Opskrifter

Hjemmebagte lækkerier uden sukker

Søndag, 26. april 2020Af Line Holt Nielsen. Foto: Carina KrügerFoto: Carina Krüger
Her får du tre opskrifter på lækkerier uden tilsat raffineret sukker. Så kan du med god samvittighed spise et ekstra stykke.
Hjemmebagte lækkerier uden sukker

Bønnebrownie

(12 personer)

  • 75 g smør
  • 200 g friske dadler uden sten
  • 1 dåse sorte bønner
  • 100 g mandelmel
  • 3 spsk. rent kakaopulver
  • 2 cl friskbrygget espresso eller stærk kaffe
  • 4 æg
  • 1 dl valnøddekerner
  • 50 g mørk chokolade

Se også: Brownie-muffins med valnødder

Fremgangsmåde:

Tænd ovnen på 175°. Smelt smør, og kør det i en foodprocessor

med dadler, afdryppede bønner, mandelmel, kakaopulver og espresso til en ensartet masse. Pisk æg let, og vend dem i. Hak nødder og chokolade groft, og rør dem i dejen. Hæld dejen i en smurt bradepande, cirka 20 x 25 cm. Bag kagen i 15-20 minutter. Den må gerne være svampet. Lad gerne din bønnebrownie sætte sig natten over, og servér den f.eks. med lidt cremefraiche.

Prøv også: Brownie med citron

Banan-blåbærmuffins

(12 stk.)

  • 2 godt modne bananer
  • ½ dl mælk
  • 2½ dl havregryn
  • 1 dl kokosmel
  • 2 tsk. bagepulver
  • 125 g blåbær, gerne direkte fra frost
  • 3 æg

Se også: Blåbærmuffins

Fremgangsmåde:

Tænd ovnen på 175° varmluft. Mos bananerne. Bland dem med mælk, havregryn, kokosmel, bagepulver og blåbær. Pisk æg let, og vend dem i. Fordel dejen i muffinforme, så de er cirka 2⁄3 fyldt op. Bag dine bananmuffins i cirka 25 minutter, til overfladen er gylden, men konsistensen stadig svampet. Lad dem afkøle på en rist, og opbevar dem i en lufttæt beholder. De lækre muffins er fryseegnede.

Prøv også: Muffins med bær

Hjemmelavede sukkerfri træstammer

(4 stk.)

Marcipan:

  • 150 g mandler
  • 120 g friske dadler uden sten

Trøffelfyld:

  • 100 g hasselnøddekerner
  • 150 g friske dadler uden sten
  • ½ dl rent kakaopulver
  • 1 cl rom

Se også: Træstammer med jordbærmarcipan

Fremgangsmåde:

Smut mandlerne. Tør dem i et rent viskestykke, og rist dem på en varm, tør pande i et par minutter. Kør mandler og dadler i en foodprocessor, eller blend dem i en blender til en jævn marcipanmasse. Pak massen ind i husholdningsfilm, og lad den hvile køligt i mindst 15 minutter. Rist hasselnødderne på en varm, tør pande, til hinderne løsner sig. Gnub dem af i et rent viskestykke. Tag lidt af nødderne fra til pynt. Kør resten med dadler og kakaopulver i en foodprocessor, eller blend dem i en blender til en jævn trøffelmasse. Smag til med rom. Tryk marcipanmassen ud i en aflang firkant, cirka ½ cm høj. Læg trøffelfyldet i en stribe på midten, og rul marcipan omkring. Læg rullen køligt i 15 minutter eller længere. Skær rullen ud i 4 træstammer, og dyp enderne i hakkede hasselnødder. Opbevar dem køligt, indtil de skal spises.

Prøv også: Træstammer