Kan hårtab være farligt - og kan det forhindres?

Fredag, 4. oktober 2024
Lotte Bang
Illustration: Martin Silz
Min kæreste er 27 og har altid haft meget kraftigt hår, men nu er det begyndt at blive tyndt. Det er han både bekymret over og ked af. Kan der være noget galt?
hårtab
Er hårtab farligt? Læs lægens svar her.

Kære Lotte

Er hårtab farligt?

Min kæreste og jeg er begge 27 år og har nu kendt hinanden i fem år.

Jeg skriver til dig, fordi min kæreste er begyndt at blive tyndhåret, og det er han både bekymret over og ked af.

Han har altid haft et meget kraftigt hår, og både hans far og farfar har stadig masser af hår. Derfor har vi altid joket med, at han skulle huske at sætte penge til side til frisørregninger i sin pensionsopsparing.

Kan der være noget galt med ham, siden han som den eneste i familien er ved at blive tyndhåret? Og kan der eventuelt gøres noget?

Selv synes jeg, at skaldede mænd er ret sexede, men på det punkt er vi desværre ikke enige. I så fald havde det været nemmere.

T.

Familielægen

Lotte Bang er Familie Journalens faste læge, og du kan konsultere hende om alt inden for sundhed, helbred og sygdom.

Send en e-mail til Lotte på: konsultation@familiejournal.dk

Kære T.

Mange mænd i Skandinavien har tendens til at tabe håret. Hos ca. fem procent begynder hårtabet faktisk allerede før 20-års-alderen.

Hårtabet begynder ofte ved tindingerne og fortsætter senere hen over issen. I vores del af verden regnes det for fuldstændig normalt, at mænd taber håret, og det skyldes ofte en arvelig bestemt følsomhed over for mandlige kønshormoner.

Nogle sygdomme kan dog også være årsag til hårtab, og derfor synes jeg lige, din kæreste skal snakke med sin læge med henblik på vurdering af en eventuel årsag. Der kan eventuelt behandles med medicin mod hårtabet, og også det kan din kæreste snakke med sin læge om.

Ingen medikamenter kan etablere ny hårvækst, men behandling vil kunne forsinke hårtabet og måske også øge hårvæksten. Dog er der kun effekt, så længe behandlingen gives, så den kan jo ende med at blive noget langvarig.

Desuden kan der være en del bivirkninger ved medicinen, som det er vigtigt at kende til, før din kæreste eventuelt begynder på den.

Kærlig hilsen Lotte