Rullepølse og sprød svær
Opskrift på rullepølse med sprød svær
(Ca. 1¼ kg færdig rullepølse)
1 svineslag på 1½ kg
Saltblanding pr. kg kød
2 spsk. salt
1 spsk. sukker
Krydderblanding
4 blade husblas
1 revet løg
1½ tsk. peber
2 tsk. timian
1 tsk. stødt allehånde
Fremgangsmåde til rullepølse
Skær sværen af slaget. Skær den tykke sene på slaget væk og bank slaget, så det bliver ensartet tykt. Skær det til i en firkant. Hvis der er huller, lægges det afskårne i hullerne.
Bland salt og sukker, gnid det på kødet og stil det tildækket eller i plastpose i køleskab 12-16 timer.
TIP
Pølsen kan fryses i halve eller kvarte stykker. Den sky, der samler sig i kogeposen under afkølingen, smager dejligt oven på rullepølsen.
Klip husblassen i mindre stykker, den skal ikke udblødes. Bland den med krydderier og løg og fordel det på slagets kødside. Rul pølsen fast sammen og hold den sammen med kødnåle. Sy pølsen sammen med bomuldssnor og snør den fast, så der er ca. 2 cm mellem hver snoning. Læg pølsen i en kogepose, luk den og skær et lille hul i øverste hjørne. Læg pølsen i en gryde og hæld vand ved, så den næsten er dækket, det øverste posehjørne skal stikke op over vandet. Kog pølsen 1½ time ved svag varme og under låg. Tag pølsen op og lad den køle ½ time, inden den lægges i pres, pølsen skal blive i posen. Læg den i pres i en rullepølsepresse eller i f.eks. en sandkageform med en anden form ovenpå med noget tungt i. Sæt det hele i køleskab, og når pølsen er kold, øges presset lidt, så holder den bedre sammen.
Sprød svær
Sværen fra slaget har kun et tyndt lag spæk og er perfekt til sprød flæskesvær.
Skær sværen i strimler og giv dem et opkog. Hæld sværene i en sigte og køl dem af, inden de fryses ned i plastpose. Dagen før, eller den dag sværene skal spises, skal de tøs op, blandes med salt og bredes ud i en bradepande. Sæt den i ovnen ved 225° på midterrillen ca. 25 min., til sværene er sprøde. Vend rundt i dem nogle gange og lad dem dryppe af på køkkenrulle.
Madopskrift: Anne Skovgaard-Petersen
Find en masse klassiske juleretter her...
Find flere opskrifter her...
Peberpostej med peber-tomatsalsa
Anderillettes
Kalvefrikasse
VIDEO: Helle Brønnum Carlsen laver sprøde flæskesvær med guacamoledip.