Opskrifter

Smagen af sommer: 3 kager med hyldeblomst

Søndag, 21. juni 2020Af Line Holt Nielsen. Foto: CarinaFoto: Carina
Duften af hyldeblomst emmer af sommer. Her får du tre kageopskrifter med hyldeblomst, der kan nydes på terrassen en sommerdag.
Smagen af sommer: 3 kager med hyldeblomst

Hyldeblomstmuffins med hindbærskum

(10 stk.)

  • 125 g smør
  • 100 g sukker
  • 2 æg
  • 225 g hvedemel
  • 1½ tsk. bagepulver
  • 1½ dl koncentreret hyldeblomstsaft

Hindbærskum:

  • 4 spsk. sukker
  • 300 g hindbær
  • 2 blade husblas
  • 3 dl piskefløde
  • Lemon-hyldeblomstfyld:
  • 125 g lemoncurd
  • 1 spsk. koncentreret hyldeblomstsaft

Prøv også: Emilies hyldeblomst-is

Fremgangsmåde:

Hindbærskum: Bland sukker og hindbær i en lille gryde. Lad det trække i 5 minutter, og varm det op til kogepunktet. Sluk for varmen, og lad gryden stå med låg på i 5 minutter. Mos bærrene. Udblød husblas i koldt vand i 10 minutter, kram fri for overskydende vand, og rør med hindbærrene. Afkøl, og pisk kort massen. Pisk fløden til skum, og vend den lidt ad gangen i bærblandingen. Fyld skummet i en sprøjtepose med tylle, og læg på køl mindst 1 time.

Pisk stuetempereret smør og sukker let og luftigt. Pisk æggene i 1 ad gangen. Bland hvedemel og bagepulver. Rør 2⁄3 i æggemassen, og tilsæt hyldeblomstsaft. Rør resten af melblandingen i til en ensartet masse. Fordel dejen i muffinforme, og bag dem i cirka 20 minutter ved 180°. Lad kagerne afkøle på en rist.

Lemon-hyldeblomstfyld: Rør lemoncurd og hyldeblomstsaft til en lind masse. Fjern cirka 1½ tsk. kage fra midten af hver muffin, og erstat det med lemon-hyldeblomstfyldet. Sprøjt hindbærskum på toppen, og opbevar køligt til servering.

Se også: Hyldeblomstbowle

Mandel-cheesecake med hyldeblomst

(8 personer)

  • 175 g mandler
  • 150 g hvedemel
  • 1 nip salt
  • ½ tsk. bagepulver
  • 4 æg
  • 150 g flormelis
  • 1 spsk. koncentreret hyldeblomstsaft
  • Smør til formen

Ostecreme:

  • 3 blade husblas
  • 4 dl cremefraiche 18 %
  • 250 g flødeost naturel
  • 100 g flormelis
  • 2 tsk. koncentreret hyldeblomstsaft
  • 1 usprøjtet limefrugt

Sammenlægning og pynt:

  • 2 tsk. koncentreret
  • hyldeblomstsaft
  • Rød skovsyre
  • ½ usprøjtet limefrugt

Prøv også: Grillede ananas med hyldeblomst og ostecreme

Fremgangsmåde:

Tænd ovnen på 175°. Smut mandlerne, og hak 2⁄3 af dem til fint mel, f.eks. i en foodprocessor. Hak den anden halvdel groft. Bland det fine mandelmel, hvedemel, salt og bagepulver i en skål. Del æggene i hvider og blommer. Pisk æggehviderne næsten stive, tilsæt flormelis, og pisk det helt stift. Rør æggeblommer med hyldeblomstsaft, og vend det forsigtigt i æggehvidemassen. Vend melblandingen og grofthakkede mandler i. Smør en firkantet bageform, cirka 20 x 25 cm, fordel dejen i formen, og kagen den i cirka 20 minutter. Lad bunden køle helt af.

Ostecreme: Udblød husblas i koldt vand i 10 minutter. Rør cremefraiche, flødeost, flormelis, hyldeblomstsaft og limesaft til en jævn creme. Smelt husblas i mikroovnen eller over vandbad 1 ad gangen. Rør det med 1 tsk. creme, og tilsæt derefter cirka 1 dl creme i en tynd stråle, imens du rører. Vend blandingen tilbage i resten af cremen, og gentag med de næste blade husblas. Dryp kagebunden med hyldeblomstsaft. Fordel ostecremen på bunden, tildæk kagen, og lad den stå køligt i 3-4 timer eller natten over, til cremen har sat sig. Servér med rød skovsyre og lidt revet limeskal.

Prøv også: Koldskål med hyldeblomst

Moussekage med hyldeblomst

(10 personer)

  • 250 g Bastogne-kiks
  • 125 g smør

Jordbærrabarberfyld:

  • 100 g rabarber
  • 200 g jordbær
  • 2 tsk. koncentreret hyldeblomstsaft
  • 100 g rørsukker
  • 2 blade husblas

Hyldeblomstmousse:

  • 2 blade husblas
  • 1 dl koncentreret hyldeblomstsaft
  • 1 nip salt
  • 2½ dl piskefløde
  • 120 g hvid chokolade
  • Citronmelisse

Prøv også: Pluk duftende hyld

Fremgangsmåde:

Tag tre kiks fra til pynt. Knus resten til groft mel, og rør dem med smeltet smør. For en springform, Ø cirka 26 cm, med kagefolie langs kanten, og tryk kiksemassen ud i den. Tildæk, og stil køligt i mindst 30 minutter.

Jordbær-rabarberfyld: Skær rabarber i cirka ½ cm brede skiver. Vend med jordbær, hyldeblomstsaft og sukker i en lille gryde. Lad det simre i 10 minutter, og mos til en jævn masse. Udblød husblas i koldt vand i 10 minutter, kram overskydende vand fra, og rør forsigtigt husblas i bærblandingen. Køl lidt af, og fordel fyldet på bunden. Stil kagen køligt.

Hyldeblomstmousse: Udblød husblas i koldt vand i 10 minutter. Opvarm hyldeblomstsaft, salt og ½ dl fløde til lige under kogepunktet. Tag gryden fra varmen, kram husblas fri for overskydende væske, og rør det i den varme blanding. Hak chokoladen fint, og hæld den varme blanding over. Lad det stå i 5 minutter, og rør så forsigtigt til en ensartet konsistens. Pisk resten af fløden til skum, og vend den med cremen lidt ad gangen. Fordel moussen over bærfyldet, og stil kagen køligt i mindst 4 timer. Servér kagen med knuste kiks og citronmelisse på toppen.

Tip: Du kan sagtens bruge både rabarber og jordbær fra frost, og du kan udskifte med f.eks. hindbær, blåbær eller havtorn. Sørg for at smage blandingen godt til med sukker, da der kan være stor forskel på sødmen, afhængigt af hvilken type bær du bruger, og hvornår på sæsonen de er plukket.

Se også: Hyldeblomst-pandekager med orangecreme