Opskrifter

Hjemmebag: 3 slags brød, du nemt kan bage

Søndag, 11. oktober 2020Af Ingrid Schilde. Foto: Marte AubertFoto: Marte Aubert
Hjemmebag er noget af det bedste - især på de kolde efterårsdage. Her får du tre forskellige opskrifter på brød, som smager skønt.
Hjemmebag: 3 slags brød, du nemt kan bage

Italiensk oliven-mozzarellabrød

(2 brød)

  • 5 dl vand
  • 50 g gær
  • 2 tsk. Salt
  • 2 æg
  • 1 dl olivenolie
  • Ca. 1200 g hvedemel

Fyld:

  • 2 dl oliven
  • 2 kugler frisk mozzarella
  • 2 kviste frisk timian
  • Groft salt

Se også: Italiensk brød med kerner

Fremgangsmåde:

Varm vandet op, til det er håndvarmt, og rør gæren ud i det. Hæld salt, æg og olie i. Rør melet i lidt ad gangen, og ælt, til dejen er fast. Hvis dejen bliver for tør, så tilsæt lidt ekstra olie. Lad den hæve tildækket i ca. 1 time, til den er hævet til dobbelt størrelse. Varm imens ovnen op til 220°. Drys mel på køkkenbordet, og hæld dejen ud. Del dejen i 2 store boller, og tryk dem flade. Fordel oliven, stykker af mozzarella, timian og salt på dem, og form hver dejklump til et brød. Lad dem efterhæve tildækket i 30 minutter, og bag brødene nederst i ovnen i 40-50 minutter. De er færdige, når de er gyldne og lyder hule, når du banker på dem. Lad dem køle af på en rist.

Prøv også: Kurvebrød med frø

Ciabattaboller

(6-8 stk.)

  • 5 dl vand
  • 600 g hvedemel
  • 3 tsk. Tørgær
  • 1 tsk. Salt
  • 1 tsk. Sukker
  • 2-4 spsk. olivenolie

Se også: Godmorgenbrød

Fremgangsmåde:

Varm vandet op, så det er netop håndvarmt. Bland vand, mel, gær, salt og sukker sammen, og rør godt rundt. Skub dejen fra siden af skålen og ind mod midten, så den bliver luftig. Ælt på denne måde i ca. 5 minutter. Form dejen til en kugle, og fordel olien på dejens overflade. Lad den hæve tildækket ca. 60 minutter. Varm imens ovnen op til 210°. Drys godt med mel på køkkenbordet, hæld dejen ud på bordet, og form den til en pølse. Skær den i 6-8 stykker, og form bollerne, så de er glatte på overfladen. Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir, og drys dem med lidt mel. Bag bollerne midt i ovnen i 15-17 minutter, til de er gyldne og lyder hule, når du banker på dem. Lad dem køle af på en rist.

Prøv også: Gulerodsciabatta

Grydebrød med solsikkefrø

(1 brød)

  • 500 g hvedemel
  • 2 tsk. Salt
  • ½ dl solsikkefrø
  • ½ tsk. Tørgær
  • 4½ dl vand

Se også: Grydebrød med sprød skorpe

Fremgangsmåde:

Bland mel, salt, solsikkefrø og tørgær sammen. Tilsæt lunt vand, og rør det hele sammen til en klistret, men fast dej. Stil dejen tildækket til hævning i 12-15 timer. Drys køkkenbordet med mel, og hæld dejen ud på bordet. Ælt dejen ved at folde den fra ydersiderne ind mod midten i ca. 5 minutter. Tilsæt mere mel, hvis dejen er for klistret. Rul dejen til en kugle, læg den på en meldrysset bageplade, og lad brødet efterhæve i 1-2 timer.

Varm imens en støbejernsgryde op i ovnen i 30 minutter ved 250°. Når gryden er varm, tager du den ud, dækker grydens bund med mel, og lægger dejen over i gryden. Drys mel på dejen, sæt låget på gryden, og bag brødet i 30 minutter. Skru derefter ovnens temperatur ned til 210°, og tag låget af gryden. Bag videre i 20 minutter, til brødet er gyldent. Lad det køle af på en rist.

Prøv også: Grydebrød med kerner