Er du til vikingehistorier, bør du hoppe på færgen til Hjarnø i Horsens Fjord og se et synligt og velbevaret levn fra tiden. For på øen boede de barske vikinger, og i et fredet område i det sydlige hjørne af Hjarnø ligger Kalvestenene, der er 10 skibssætninger fra perioden 850-950.
Skibene er op til otte meter lange og er oprejste kampesten. Tre af gravene er blevet udgravet, og her har man kunnet se, at de afdøde var blevet brændt, før de blev begravet, hvilket var en normal praksis i vikingetiden.
Ganske få meter derfra ligger Danmarks næstmindste kirke. Hjarnø Kirke er formentlig fra begyndelsen af 1400-tallet med kor, skib og våbenhus i gotisk stil. I kirkens skib hænger der et vikingeskib, som reference til de mange fund fra vikingetiden, man har gjort på øen.
Man er velkommen til at kigge ind i kirken. Ønsker man at høre mere om kirken fra en lokal, kan en traktortur fra Hjarnø Traktorture anbefales, hvor der netop også gøres et stop ved kirken undervejs.
Med en guidet traktortur kommer man rundt på øen og hører fortællinger om blandt andet naturen, øens erhverv og sporene efter vikingetiden. Turene starter og slutter på havnen. De enkelte ture og pris kan ses på Hjarnø Traktortures facebookside, booking skal ske på tlf. 93 99 36 86.
Man kan også vælge at gå på opdagelse på egen hånd ved at følge et ganske særligt skattekort, man kan printe på forhånd.
Turen er fem kilometer lang, og undervejs skal man svare på spørgsmål om det, man ser på sin vej. Dele af ruten foregår på strand og gennem græs, så klapvogn, barnevogn eller kørestol er ikke muligt. Ved målstregen venter en speciallavet medalje. Skattekortet kan hentes på kystlandet.dk.
Hjarnø, der ligger i Horsens Fjord – blot 600 meter fra kystlandet – nås via færgeoverfarten fra Snaptun på sydsiden af Horsens Fjord. Det er en kort tur på fem minutter, og der sejles frem og tilbage over 30 gange i døgnet. Se priser, og find tider på Hjarnø Færgefarts hjemmeside (link fjernet).
Om sommeren kan man også tage Cykelfærgen fra Alrø, som man kører til over en dæmning fra nordsiden af fjorden – og det smarte er, at den billet også inkluderer en tur med Hjarnøfærgen fra Hjarnø til Snaptun. På kystlandet.dk kan man booke sine færgebilletter.
Bliver du og overnatter, er det muligt at gøre det på en billig måde i campingvogn, telt eller hytte hos Hjarnø Camping.
Helt gratis for alle er det at slå sit eget telt op på Hjarnø Teltplads, der ligger tæt på havnen. Det er en stor åben græsmark tæt på Hjarnø Odde, der har en fin stand. Faciliteterne er begrænsede, toilet og vand kan dog findes i nærheden ved havnen, som ligger 300 meter væk.
Der produceres masser af friske ø-grøntsager, som man har mulighed for at købe eller bestille hjem til campingpladsen, sommerhuset, eller hvor man nu opholder sig.
Hjarnøkassen er en familiedrevet virksomhed, som producerer et væld af grøntsager, og de laver kasser, der indeholder en god blanding af grønt i sæson. Foruden Hjarnøkassens egne grøntsager kan kassen også indeholde friske, nyopgravede kartofler fra Hjarnø Kartofler. En Hjarnøkasse bestilles på hjarnøkassen.dk (link fjernet).
Midt på Hovedvejen på Hjarnø hos Hjarnø Minigolf har Hjarnøkassen en vejbod med et udvalg af grøntsager, så man ikke behøver at købe en stor kasse. På adressen er det også muligt at finde indehaverne til en snak om produktionen af de lokale grøntsager. Og mens man alligevel er der, kan man jo lige så godt også tage sig et slag minigolf.
Kilde: Destination Kystlandet