3 lækre desserter med frugt
Apfelstrudel med calvadosrosiner
(12 personer)
- 1 æg
- 50 g smør
- ¾ dl vand
- ½ tsk. Eddike
- ½ tsk. Salt
- 175 g hvedemel
Æblefyld:
- 4 cl calvados eller portvin
- 1 dl rosiner
- 40 g mandler
- 1 tsk. stødt kanel
- 1 usprøjtet citron
- 40 g sukker
- 4 æbler (ca. 400 g kød)
- 3 spsk. rasp
- 40 g smør
Til servering:
- Cremefraiche eller flødeskum
Se også: Æblestrudel
Fremgangsmåde:
Slå ægget ud. Pisk det let, rør smeltet smør i, og gem halvdelen til pensling. Pisk den anden halvdel med vand, eddike og salt. Rør mel i, og ælt dejen smidig. Form den til en kugle, pak den ind i husholdningsfilm, og lad den hvile køligt i ca. 20 minutter. Rul og stræk dejen meget tyndt ud i et rektangel på et meldrysset klæde.
Æblefyld: Hæld calvados over rosinerne, og lad dem trække i mindst en halv time, gerne natten over. Smut og hak mandler. Rør dem med kanel, citronskal, sukker og opblødte rosiner. Skær æbler i smalle både, og vend dem i. Brun raspen i smør på en pande, og pensl dejen med blandingen. Fordel æblefyldet langs den ene langside, men hold ca. 5 cm fri i top og bund. Vip enderne ind over fyldet. Brug klædet til at rulle dejen sammen som en roulade. Flyt den over på en bageplade med bagepapir, og læg den i en U-form, så den kan være der. Pensl med æggeblandingen, som du satte til side. Bag kagen midt i ovnen ved 180° i 30-40 minutter, til den er sprød og gylden. Spis den lun med flødeskum eller cremefraiche.
Tip: Brug efterårets frugter til hjemmelavede lækkerier.
Se også: Æbler i papillotte
Hjemmelavede blommer i madeira
(12 stk.)
- 6 blommer svarende til ca. 350 g kød
- 125 g sukker + 1½ tsk.
- 1 tsk. Vaniljesukker
- ½ dl vand
- 1 tsk. Melatin
- ½ dl madeira
Overtræk:
- 400 g marcipan
- Lidt flormelis til udrulning
- 500 g mørk chokolade
Se også: Tærte med blommer i madeira
Fremgangsmåde:
Skræl blommerne, og skær dem i tern. Bring blommekød, sukker, vaniljesukker og vand i kog i en lille gryde. Lad blandingen simre i 8-10 minutter, til blommerne er møre. Blend marmeladen med en stavblender. Tilsæt melatin og 1½ tsk. sukker. Kog videre ved svag varme i 20-25 minutter, til konsistensen er som gelé. Tilsæt madeira, og smag marmeladen til. Hæld den på et skoldet, evt. atamon-skyllet, glas, og lad den køle helt af.
Overtræk: Del marcipanen i 2, og rul hvert stykke ud i en firkant på ca. 24 x 24 cm på et bord drysset med flormelis. Smør et tyndt lag blommemarmelade på den ene firkant. Læg den anden firkant over, og brug et cognacglas eller et æggebæger, der er ca. 5 cm i diameteren til at trykke 12 cirkler ud. Læg dem køligt, imens du smelter chokoladen over vandbad eller tempererer den, og overtræk marcipanstykkerne.
Se også: Jordbær-rabarbertærte
Pæretærte med After Eight
(8 personer)
- 150 g smør + lidt til formen
- 285 g hvedemel
- 125 g sukker
- 1 nip salt
- 1 æg
- 1 spsk. vand
Fyld og drys:
- 4 pærer
- 14 After Eight-chokolader
- 1½ spsk. perlesukker
Servering:
- Cremefraiche 38 %
Se også: Pæretærte med mandellåg
Fremgangsmåde:
Skær smør i mindre stykker, og hak dem ind i melet. Rør sukker og salt i, og saml hurtigt massen med æg og vand. Del dejen i 2 kugler, pak dem ind i husholdningsfilm, og lad dem hvile køligt i 30 minutter. Rul den ene kugle ud, og tryk den i en smurt springform (Ø ca. 20 cm). Forbag bunden i 7 minutter ved 200°.
Fyld og drys: Skræl pærerne, halvér dem på langs, og fjern kernehusene. Fordel After Eight-chokoladerne på den forbagte tærtebund. Læg pærerne ovenpå med den buede side opad. Udrul den anden kugle dej, og læg den over fyldet. Pensl med lidt vand, og strø sukker over. Bag tærten i 30-35 minutter ved 180°. Spis kagen lun eller kold, og servér med cremefraiche.
Se også: Pæretærte