Hjemmelavet brød til fastfood
Pølsebrød
12 stk.
- 1½ dl vand
- 1 dl mælk
- 15 g gær
- 2 spsk. sukker
- 1 tsk. salt
- 85 g grahamsmel
- 350 g hvedemel
- 40 g blødt smør
Fremgangsmåde:
Lun vand og mælk, og hæld det i en skål, når det er lillefingervarmt. Smuldr gæren i væsken, og tilsæt sukker, salt, grahamsmel og halvdelen af hvedemelet. Ælt dejen godt sammen. Rør det bløde smør i lidt ad gangen. Ælt resten af hvedemelet i lidt efter lidt, til dejen er glat og smidig. Lad den hæve tildækket i 1 time.
Ælt dejen kort igennem på et meldrysset bord, og del den i 12 lige store stykker. Form hvert stykke til en tyk pølse, og læg dem på en bageplade med bagepapir, så de ligger med ca. 2 cm’s mellemrum. Lad brødene hæve i 30 minutter under et fugtigt viskestykke. Tryk forsigtigt brødene lidt flade ved at lægge en bageplade eller et skærebræt oven på viskestykket og presse let. Fjern presset, tænd ovnen på 200°, og lad brødene efterhæve i 20 minutter, imens ovnen varmer op. Bag pølsebrødene gyldne i ca. 15 minutter.
Pitabrød
6 stk.
- 25 g gær
- 2½ dl lunken vand
- 3 dl durummel
- 2½ dl hvedemel
- 1 tsk. salt
Fremgangsmåde:
Opløs gæren i vandet. Tilsæt durummel og 1 dl hvedemel, og ælt dejen i 5 minutter (gerne på røremaskine). Rør salt og dernæst resten af hvedemelet i lidt ad gangen, indtil dejen slipper skålens kanter. Dejen skal være fugtig, så er det lettere at få flade, hule brød. Ælt i yderligere 5 minutter. Sæt dejen til hævning et lunt sted i 1 time.
Tænd ovnen på 250°. Lad en bageplade stå inde i ovnen i mindst en halv time, imens ovnen varmer op. Har du bagestål eller en bagesten, der kan tåle høje temperaturer, så brug den. Det er den varme flade, som får brødene til at blive flotte hule. Del dejen i 6 stykker, og form dem til runde boller. Rul bollerne flade med en kagerulle eller med håndfladen ved at trykke fra midt på bollen ud imod kanten og hele tiden skifte det sted på bollen, du ruller. De skal være ca. ½ cm tykke.
Lad dem efterhæve i 10-15 minutter, og tryk dem lidt flade igen. Vip brødene over på den varme plade, og nyd synet igennem ovnens vindue, når de efter et par minutter hæver kraftigt op. Bag i ca. 4 minutter, vend pitabrødene om, og bag dem færdige i 4-5 minutter ved 225°. Servér pitabrødene lune.
Glutenfri majspandekager
6 stk.
- 4 æg
- 3 dl mælk
- 2½ dl majsmel
- ½ tsk. stødt kardemomme
- 1 knsp. salt
- Smør eller smagsneutral olie til bagning
Fremgangsmåde:
Pisk æg og mælk i en skål. Bland majsmel, kardemomme og salt i en anden skål, og si det i æggeblandingen. Pisk dejen, så den er fri for klumper, og lad den sætte sig i køleskabet 15 minutter. Pisk kort dejen igennem, og justér evt. konsistensen med mere mælk eller mel. Den skal føles som en lidt tynd almindelig pandekage-dej.
Bag pandekager i lidt smør eller olie på en pande ved middelhøj varme, indtil al dejen er brugt. Majsmel har tendens til at synke til bunds i dejen, så rør den kort igennem, inden du tager dej op til en ny pandekage.
Fyld f.eks. pandekagerne med kødsauce, laks og flødeost eller friske frugter og cremefraiche.