Opskrifter

Langtidshævede belgiske vafler til brunch

Søndag, 19. december 2010Opdateret 12. martsOpskrift: Kristina Marckmann
Kan sættes over aftenen inden så de er klar næste morgen. Server med frisk frugt eller prøv den canadiske udgave med bacon.
6 t og 30 min
8 personer
Ingredienser til belgiske vafler
15g gær
1 dl mælk (gerne kærnemælk)
240 g mel
1 æg
20 g brun farin
1 tsk. salt
2 tsk. vaniljeekstrakt eller vaniljepasta (vaniljeekstrakt er uden korn)
120 g blødt smør
100 g perlesukker

Belgiske vafler er højere, har mere smag, og er ekstra luftige. De kan serveres til brunch med frisk frugt eller senere på dagen med f.eks. banan og Nutella eller chokolade.

Hemmeligheden er at de hæver med gær. De smager bedre og er mere luftige end når man bruger bagepulver. Vi bruger to typer sukker for at give smag fra brun farin og det sprøde fra perlesukker som smelter. Dejen skal hæve 6 timer, men du kan sætte dem over aftenen inden.

Fremgangsmåde til belgiske vafler

Rør gæren ud i mælken og pisk ægget og lidt af melet i. Drys resten af melet over og lad det stå tildækket i 1 time.

Rør brun farin, salt og vanilje i dejen og tilsæt smørret lidt efter lidt, mens der røres med en håndmikser. Drys dejen med lidt mel, dæk den til og lad den hæve på køkkenbordet i 4 timer. Vælger du at lave dem aftenen inden så sæt dejen på køl.

Slå dejen ned og stil den på køl i 1/2 - 1 time.

Del dejen i 10 stykker og ælt 10 g perlesukker i hver. Lad dejstykkerne hæve i 1 time og steg de i et vaffeljern i 4 min. Så får du gyldne og sprøde vafler. Husk at de belgiske vafler er højere så de skal have lidt længere tid end de normale og muligvis lavere varme.

Steg vafler på grillpande

Du kan godt lave vafler uden et vaffeljern. Tag grillpanden frem og giv den en smule smagsneutral olie. Steg vaflen et par minutter på hver side indtil den er sprød og har fået farve. Tag vaflen op, tilsæt lidt olie og steg den anden side. Så får du nogle fine vafler.

Hvad serveres til belgiske vafler?

Tilbehøret kan helt simpelt være flødeskum eller is og syltetøj. Du kan erstatte syltetøj med frisk frugt som jordbær og blåbær med is. Eller servere de belgiske vafler med banan og Nutella. Du kan også tænke canadisk og servere med stegt bacon og ahornsirup.