version af en aspargessalat, der er smækfyldt med smag fra både edamamebønner, jordbær og en dejlig citrondressing.
Denne ovnbagte ørred med grønne asparges går hånd i hånd med sommer i Danmark! Hvis vejret er ekstra godt, kan du vælge at grille din fisk og asparges.
Det er svært at gå galt i byen med en god omgang cabonara! Denne version har et ekstra lag af friskhed over sig, da den er fyldt med grønne asparges og ærter.
Disse tarteletter minder en del om den helt klassiske version, men de er fyldt med sprøde, grønne asparges, der bare giver retten dét ekstra.
Denne tærte er proppet med lækre grønne asparges, og så tager den ingen tid at lave. Men hvis det skal gå mere tjept, så kan du sagtens købe en færdiglavet tærtedej i stedet.
Drømmer du om at forsvinde væk til Italien, men uden at købe dyre flybilletter? Så prøv denne opskrift på risotto, hvor du kan bruge både grønne og hvide asparges.
Disse hvide asparges med æggedressing og kapers fungerer perfekt som en fin lille forret.
Hvis du mangler et andet bud på en forret med hvide asparges, så får du her en opskrift på små hapsere af hvide asparges med skinke viklet om sig og en lækker dressing.
Her får du opskriften på det klassiske stykke smørrebrød - nemlig et stjerneskud! Her er det serveret med hvide asparges, men du kan også bruge grønne asparges - eller et miks af begge.
Udover, at de to slags asparges har hver sin farve, så er der faktisk flere ting, der adskiller de to spise fra hinanden.
Den grønne asparges dyrkes og vokser over jorden, og den får derfor masser af sollys. Sollyset er med til, at planten danner klorofyl, hvilket er det, der giver den genkendelige grønne farve.
Udover sin farve, så er den grønne asparges også lidt mere kraftig i sin smag, og så er dens konsitens en anelse mere fast. Du behøver ikke at skrælle den, men ofte vælger man at knække den nederste del af, inden aspargsen tilberedes og spises.
Den hvide asparges dyrkes modsat den grønne under jorden, hvilket gør, at den intet sollys får, og derfor heller ikke danner klorofyl. Det er derfor, at den beholder sin hvide farve, når den høstes.
Selve smagen på den hvide asparges er mere mild, end hvad man kan opleve, når man spiser den grønne, og så er den også en del mere trævlet i sin konsistens, og det er derfor meget vigtigt, at man skræller den hvide asparges over det hele, inden den kan tilberedes og spises.
Faktisk afhænger valget i høj grad af, hvilken ret du ønsker at lave.
Der findes mange måder at tilberede både den grønne asparges og den hvide asparges, og hver især egner de sig godt til forskellige retter, fordi de både smager og føles forskellige.
Hvis du er i tvivl om, hvilken slags asparges, du skal vælge, så kan du blive klogere herunder - eller du kan vælge at give dig i kast med en eller flere af vores opskrifter, vi har samlet her på siden.
Den hvide asparges er generelt lidt mere krævende, når det kommer til at bruge den i en ret eller som forret. Det er meget vigtigt, at den skrælles hele vejen rundt, da den ellers vil trævle i munden, når den spises.
Den hvide asparges egner sig særligt godt til retter, hvor:
Eftersom den grønne asparges er en anelse hurtigere at tilberede, så egner den sig særligt godt til retter, hvor: