Sandkage med blommekompot
Ingredienser til sandkage med blommekompot
(Ca. 12 stk.)
Sandkage:
1 vaniljestang
250 g sukker
250 g blødt smør
4 æg
250 g hvedemel
½ tsk. bagepulver
Blommekompot:
1 kg modne blommer
1 tom vaniljestang
Evt. 1 stjerneanis el. 1 kanelstang
50-100 g sukker
Alternativ til sandkage med blommekompot: Vagns appelsinkage
Fremgangsmåde til sandkage med blommekompot
Sandkage:
Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Gem vaniljestangen til blommekompotten.
Rør vanilje og sukker let og luftigt med smørret.
Rør æggene i et ad gangen.
Bland mel og bagepulver og vend i smørret.
Kom dejen i en smurt brødform på 1½ l, stil kagen i en kold ovn og tænd på 170°.
Prik i kagen efter 1 time. Hvis der hænger dej ved, skal kagen bage længere.
Lad sandkagen køle af i formen. Tag den forsigtigt ud og skær den i skiver ved servering.
Blommekompot:
Skyl blommerne, halvér dem og fjern stenene. Kom blommerne i en gryde med en lille smule vand i bunden og tilsæt vaniljestang og evt. stjerneanis og/eller kanelstang.
Kog blommerne langsomt op og rør ofte, til de begynder at frigive saft. Kog, til blommerne er møre og saftige, men ikke helt udkogte. Smag kompotten til med sukker. Mængden afhænger af, hvor søde blommerne er i forvejen.
De må gerne bevare noget syrlighed, da de skal serveres til den søde kage. Lad kompotten køle af og servér til sandkage, i lagkage, i pandekager, trifli eller til is. Kompotten kan også serveres som en enkel dessert, bare med fløde eller flødeskum.