3 slags runde brød, du nemt kan bage
Hybenbrød
(1 brød)
- 250 g hyben
- Ca. ½ l vand
- 50 g sukker
- Lidt friskpresset citronsaft
- Lidt majsstivelse
- 40 g gær
- 1 dl lunkent vand
- 30 g smør
- 2 tsk. salt
- 8 dl hvedemel
Prøv også: Brød i stegeso
Fremgangsmåde:
Lad rensede hyben og vand simre under låg i ca. 30 minutter. Si vandet ned i en skål, og pres så meget hybenkød, du kan, gennem sien. Kassér skallerne, og hæld saften tilbage i gryden. Tilsæt sukker og citronsaft. Jævn saften med lidt majsstivelse blandet med vand, og kog den i yderligere 2 minutter ved svag varme. Lad den afkøle, til den er fingervarm, og smuldr gæren i 3 dl fingervarm hybensaft og 1 dl lunkent vand. Tilsæt smeltet smør, salt og hvedemel lidt ad gangen, og ælt det til en smidig dej i 5-10 minutter. Lad den hæve i 30 minutter, og form dejen til en bolle. Læg bollen i en meldrysset, flettet hævekurv, og lad den hæve overdækket i 30 minutter. Vend brødet ud på en let meldrysset bageplade, og bag det nederst i ovnen ved 225° i ca. 25 minutter. Lad det afkøle på en rist.
Prøv også: Brød med nødder og frugt
Krydret rugbrød
(2 brød)
- 50 g gær
- 6 dl lunkent vand
- 3 tsk. salt
- 4 spsk. sirup
- ½ tsk. stødte nelliker
- 1½ spsk. stødt anis
- 4 spsk. olie
- 3 dl groft rugmel
- 2 dl fint rugmel
- 10-11 dl hvedemel
- 1 æg til pensling
- Lidt groft rugmel
Prøv også: Valnøddebrød med lakrids
Fremgangsmåde:
Smuldr gæren i vandet. Tilsæt salt, sirup, krydderier, olie, groft og fint rugmel. Ælt hvedemel i lidt ad gangen, til dejen er smidig. Ælt dejen 5-10 minutter, og lad den hæve overdækket i 30 minutter. Del dejen i 3 stykker. Form 2 af dejstykkerne til 2 runde boller, tryk dem lidt flade, og læg dem på to bageplader beklædt med bagepapir. Rul det sidste dejstykke ud, og tryk 10 cirkler ud på 6-7 cm i diameter. Tryk 10 andre cirkler ud på 4-5 cm i diameter. Fold hver cirkel sammen, så de bliver bladformede. Sæt 5 store og 5 små blade fast på hvert brød i et cirkelformet mønster, og slut evt. af med en lille dejkugle på toppen. Pensl brødene med æg, og strø groft rugmel over. Lad brødene hæve 20-30 minutter, og bag dem nederst i ovnen ved 225° i ca. 25 minutter. Lad dem afkøle på en rist uden at være dækket til.
Se også: Nøddebrød
Dekorativt bondebrød
(1 brød)
- 40 g gær
- 5 dl vand
- 2 tsk. salt
- 2 spsk. sukker
- ½ dl olivenolie
- 1 dl groft rugmel
- 2 dl fint rugmel
- 9-10 dl hvedemel
- 1 æg til pensling
- Tørrede krydderier
Prøv også: Femkornsbrød
Fremgangsmåde:
Smuldr gæren i lunkent vand, og bland med salt, sukker, olie, groft og fint rugmel. Arbejd hvedemelet ind i dejen lidt ad gangen, så dejen bliver smidig. Ælt den 5-10 minutter, og lad den hæve overdækket i 30 minutter. Del dejen i to, den ene portion lidt større end den anden. Form den største til en rund bolle, og læg den på en bageplade med bagepapir. Rul det mindre dejstykke tyndt ud, og skær blade og lange strimler af det. Pensl bladene med æg på den ene side, og vend den penslede side i krydderier. Fordel bladene i et pænt mønster oven på den store bolle. Sno strimlerne, og læg dem på brødet. Slut af med at sætte en lille kugle dej på toppen. Lad brødet hæve 20-30 minutter, og bag det nederst i ovnen ved 225° i ca. 25 minutter. Lad brødet afkøle på en rist uden at være dækket til.
Tip: Servér brødet som del af en snack før middagen med lidt tapenade eller pesto til.
Se også: Grovbrød hævet i kurv