VALNØDDEBRØD
20 g gær
3½ dl vand
2 spsk. valnøddeolie
325 g hvedemel
175 g fuldkornshvedemel
10 g salt
100 g hakkede valnødder
100 g surdej
Udrør gæren i vandet. Tilsæt olie, salt, nødder og surdej og til sidst de to slags mel. Ælt godt på maskine. Lad dejen hæve koldt natten over. Formes til et eller to brød og efterhæver under fugtigt klæde til dobbelt størrelse. Bages ved 225° i 20-30 min.
SURDEJ
En surdej laver du én gang for alle og gemmer fra gang til gang.
1 dl vand
1 dl gammeldags kærnemælk
1 dl grahamsmel el. groft fuldkorns hvedemel
1 g gær
Røres sammen, står 1 døgn i stuetemperatur og sættes så på køl et par dage. Kan godt bruges efter 1 døgn, men er absolut bedst, hvis den står på køl først. Når den er brugt i en dej, tages en portion fra dejen, kommes i glas med låg, drysses med 1 spsk. salt og opbevares i køleskabet.
Bageopskrift: Helle Brønnum Carlsen
Flere gode brød...
Rustikke baguetter
Speltboller med valnødder
Ølandsbrød