Skavankerne hober sig op

Tirsdag, 26. december 2023
Lotte Bang
Foto: Martin Silz
En 81-årig kvinde har altid været sund og rask, men er begyndt at mangle appetit og livslyst. Hun spørger, om det bare er alderen, eller om hun bør gå til lægen.
Skavankerne hober sig op

 

Jeg er en 81-årig kvinde, som altid har været sund og rask. Det har ændret sig i den seneste tid, da jeg har fået det tiltagende værre med sure opstød, luft i maven, manglende appetit og let kvalme samt smerter i kæben, der stråler op mod ørerne.

For nogle dage siden fik jeg også tynd mave, og siden har jeg været træt og mat. Jeg har ikke haft alarmerende vægttab.

Jeg har aldrig været overvægtig, nærmest det modsatte. Jeg får blodfortyndende og blodtrykssænkende medicin, men jeg har svært ved at sluge pillerne. Det er, som om der sidder noget i vejen.

Min alder taget i betragtning kan man nok ikke undgå lidt skavanker henad vejen, men manglen på appetit og livslyst bekymrer mig lidt.

Mvh. Marie

 

Med alderen følger ganske rigtigt helbredsmæssige skavanker af større eller mindre betydning, men dine symptomer har karakter af lidt mere. Selv om man er fyldt 81 år, skal man stadig passe på sig selv, så jeg synes, at det lyder, som om et lægebesøg er på sin plads.

En tynd og løs mave kan være tegn på en maveinfektion, hvilket medfører træthed, selv efter symptomerne er forsvundet. I sig selv kræver det ikke et lægebesøg, men sammenholdt med kvalme, manglende appetit, sure opstød, luft i maven og nu også en form for synkebesvær, så tyder det på, at andet er galt i dit mavetarm-system.

Du har ikke tabt dig, og det er et godt tegn, men det varer jo ikke længe, før dette sker grundet manglende appetit.

Umiddelbart tænker jeg, symptomerne kan skyldes et mavesår eller måske spiserørsbrok, og det er forholdsvis fredelige lidelser, som der kan gøres noget ved. Men kæbesmerterne kan jeg ikke rigtig få til at passe med resten.

Jeg vil altså anbefale et snarligt besøg hos lægen til afklaring af dit helbred.

Kærlig hilsen Lotte

Familielægen

Lotte Bang er Familie Journalens faste læge, og du kan konsultere hende om alt inden for sundhed, helbred og sygdom.

Send en e-mail til Lotte på: konsultation@familiejournal.dk