Jeg ved ikke, om du kan hjælpe med dette spørgsmål, men nu prøver jeg.
Min søn på 19 år mødte en pige til en musikfestival i sommer, og de havde en ”sommerflirt” en uges tid. Herefter skiltes de, da hun bor i Sønderjylland, og han i København.
For en måned siden fik han pludselig en besked fra hende om, at hun var blevet gravid og ville beholde barnet. Min søn var meget chokeret, for han havde beskyttet sig (påstår han i hvert fald), og han er slet ikke klar til at blive far.
Han skal begyndte på en længerevarende uddannelse til sommer, så de næste fem år vil han være på SU. Han er derfor usikker på, hvordan han skal kunne betale børnepenge til barnet.
Kan han låne af staten? Og hvad er i det hele taget hans rettigheder i sådan en situation? Har han ret til samkvem, fra barnet er baby?
Det bliver noget rod, fordi han bor så langt væk, men omvendt må han jo ”tage det som en mand” og gøre sin pligt. Og som forældre ved min mand og jeg jo godt, at når først barnet er kommet, elsker man det og vil gerne se det.
Jeg håber, at du kan gøre os klogere.
Farmor
Nogen gange tager livet en drejning, som man ikke lige havde forventet.
Din søns pludselige udsigt til at blive far i en ung alder er sådan en – i øvrigt temmelig klassisk – drejning. Jeg får lyst til at ønske til lykke, for jeg er helt enig med dig i, at når først barnet kommer, så kan man nærmest ikke forestille sig det liv, man ellers havde planlagt. Men selvfølgelig er det ikke uden komplikationer.
Jeg går ud fra, at din søn har en aftale med moren om, at de lige skal have fastslået faderskabet, så snart barnet er født, så der ikke er tvivl om den sag. Først da er din søn bidragspligtig.
Hvis han holder fast i planen om at studere de næste fem år, vil hans indtægt være så lav, at han kun skal betale normalbidraget på 1.548 kr. om måneden.
Han kan ikke låne pengene af staten. Barnets mor kan søge Udbetaling Danmark om, at de udlægger bidraget for din søn, og i så fald vil de opkræve beløbet hos ham.
Hvis han ikke betaler til tiden, vil han blive pålagt et gebyr på 250 kr., og det beløb, han skylder, vil blive sendt til opkrævning hos Gældsstyrelsen. Alt i alt en rigtig dyr og dårlig løsning.
En anden mulighed er jo, at han parkerer sine uddannelsesplaner lidt og finder et arbejde, så han både har tid og økonomisk overskud til sine nye, uforudsete forpligtelser. Alternativt kan han arbejde ved siden af studierne, så han i det mindste har råd til bidraget.
Det lyder heldigvis, som om din søn gerne vil kende sit barn, men hans rettigheder i forhold til samvær er begrænsede. Til gengæld har børn i Danmark ret til at kende begge deres forældre, og det giver ham jo en mulighed for at være med.
Mens barnet er helt lille, vil der kun kunne aftales få timers samvær om ugen, som af hensyn til barnet helst skal foregå i barnets hjem. Samværet kan øges efterhånden, som barnet bliver ældre, og når det nærmer sig sin 1-års fødselsdag, kan I begynde at tale om overnatning, hvis det hele fungerer betryggende.
Det vil være en rigtig god idé, at han får talt hele situationen grundigt igennem med moren, så de har en plan for, hvordan de vil sikre barnets relation til dem begge – og forhåbentlig også til jer.
De bedste hilsner Bettina
Har du brug for hjælp til at løse et problem indenfor socialområdet? Bettina Post har været socialrådgiver i 36 år og er klar til at svare på spørgsmål. Skriv på mail til bettina@familiejournal.dk
Kan min far komme på min lejekontrakt?
Kan jeg tvinges til raskmelding?
Min søn er negativ
Hvem skal betale brillerne?
Udlejer tog mit indskud
Fem tip til at få den rette sagsbehandling
Kan jeg blive i min lejebolig?
Må min venindens børn bo hos mig?