Opskrifter
Fastelavnsboller med vaniljecreme og svesker
Fredag, 10. februar 2023Opdateret I gårAf Gitte Heidi Rasmussen. Foto: Betina Hastoft.
”Fastelavn er mit navn, boller vil jeg have…”. Og det skal du få! Med én basisdej kan du bage forskellige slags fastelavnsboller med lige det fyld, du foretrækker.

1 t og 30 min
12
Basisdej til fastelavnsboller
25 g gær
2 dl minimælk
1 tsk. salt
50 g sukker
1 æg
75 g smør
400 g hvedemel
Vaniljecreme og fyld
1 æg
2 spsk. sukker
1 spsk. hvedemel
1 tsk. vaniljesukker
2½ dl minimælk
12 svesker uden sten
Til servering
200 g flormelis
1 spsk. rent kakaopulver
Vand
Fremgangsmåde
- Basisdej Rør smuldret gær ud i lunet mælk i en skål.
- Tilsæt salt, sukker og æg, og rør det godt sammen med en elpisker i en skål.
- Smuldr smørret i halvdelen af melet i en anden skål, og rør det i gærblandingen.
- Tilsæt resten af melet lidt ad gangen, og ælt dejen grundigt igennem, til den er blød og smidig, men stadig lidt klistret.
- Lad dejen hæve tildækket i 45 minutter.
- Vaniljecreme og fyld Pisk æg, sukker, mel og vaniljesukker sammen med en elpisker.
- Bring mælken i kog i en gryde, og hæld den i æggemassen under konstant piskning.
- Hæld det hele tilbage i gryden, og bring cremen i kog under omrøring.
- Kog cremen igennem i et par minutter, og sæt den til afkøling.
- Fastelavnsboller Rul dejen ud på et meldrysset bord til en stor firkant 30 x 40 cm. Skær dejen i 12 kvadrater på 10 x 10 cm.
- Fordel cremen på de 12 kvadrater, og læg en sveske på hver.
- Fold dejhjørnerne ind mod midten, og klem dem godt sammen over fyldet.
- Læg bollerne med sammenføjningen nedad på en bageplade med bagepapir.
- Pensl bollerne med sammenpisket æg, og lad dem efterhæve lunt i 30-45 minutter.
- Bag bollerne i en 200° varm ovn i ca. 15 minutter, til de er gyldne og gennembagte. Afkøl let på en bagerist.
- Servering Rør en glasur af flor-melis, kakao og lidt vand. Pynt fastelavnsbollerne med glasuren, og nyd dem lune og friskbagte.

Dessert & Kage
5 opskrifter på lækre fastelavnsboller

Hjemmebag
Fastelavnsboller med marcipanremonce og chokoladeglasur