Æbletærte med tranebær og stjernelåg
Æbletærte med tranebær og stjernelåg
6 personer
Mørdej:
- 100 g blødt smør
- 60 g flormelis
- ½ tsk. vaniljepulver
- ½ usprøjtet appelsin
- 1 knsp. salt
- 1 æg
- 25 g mandelmel
- 180 g hvedemel
- Mælk og sukker til pensling
- 1 tærteform, 20 cm i diameter
- Stjerneudstikkere
Æblefyld:
- 4 æbler (250 g i skrællet og udskåret vægt)
- 150 g friske tranebær
- 100 g sukker
- 1 spsk. citronsaft
- 1½ spsk. hvedemel
- 1 tsk. kanel
- ½ tsk. stødt ingefær
- 15 g smør
Fremgangsmåde:
Mørdej: Rør smør sammen med flormelis, vaniljepulver, fintrevet appelsinskal og salt. Rør æg i og herefter de 2 slags mel. Saml dejen med hænderne uden at ælte for meget. Form dejen til en kugle, og læg den i køleskabet i 1 time.
Rul ⅔ af dejen tyndt ud med en kagerulle på et meldrysset bord. Beklæd en lille smurt tærteform med dejen, og skær overskydende dej væk fra kanten med en kniv. Sæt tærteformen og den sidste ⅓ af dejen på køl igen.
Æblefyld: Skræl æblerne, og skær dem i grove tern. Bland æbler, tranebær, sukker, citronsaft, mel, kanel og ingefær i en skål. Fordel æblefyldet oven på mørdejsbunden. Skær smør i små tern, og fordel dem over æblefyldet. Stil tærten på køl.
Tænd ovnen på 190°. Rul den sidste ⅓ dej tyndt ud med kagerullen på et meldrysset bord. Stik den ud i stjerner. Læg dem oven på tærten som et låg. Pensl med mælk, og drys med sukker. Bag tærten i ovnen i ca. 40 minutter, til den er gyldenbrun. Servér gerne tærten lun, evt. med vaniljeis eller flødeskum til.