Hjemmebag: 3 slags pandekager
Kærnemælkspandekager med lemoncurd
(12 stk.)
- 5 dl sødmælk
- 3 dl kærnemælk
- 4 æg
- 350 g hvedemel
- 2 spsk. sukker
- ½ tsk. salt
- Smør til bagning
- Hasselnøddeflager
Lemoncurd:
- 2 usprøjtede citroner
- 2 æg
- 100 g sukker
- 30 g smør
Prøv også: Pandekager med rabarberkompot og røde bær
Fremgangsmåde:
Pisk de 2 slags mælk med æg. Bland mel, sukker og salt, og rør det i mælkeblandingen, til dejen er glat. Lad den hvile køligt i en halv time. Rør dejen igennem, og justér evt. konsistensen med ekstra mælk eller mel. Varm en pande op, og bag pandekagerne lysebrune i lidt smør, til al dejen er brugt. Servér f.eks. pandekagerne med lemoncurd og et drys hasselnøddeflager.
Lemoncurd: Pres saften af citronerne, og riv skallen af den ene. Pisk citronsaft og -skal sammen med æg og sukker. Varm forsigtigt blandingen op i en gryde under konstant omrøring. Tilsæt smør, og rør i 8-10 minutter, til cremen tykner. Æggemassen skal sætte sig, men må ikke koge og blive til røræg, så temperaturen skal hele tiden være svag eller middel. Hæld den varme lemoncurd på et skoldet glas. Afkøl, og smag til med sukker og citron. Opbevar køligt.
Prøv også: Pandekager: De sunde og de syndige
Crepes suzette med appelsinsauce
(6 personer)
- 120 g smør + lidt til stegning
- 200 g hvedemel
- 125 g sukker
- 1 tsk. vaniljesukker
- 6 æg
- 5 dl mælk
Appelsinsauce:
- 3 usprøjtede appelsiner
- 100 g sukker
- 40 g ristede mandelsplitter
- 50 g smør
Til servering:
- 1 dl Grand Marnier eller Cointreau
- Vaniljeis eller flødeskum
Prøv også: Pandekager med hvidtøl
Fremgangsmåde:
Smelt smør, og lad det afkøle let. Bland mel, sukker og vaniljesukker. Pisk æggene i et ad gangen og dernæst det afkølede smør. Rør mælk i, til dejen er glat, men undgå at overpiske den. Bag gyldenbrune pandekager i lidt smør ved god varme på begge sider, til al dejen er brugt.
Appelsinsauce: Pres alle appelsinerne for saft, og riv skallen af den ene. Smelt sukker til en gylden karamel på en pande. Vend mandelsplitter i, og smelt smør i karamellen. Pisk appelsinsaft og -skal i saucen, og lad det simre et øjeblik. Fold pandekager i kvarter. Vend dem i appelsinsauce på begge sider, og læg 4-6 stk. på panden.
Servering: Hæld likør over pandekagerne, imens de stadig står på blusset, så alkoholen også bliver varm. Flambér dem ved at sætte en tændstik eller en lang lighter til (husk at slukke for emhætten). Vip panden, så spiritusdampene brænder, lad flammerne dø ud, og servér straks sammen med en kugle is eller flødeskum.
Appelsinlikøren kan i denne opskrift erstattes med en anden likør eller en cognac.
Prøv også: Pandekager med banan
Ovnpandekage
(2 personer)
- 3 æg
- 1¼ dl mælk
- 75 g hvedemel
- 1 spsk. sukker
- ½ tsk. vaniljesukker
- 1 knsp. muskatnød
- 1 knsp. salt
- 25 g smør
Servering:
- Flormelis
- Friske bær
Prøv også: 3 slags pandekager med bær
Fremgangsmåde:
Stil en pande, der kan tåle ovnvarme ind i ovnen, og varm op til 200°. Er ovnen allerede varm, så sæt panden derind i 8-10 minutter. Blend æg og mælk i en blender. Tilsæt sukker, vaniljesukker, mel, revet muskatnød og salt, og kør, til konsistensen er jævn. Tag den varme pande ud af ovnen, og læg smør i, så det smelter. Fordel smørret over hele pandens bund og op ad siderne, f.eks. med en varmefast pensel. Hæld dejen i panden, og bag den i ovnen i ca. 20 minutter.
Servering: Sigt flormelis over pandekagen, og servér med bær.
Prøv også: Pandekager i stakkevis